

Vineri, 19 februarie 2021, Curtea Supremă din Marea Britanie a confirmat o decizie a unei instanţe inferioare potrivit căreia şoferii companiei UBER sunt angajaţi, nu contractori independenţi, potrivit bbc.com.
Curtea a decis că Uber trebuie să-i considere pe șoferii săi „angajați” de la momentul conectării la aplicație, până la deconectare.
Curtea Supremă a luat în considerere următoarele:
– Uber stabilește tariful, ceea ce însemna că ei dictează cât ar putea câștiga șoferii;
– Uber a stabilește condițiile contractuale, iar șoferii nu au avut nimic de spus;
– Solicitarea de călătorii este restricționată de Uber, care poate penaliza șoferii dacă resping prea multe călătorii;
– Uber monitorizează activitatea șoferului prin intermediul ratingului și are capacitatea de a pune capăt relației dacă, după avertismente repetate, acest lucru nu se îmbunătățește.
Judecătorii au votat în unanimitate respingerea unui apel al Uber împotriva acestei decizii, care ar putea avea implicaţii uriaşe pentru afacerile companiei în Marea Britanie, precum şi pe ansamblul serviciilor la cerere (gig economy).
Hotărârea Curții Supreme reprezintă încheierea unui conflict juridic desfăşurat pe parcursul a cinci ani între Uber şi un grup de foşti şoferi care susţin că au fost angajaţi cu drepturi legale, salariu minim, vacanţe plătite şi pauze de odihnă.
În 2018, un tribunal pentru muncă a decis în favoarea şoferilor, conduşi de Yaseen Aslam şi James Farrar, care au susţinut că sunt angajaţi ai Uber şi că au dreptul la protecţia oferită de legislaţia muncii.
Uber dorește ca şoferii săi să rămână în categoria contractorilor independenţi, argumentând că şoferii preferă acest model pentru că este mai flexibil, iar compania acţionează mai mult ca o agenţie care îi pune în legătură cu pasagerii prin intermediul unei aplicaţii.
Aflaţi mai mult despre Curtea Supremă din Marea Britanie, UBERJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Procesul a început în anul 2016. În 2018 a fost dată hotărârea primei instanţe. Imediat UBER şi-a modificat clauzele contractuale, potrivit argumentelor instanţei. În prezent, în mod legal, UBER nu consideră că şoferii săi sunt angajaţi.