Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Dreptul muncii Sistemul judiciar

Greva foamei continuă la Serviciul de Probațiune Sibiu cu trei persoane în monitorizare medicală

20 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

19 decembrie 2023, Serviciul de Probațiune Sibiu a dat publicității următorul comunicat:

Greva foamei continuă la Serviciul de Probațiune Sibiu cu trei persoane în monitorizare medicală.

În țară, există colegi consilieri de probațiune care se află în a 10-a ZI CONSECUTIV DE GREVA FOAMEI!

Ieri, la protestul din fața Ministerului Justiției au fost peste 100 de consilieri de probaţiune, mulți dintre ei continuând greva foamei și la protest, chiar dacă au venit de la sute de kilometri distanță (Timişoara, Cluj, Bistrița Năsăud etc). Doi dintre aceşti colegi au avut nevoie efectiv de îngrijiri medicale la fața locului.

Guvernul însă nu-şi asumă nicio certitudine în vederea corectării inechităţilor salariale ale consilierilor de probațiune: doar promisiuni și asigurări că se depun eforturi.

În sistemul de probațiune am devenit imuni la promisiuni. Nu mai avem încredere decât în FAPTE, pentru că am avut prea multe promisiuni fără rezultat până în prezent.

CERTE pentru noi au fost doar tăierile masive de salarii, pentru formele de protest anterioare. În luna mai 2023 consilierii de probațiune din toată ţara au fost în grevă generală pentru 3 săptămâni. Deși prin legea specială care ni se aplică (art. 59 din Legea nr. 123 din 4 mai 2006 privind statutul personalului de probaţiune) ne-am respectat OBLIGAȚIA de a presta cel puţin o treime din activitate în perioada grevei, salariile ne-au fost tăiate INTEGRAL, culmea ironiei, cu ordine de suspendare emise retroactiv, la finalul grevei, fapt ce a dus la un nou val de procese în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor din perioada grevei.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Pentru luna mai 2023, un coleg a primit pe card doar 60 lei după o lună de activitate, după reținerea aferentă voucherelor de vacanță și a cotizației către sindicat.

Cu tot acest sacrificiu la nivel național, NU s-a rezolvat nimic din solicitările noastre.

Paradoxul justiției: Ministerul Justiţiei a recunoscut dreptul consilierilor de probaţiune la o salarizare conform VRS 605 abia în luna august 2023, în timp ce pentru alte categorii din „familia ocupațională Justiţie; Cătălin Predoiu emitea Ordinul Ministrului Justiției nr. 6245/2021, plecând de la argumentul că sistemului de probațiune i-a fost recunoscut un VRS de 605,225 lei (omiţând să precizeze că, deși acest drept a fost recunoscut de către instanţele de judecată, domnia sa a refuzat constant, pe tot parcursul mandatului, să îl recunoască, prin ordin de ministru, şi consilierilor de probațiune).

Abia în luna august 2023, Alina Gorghiu, ministru al Justiției, a emis ordine şi pentru consilierii de probațiune cu includerea VRS 605, FĂRĂ a le pune în plată până în prezent. SISTEMUL DE PROBAȚIUNE NU A PRIMIT NICIUN LEU DIN DREPTURILE CÂŞTIGATE în instanțe și recunoscute, de către ministrul Justiției, în luna august 2023, după 7 ani de procese în instanțe.

Deşi  Alina Gorghiu, ministru al Justiției, a făcut demersuri pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară și a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 1279/2023, aceste fonduri nu au ajuns în custodia instituțiilor subordonate, la audiența din data de 19.12.2023, ca urmare a protestului consilierilor de probațiune la București, fiind invocat hățișul procedurilor din tandemul Ministerul Finanțelor – Ministerul Justiției.

În condiţiile în care aceste proceduri, din varii motive, nu vor avea finalitate până la sfârşitul acestui an, sau vor avea finalitate doar selectiv, pentru unele categorii din „familia ocupațională Justiţie”, consilierii de probațiune vor rămâne din nou cu PROMISIUNEA PROMISIUNII, reeşalonată pe 5 ani, conform art. 8-9 din OUG nr. 115/2023, chiar dacă toate celelalte categorii profesionale din Justiție și-au primit de mult timp drepturile salariale datorită eforturilor depuse de consilierii de probaţiune.

