Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Monitorul Oficial al României Noutăți legislative

Legea nr. 412/2023 pentru înfiinţarea şi funcţionarea punctelor gastronomice locale

20 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1147 din 19 decembrie 2023 a fost publicată Legea nr. 412/2023 pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale.

Punctul gastronomic local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

Localitatea rurală este reprezentată de sate reşedinţă de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor.

Planul local este reprezentat de unitatea administrativ-teritorială de care aparţine punctul gastronomic local şi/sau de locul de domiciliu al persoanei care deţine punctul gastronomic local, precum şi de unităţile administrativ-teritoriale limitrofe acestora.

Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

Punctul gastronomic local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Punctul gastronomic local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a punctului gastronomic local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător, însoţit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, eliberată de autorităţile competente, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a punctului gastronomic local de către persoanele juridice se realizează în baza certificatului constatator de înregistrare emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, având coduri CAEN care dovedesc că acestea desfăşoară una sau mai multe activităţi de producţie agricolă, pescuit sau vânat, de colectare a produselor forestiere nelemnoase, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

Înfiinţarea unui punct gastronomic local de către persoanele fizice ce sunt producători locali se realizează în baza atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfăşurării activităţii ca punct gastronomic local reprezintă venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin derogare de la dispoziţiile art. 69 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul normelor anuale de venit, pe categorii de localităţi, în funcţie de amplasamentul punctului gastronomic local, precum şi coeficienţii de corecţie a acestora se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile subordonate, transmite, anual, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nivelul normelor anuale de venit şi coeficienţii de corecţie a acestora, în cursul trimestrului IV, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui în care urmează să se aplice.

În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină dezvoltarea punctelor gastronomice locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare în mediul online: site-uri media, aplicaţii mobile şi orice alte mijloace de informare în masă.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin unităţile subordonate la nivel naţional, judeţean sau local, poate să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să înfiinţeze un punct gastronomic local, în limita competenţelor stabilite de legislaţie.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va propune măsuri pentru acordarea de sprijin în vederea înfiinţării sau susţinerii activităţii punctelor gastronomice locale, în limita prevederilor bugetare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, întocmeşte şi gestionează Registrul punctelor gastronomice locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 7 se aplică începând cu veniturile anului fiscal următor celui publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi.

Pentru anul 2024, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile subordonate, transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nivelul normelor anuale de venit şi coeficienţii de corecţie a acestora până la data de 31 decembrie 2023.

Intrare în vigoare: 22 decembrie 2023

Citeşte mai mult despre ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership