

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 173 din 19 februarie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 40/2021 pentru aprobarea Strategiei naționale pentru implementarea Pactului civil în domeniul politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene.
Dobândirea calității de stat membru UE a presupus asumarea de către România de noi responsabilități și angajamente, pe fondul creșterii rolului UE de furnizor de securitate și al schimbărilor survenite în mediul strategic internațional.
România a fost, în mod constant, un susținător al dimensiunii civile a Pactului civil în domeniul politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene (PSAC), inclusiv printr-o participare semnificativă cu experți la misiunile civile, precum și printr-o prezență geografică echilibrată, având experți în toate ariile de operare PSAC – Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
Unul dintre obiectivele-cheie asumate în mod colectiv de către statele membre ale UE prin Pactul civil PSAC îl reprezintă creșterea proporției personalului detașat din totalul posturilor disponibile în misiuni, în contextul în care majoritatea statelor membre se confruntă cu o participare mai redusă a personalului detașat în raport cu cel contractual. Totodată, există o serie de neajunsuri asociate procesului de selecție și promovare a candidaților propuși de statele membre la nivelul UE.
Problematica formării și instruirii personalului în vederea participării la misiunile civile PSAC reprezintă una din ariile de interes major în procesul de consolidare a dimensiunii civile a PSAC, respectiv de îmbunătățire a calității capabilităților civile ale statelor membre puse la dispoziția UE.
Direcții de acțiune:
– îmbunătățirea mecanismului instituțional de coordonare, la nivel național, cu privire la gestionarea participării experților români în misiunile civile PSAC;
– asigurarea unui cadru normativ coerent cu privire la detașarea de experți în misiuni civile internaționale, inclusiv în domeniul PSAC;
– îmbunătățirea comunicării publice și creșterea vizibilității cu privire la participarea României în misiunile civile PSAC;
– îmbunătățirea gestionării activităților de preselecție cu privire la participarea experților români la misiunile civile PSAC;
– îmbunătățirea ofertei în domeniul perfecționării și instruirii pentru candidații/experții detașați în misiunile civile PSAC;
– integrarea aspectelor de gen în toate etapele asociate participării României la misiunile civile PSAC;
– aprofundarea cooperării internaționale în domeniu.
Hotărârea este însoţită de o anexă, care cuprinde Planul de acţiune al Strategiei naționale pentru implementarea Pactului civil în domeniul politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene.
Intrare în vigoare: 19 februarie 2021
Aflaţi mai mult despre PSAC civilă, securitate și apărare comună, Uniunea EuropeanaJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.