În aceste condiții, greva foamei continuă pentru:

– Recalcularea, de urgență, a salariului, cu includerea VRS 605,225, conform Ordinului Ministrului Justiției nr. 1407/C/3.08.2023 şi punerea în plată a diferenţelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023;
– Punerea, de urgență, în plată, a restanțelor rezultate din VRS 605,225, pentru lunile august- octombrie 2023;
– Punerea, de urgență, în plată, a tranşei de 35 %, aferentă eşalonării deja pe 5 ani, prin OUG nr. 3/2019, a drepturilor restante rezultate din hotărâri judecătoreşti.

***

Marți, 19 decembrie 2023, Serviciul de Probațiune Sibiu a dat publicității următorul comunicat:

Vă informăm că, începând de astăzi, 19.12.2023, 3 consilieri de probaţiune din cadrul Serviciului de Probațiune SIBIU, au intrat în GREVA FOAMEI, ÎN SOLIDARITATE CU CEI PESTE 100 DE CONSILIERI DE PROBAȚIUNE AFLAȚI, DE MAI MULTE ZILE, ÎN GREVA FOAMEI ca formă extremă de protest împotriva nedreptăților care fac invizibile: munca, suprasolicitarea și drepturile personalului de probațiune.

Unul dintre consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu, care au intrat în greva foamei, se află la protestul de la București, care se derulează astăzi, 19.12.2023, în fața Ministerului Justiției.

De aproape 10 ani (din anul 2014, de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal şi a legislației aferente), CONSILIERII DE PROBAȚIUNE POT MUNCI cu scheme subdimensionate de personal, în condiții improprii, cu sute de mii de persoane care au săvârşit infracțiuni și pe care le redau societăți pregătite de reintegrare, ADUCÂND ECONOMII MAJORE LA BUGETUL DE STAT (ce depășesc bugetul alocat de guvern sistemului de probațiune), în timp de guvernanții declară că NU POT să respecte dreptul la o salarizare corectă pentru acest segment profesional, deși la nivel național, activează doar 700 de consilieri!

De aproape 6 ani (din anul 2018, de la intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare nr. 153/2017), personalul de probațiune are salariile blocate la un calcul greşit şi NU A ÎNREGISTRAT nicio reparație din partea angajatorului. Munca, abnegația și drepturile personalului de probațiune recunoscute de către instanţele de judecată sunt nerelevante pentru managementul sistemului de justiție, care continuă să trateze consilierii de probațiune ca și „Cenușăreasa Justiției”, în ciuda numeroaselor demersuri pe care angajații și sindicatele de resort le fac de ani de zile în vederea poziționării corecte în cadrul acestei familii ocupaționale.

Spre deosebire de alte categorii profesionale, consilierii de probațiune nu beneficiază de niciun drept complementar: nu au dreptul la decontarea chiriei, a navetei, a cheltuielilor pentru servicii medicale, etc. singura contribuție financiară a guvernului fiind doar plata salariilor, chiar şi acest drept fundamental fiind calculat şi plătit greşit, de peste 6 ani.

GREVA FOAMEI este o soluție extremă la care apelăm, alături de celelalte forme de protest și de solicitările anterioare, în vederea corectării salariale şi în acord cu munca depusă de personalul de probațiune.

Astfel, am solicitat:

– Recalcularea, de urgență, a salariului, cu includerea VRS 605,225, conform Ordinului Ministrului Justiției nr. 1407/C/3.08.2023 și punerea în plată a diferenţelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023;
– Punerea, de urgență, în plată, a restanțelor rezultate din VRS 605,225, pentru lunile august- octombrie 2023;
– Punerea, de urgență, în plată, a tranşei de 35 %, aferentă eşalonării deja pe 5 ani, prin OUG nr. 3/2019, a drepturilor restante rezultate din hotărâri judecătoreşti.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership