« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
7 comentarii

Fraude la examene: Drept, INM, magistratură
23.02.2021 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Citesc că 49 de studenţi din anul I de la Drept au fost propuşi pentru exmatriculare: au fost prinşi copiind la examene. Fenomenul acesta, al copiatului la examenele din facultate, nu e nou. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-a diversificat.

Ştiţi că sunt facultăţi dotate cu aparate de bruiere a semnalelor pentru telefoanele mobile ascunse la studenţi, pentru a împiedica să se transmită răspunsurile corecte în casca pusă în ureche? Ştiţi că sunt profesori în alte facultăţi care vin în sala de examen cu geanta în care se află propriul lor aparat de bruiaj? Ştiţi că sisteme de filmat cu minicamere a întrebărilor grilă se închiriază în cartierele studenţeşti cu ziua, în perioada de sesiune? Știți că sunt facultăți unde studenții copiază cu acceptul profesorilor, care nu vor sa piardă taxele platite de studenți și, dacă e vreunul care denunță acest sistem, atunci este eliminat chiar de către studenți din mijlocul lor și i se pune în vedere să nu vină la festivitatea de absolvire? O rușine!

Ei, bine, de când cu examenele online, nu ştiu câţi mai învaţă. Studentul este pur şi simplu prea tentat să copieze şi unii o fac cu nesimţire. La fel și elevii, nu doar studenții: întorc camera video într-un anumit unghi să nu se vadă că în timp ce răspunde consultă manualul, are un individ în aceeaşi încăpere care îi dictează răspunsul corect, rezolvă unul testul și îl dă rapid celorlalți pe un grup de whatsapp etc.

Tragedia în cazul de față este că vorbim de studenţi la Drept. Cam aşa trec unii facultatea, copiind. Şi, din cauza examenelor tip grilă, copiatul a devenit regula, iar tehnica a urcat la nivel de artă. Atât de bine învaţă unii să copieze la Drept, încât prin anumite tehnici încă nedescoperite sau, haide să spunem, prin voia sorţii, trec până şi de marele concurs de la INM. În anul 2011 eram membru CSM când am sesizat un posibil caz de fraudă: nouă indivizi din aceeaşi localitate, buni prieteni, obţinuseră acelaşi punctaj la testul grilă. Atunci am raportat ceea ce se întâmplă şi am fost nevoiţi ca an de an să punem aparate de bruiaj în zeci de săli de concurs pentru viitorii magistraţi. Da, aţi citit bine, viitori magistraţi. Bine, nu i-am putut dovedi pe cei nouă, prin urmare nu au fost eliminaţi. Trei au trecut de toate probele, însă. Nu știu în câte generații anterioare s-a copiat, pe rupte, chiar. La fel a fost ani buni și la admiterea în Barou.

Cu toate măsurile noastre, tot au fost prinşi unii copiind sau încercând să copieze la INM. Acum, se apelează la metode mai rudimentare: se cer la baie în timpul concursului şi – minune! – pe drumul spre toaletă şi înapoi în sală le vine inspiraţia. Dacă auziţi de un membru CSM care, prin anii 2012-2016, înainte de concurs, îmbrăcat la costum, umbla prin toaletele facultăţilor unde se dădea acest concurs şi găsea fiţuici plasate în rezervorul de la WC sau în ghivecile de flori de pe holuri, acum ştiţi despre cine e vorba. Îmi aduc aminte că la un concurs de intrare in magistratură pentru juriștii cu vechime a fost prins un polițist care avea pe el tehnica de ascultat luată… de la serviciu. În alt an, un magistrat stagiar care dădea examenul de capacitate a fost prins copiind cu cască: subiectele le fotografia şi le transmitea în afară unde o echipă de patru persoane, împărțiți pe materii, deschidea cărţile şi îi dicta răspunsurile.

Sunt convins că astfel de cazuri de fraudă au fost şi sunt puţine. Dar nu ne fac cinste. Cât timp la şcoală şi liceu se dau bani profesorului de la clasă disimulaţi ca plată pentru meditaţii, cât timp la facultate se copiază în draci, cât timp lucrarea de licenţă se comandă contra cost pe net, cât timp teza de doctorat se plagiază, să nu ne mire că în funcţii cheie, inclusiv cele ocupate de profesori şi demnitari, vom avea oameni plini de diplome doldora cu note mari, dar proşti… tămâie. Trișorii ăștia vor lua decizii în privința noastră, asta e marea tragedie.

Ah, da, incă ceva: la o facultate un profesor de Drept este condamnat penal; omul predă, bine mersi. Nu este singurul. La o altă facultate de Drept, un profesor insultă și calomniază magistrații, pe blog și la ore, pe motiv că pierde procese în fața lor. Un altul face politica de partid până și în manualele scrise de el. La altă facultate de Drept, profesorul uită să vină la ore, fiind înlocuit de asistent tot anul. La o alta, un profesor îi obligă pe studenți să îi cumpere cursul și să i-l arate, altfel nu intră în examene. La o altă facultate, un profesor de Drept preferă să fie prezent la televiziunile condamnaților. Toți aceștia pregătesc generații de viitori oameni ai legii.

Din fericire, mulți profesori sunt foarte buni, și mulți studenți la fel. Din păcate, nu toți.

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 7 de comentarii cu privire la articolul “Fraude la examene: Drept, INM, magistratură”

 1. Evaluarea la drept se poate face cu sursele la dispoziție și atunci nu ai mai avea cum să fraudezi precum în exemplele date mai înainte. Dar, cine să propună o evaluare pe bune?

  Altfel, bine că prindem infractori ce ar putea nici să nu fie infractori, ci studenți la drept pe bune ce-și exercită dreptul fundamental de consumatori de educație pe bune, anume acela DE A CONSULTA dreptul înainte de a soluționa – imediat după – probleme de drept.

  E ca atunci când privești în penalul-fiscal din România și vezi cum simpla exercitare a dreptului conferit direct de dreptul UE, în contra oricărei norme naționale ce ar zice altfel, aici inclusiv penale, e pedepsită în România cu ani de închisoare deși dreptul UE ar impune să se ignore o atare normă penală:

  https://citate.juridice.ro/11510/o-condamnare-penala-pronuntata-in-temeiul-unei-dispozitii-nationale-recunoscuta-drept-contrara-dreptului-comunitar-in-prezent-dreptul-uniunii-ar-fi-de-asemenea-incompatibila-cu-acesta-din-urma/

  Învârtitul în cerc vicios nu e salvare, și nici progres, oricât de mulți ar fi prinși și pedepsiți pentru că nu respectă niște reguli absurde și complet inutile și disproporționate!

 2. Ioan BUCSA spune:

  Am auzit şi eu de acel lot care a fraudat cu succes intrarea la INM, de prin Vâlcea sau Argeş parcă erau. Unul din ei s-a „sacrificat” şi a scos subiectele afară, iar apoi ceilalţi cu cască în ureche au bifat corect.
  Am prins şi examene cu materialele pe masă, dar trebuie ca cei din comisie să aibă fff mult timp la dispoziţie să facă nişte subiecte/grile deştepte, iar acestea să fie cât mai multe ca să nu prea ai timp să te uiţi în cărţi şi să ştii foarte bine ce cauţi; însă cei din comisii sunt şi ei oameni normali, mai au şi multe alte activităţi de făcut în special la locul lor de muncă stabil. Însă ca viitor judecător, multe chestiuni de procedură cam trebuie să le ştii cam pe dinafară, de ex. cam ce excepţii trebuie invocate în limine litis ca să-i decazi pe cei ce ar vrea să le mai invoce tardiv… şi când ai 50-80 de dosare pe şedinţă, dacă nu ştii pe dinafară chestiunile astea, nu poţi ca după fiectre excepţie să ieşi în pronunţare şi să studiezi in birou pentru deliberare – le respingi repede în şedinţa în care ţi s-au invocat, nu tărăgăni procesele cu acordarea de termene pentru a te pronunţa pentru fiecare excepţie in parte; ca o comparaţie, ar trebui să fii ca medicul de la urgenţe, după simptome aplici şi tratamentul corect pe loc, nu te duci în birou să cauţi pe net, prin bibliotecă, că moare omul!

  • asa, intr-adevar, e foarte relevant cat de ocupata e comisia care e formata din oameni foarte ocupati.

   (fusei ironica)

   • Ioan BUCSA spune:

    Înţeleg ironia, dar eu vă spun care e realitatea (nu aţi văzut la TV că şi la universităţi mari se dau la examene subiecte din anul anterior!) realitatea – de aceea s-a revenit, iar la majoritatea concursurilor nu se mai acceptă cu materialele pe masă…

    • Nu va inteleg. Ma trimiteti la TV.
     Eu va spun realitatea din alte state, eu va spun ca in Germania daca pica un examen in facultate peste 50 la suta din clasa, se reia cursul, pentru ca e clar ca vina nu e la student, ci la profesor – iar dumneavoastra imi spuneti ca o fi comisia prea ocupata si oamenii din Comisie or avea alta treaba.

     As putea continua, dar chiar se pare ca dumneavoastra clamati o realitate ce ea nu exista, si invocati aspecte absolut irelevante.

     Niciodata la drept nu trebuie sa testezi grila. Va provoc sa-mi spuneti o facultate de drept din Franta sau Belgia sau Germania sau Marea Britanie sau Spania care testeaza GRILA la drept. Iar daca o gasiti – desi ma indoiesc – va provoc sa-mi spuneti si toata critica realizata de persoanele specializate cu privire la respectiva metodologie.

     Apoi, va provoc sa-mi spuneti cat de mult ati cercetat referitor metode de evaluare studenti la drept si referitor aspectul accesului la sursele juridice inainte de a fi evaluat la drept.

     Pentru ca se pare ca ma contraziceti invocand realitatea pe care totusi nu ati descoperit-o.
     Si nu, dreptul din Romania nu e diferit de dreptul din celelalte state membre UE (sa va spun cat la suta din dreptul din Romania are drept sursa prima directive UE? – ati fi surprins). Singura sigura diferenta e lipsa absurda de claritate a normelor, necorelarea lor si aplicarea lor cu ignorarea vadita a principiilor generale de drept ce nu se pot invata cu grile si nici cu memorare.

     Va rog,
     cu respect,
     Mihaela

     • Ioan BUCSA spune:

      Eu vă spun care e realitatea din România, mai precis la cea privind accesul la INM/magistratură, promovare, că despre asta vorbeam. La studenţii români nu ştiu exact cum e(nu mai ştiu mai exact), doar ce am văzut în media despre modul de organizare a unui examen. Dumneavoastră mă tot trimiteţi în ţări străine; aş vrea şi eu să fie ca acolo, nu numai în învăţămânul juridic, ci peste tot(de ex. rolul instanţelor este plin cu dosare de contencios administrativ, fiscal, litigii de muncă etc pentru că cei din administraţie îşi fac treaba prost), dar din păcate factorii de decizie sunt de-ai noştri, mioritici, nu putem să-i clonăm pe nemţi. Trebuie să mai treacă generaţii. Iar dacă d-voastră vreţi să implementaţi ce aţi văzut pe afară, atunci mult succes!

 3. Viorel PAPU spune:

  Tot la o facultate de drept s-a copiat cu hands-free la procedură civilă cu seminarist „de gaşcă” de la materia procedură penală (judecător) care s-a făcut că nu observă nimic. Dar s-a prescris neatenţia. Plus că dublul standard e noul standard în zilele noastre, deci nu se pune trecutul. Şi, vorba unui mare clasic în viaţa: „Ca oameni, toţi greşim. Dar mai ales ceilalţi!”. Totuşi, nu o să-ţi vină să crezi! Senzaţional! Mai sunt unii care nu uită şi trag de mânecă lupii moralişti!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD