« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Marea Britanie. Curtea Supremă: şoferii companiei UBER sunt angajaţi, nu contractori independenţi
23.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Vineri, 19 februarie 2021, Curtea Supremă din Marea Britanie a confirmat o decizie a unei instanţe inferioare potrivit căreia şoferii companiei UBER sunt angajaţi, nu contractori independenţi, potrivit bbc.com.

Curtea a decis că Uber trebuie să-i considere pe șoferii săi „angajați” de la momentul conectării la aplicație, până la deconectare.

Curtea Supremă a luat în considerere următoarele:
– Uber stabilește tariful, ceea ce însemna că ei dictează cât ar putea câștiga șoferii;
– Uber a stabilește condițiile contractuale, iar șoferii nu au avut nimic de spus;
– Solicitarea de călătorii este restricționată de Uber, care poate penaliza șoferii dacă resping prea multe călătorii;
– Uber monitorizează activitatea șoferului prin intermediul ratingului și are capacitatea de a pune capăt relației dacă, după avertismente repetate, acest lucru nu se îmbunătățește.

Judecătorii au votat în unanimitate respingerea unui apel al Uber împotriva acestei decizii, care ar putea avea implicaţii uriaşe pentru afacerile companiei în Marea Britanie, precum şi pe ansamblul serviciilor la cerere (gig economy).

Hotărârea Curții Supreme reprezintă încheierea unui conflict juridic desfăşurat pe parcursul a cinci ani între Uber şi un grup de foşti şoferi care susţin că au fost angajaţi cu drepturi legale, salariu minim, vacanţe plătite şi pauze de odihnă.

În 2018, un tribunal pentru muncă a decis în favoarea şoferilor, conduşi de Yaseen Aslam şi James Farrar, care au susţinut că sunt angajaţi ai Uber şi că au dreptul la protecţia oferită de legislaţia muncii.

Uber dorește ca şoferii săi să rămână în categoria contractorilor independenţi, argumentând că şoferii preferă acest model pentru că este mai flexibil, iar compania acţionează mai mult ca o agenţie care îi pune în legătură cu pasagerii prin intermediul unei aplicaţii.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Marea Britanie. Curtea Supremă: şoferii companiei UBER sunt angajaţi, nu contractori independenţi”

  1. Procesul a început în anul 2016. În 2018 a fost dată hotărârea primei instanţe. Imediat UBER şi-a modificat clauzele contractuale, potrivit argumentelor instanţei. În prezent, în mod legal, UBER nu consideră că şoferii săi sunt angajaţi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.