Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Inginerie magistrală: revenirea în Justiție pentru pensii


23.02.2021 | Cristi DANILEȚ
Secţiuni: Content, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

De-a lungul vremii, am întâlnit cazuri de avocați care au părăsit baroul pentru a veni în magistratură unde au stat câteva luni și apoi au plecat cu pensie de serviciu. Cum a fost posibil? Pentru că vechimea de avocat al celui care pleacă din Barou și vine în Justiție este considerată (și acum) vechime în magistratură. Iar la 25 de ani vechime în magistratură poți pleca din Justiție cu pensie de serviciu. În perioada 2005-2008 acest lucru a fost posibil cu acordul CSM: se primea în magistratură orice avocat pe care membrii CSM îl știau mai bine, în baza unui interviu de tot râsul. Venea respectivul, stătea un pic pe la instanță sau parchet, învârtea trei hârtii și amâna toate dosarele, după care pleca înapoi în avocatură, dar – deh! – ca „fost magistrat” și, desigur, cu „pensie de serviciu”.

În anul 2008 s-a eliminat acel interviu, astfel că orice jurist cu experiență de minim 5 ani în avocatură, poliție, oficiu juridic poate da un concurs de admitere adevărat. Am acum mulți foști avocați drept colegi, foarte buni.

De vreo patru ani văd un alt fenomen: s-a dat posibilitatea foștilor magistrați să se reîntoarcă în sistem cu interviu, dacă au plecat altfel decât dați afară disciplinar. Astfel, vom vedea că încearcă să se întoarcă: magistrați pensionari care și-au dat seama că nu le ajung banii să plătească ratele la vreo vilă de lux (a fost un astfel de caz când eram eu în CSM; a mai fost un caz cu unul care se pensionase și și-a dat seama că se plictisește acasă – ambii au fost reprimiți când era posibil cumulul dintre pensie și salariu, evident), magistrați care și-au dat demisia cu câteva zile mai înainte să fie sancționați disciplinar sau condamnați penal (avem destui din ăștia), ori magistrați condamnați penal și reabilitați între timp (mă aștept la cel puțin un caz, îl urmăresc de mult). Puțini au plecat din Justiție de bună voie înainte de pensionare, fără vreo tinichea de coadă. Evident cei care revin acum, nu se întorc să muncească, ci să mai stea puțin ca să plece apoi cu pensia de serviciu.

Și mai este un lucru: cei de care vorbesc aplicau – atunci când erau în Justiție – alte coduri și chiar altă legislație primară. Acestea s-au înnoit mult în perioada 2011-2014. Iar ei vin să aplice direct noua legislație, fără nicio perioadă de pregătire.

Da, este adevărat, CSM poate bloca aceste reveniri. Legea îi dă dreptul. Dar iată că nu face. Mai este posibil ca Parlamentul să modifice legea astfel încât cei care revin să fie supuși unor teste, plus să se introducă condiția „legării de glie” un anumit număr de ani. Dacă nu facem asta, vom asista la adevărate inginerii financiare.

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro