Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Camera specială dedicată audierii copiilor în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, realizată cu ajutorul unui ONG
24.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Life, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 22 februarie 2021, Asociația ZI de BINE a informat că susține Ministerul Public prin intermediul proiectului „Loc de Bine”, creând trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunalele din Constanța, Vrancea și Vâlcea.

Astfel, în mai puțin de o lună de la demararea proiectului, prima camera din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a fost finalizată.

Asociația ZI de BINE: „Azi a fost inaugurat primul #LocDeBine – pe cel de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Încă două sunt aproape gata. Dar vorbim acum despre cel de la mare.

Să știți că, în realitate, e mult mai luminos și mai mare decât ne pricepem noi să-l arătăm în poze. Dar, cum am zis de atâtea ori, este cu mai mult decât un spațiu prietenos pentru copiii care trebuie să spună unor adulți cum alți adulți i-au brutalizat, i-au abuzat, i-au chinuit. E o etapă absolut necesară pentru pedepsirea vinovaților. Și e cumplit de grea și de riscantă, iar pericolul cel mai mare e revictimizarea și retraumatizarea copilului printr-o serie lungă de audieri.

Dar aici, în #LocDeBine, șirul riscant al acestor pași se scurtează. Aici, în #LocDeBine, e o singură audiere. Una singură, nu două, trei, cinci, 10…!

Priviți cu atenție: în camera caldă și colorată vor fi copilul și un psiholog specializat – singurul om care îi va pune întrebări.

După geamul de sticlă vor fi reprezentanții celorlalte autorități. Dacă au întrebări suplimentare, dacă mai au nevoie de clarificări, de lămuriri, le transmit psihologului în timp real. Iar el are grijă să le reformuleze cu grijă, astfel încât copilului să îi fie cât mai ușor cu putință. Toate întrebările pe mai multe voci care îl pot speria sau îl pot chinui pe copil devin una blândă și caldă: cea a profesionistului specializat în interacțiunea cu un copil traumatizat.

Mai mult, la audiere poate asista, printr-o conexiune audio video cu ajutorul unei tablete speciale, inclusiv un judecător de drepturi și libertăți. Și eventualele sale întrebări pot primi răspunsuri la această unică audiere.

Știți ce înseamnă camera aceasta de audiere de la Constanța? Ca să înțelegeți dimensiunea Binelui reușit alături de voi, vă spunem atât: numai anul trecut și numai în județul Constanța au fost peste 1000 de copii în situația de a fi audiați.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti