Secţiuni » Life
Life
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Life SELECTED

Monumentul Eroii martiri de la Sala Dalles din 21 Decembrie 1989 a fost inaugurat

22 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

Joi, 21 decembrie 2023, la București, potrivit Basilica, lângă Sala Dalles a fost inaugurat (VIDEO Trinitas, aici) monumentul de for public „Eroii martiri de la Sala Dalles din 21 Decembrie 1989”, dedicat celor 13 tineri eroi căzuți pentru libertate în acel loc în timpul Revoluției din Decembrie 1989, dintre care 7 au fost împușcați, iar 6 au fost călcați și striviți cu tancurile.

Lucrarea îl are ca autor pe artistul plastic Cătălin Dragoș Munteanu, costurile pentru realizarea acesteia au fost suportate de Primăria Municipiului București și a fost amplasată la intersecția Bulevardului Nicolae Bălcescu cu strada Traian Vuia, în sectorul 1 al Capitalei.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, care împreună cu un sobor de preoți a oficiat slujba de binecuvântare a monumentului și de Pomenire pentru eroi, a spus:
Împotriva rânduielii de atunci s-au ridicat chiar tinerii care au fost educați și învățați în mod sistematic că adevăratul rai este aici, pe pământ, și este construit de către regimul comunist, că Dumnezeu nu există. (…) Și iată că acești tineri, crescuți în această ideologie, s-au ridicat împotriva orânduirii, strigând: ‘Vom muri și vom fi liberi!’, ‘Cu noi este Dumnezeu’, îngenunchind și rostind Rugăciunea Domnească ‘Tatăl nostru’, ceea ce a arătat că, în dosul întregii propagande de partid, poporul român și-a păstrat credința, bunicii și mamele și-au învățat copii rugăciunile și toate cele legate de realitatea spirituală a ființei umane. (…) Când ne luptăm și murim cu demnitate pentru valorile eterne dăruite nouă de Dumnezeu Creatorul, atunci suntem cu adevărat liberi. (…)
Aducem un cuvânt de binecuvântare celor care s-au luptat mai bine de trei decenii ca, pe locul acesta sfințit de sângele martirilor care au mărturisit credința lor în Dumnezeu și au căzut pentru libertate să se ridice acest monument care să ne aducă pururea aminte de virtuțile și de jertfelnicia celor care au căzut aici.

La inaugurare au participat Primarul Bucureștilor, Nicușor Dan, Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, reprezentanți ai Armatei și Guvernului, ai Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revoluției din Decembrie ’89, rude ale eroilor.

Primarul General Nicușor Dan a spus în discursul său:
Este o datorie de onoare pe care o împlinim azi faţă de nişte tineri care şi-au dat viaţa pentru libertate. Acum, că trăim în libertate de 30-40 de ani, ni se pare tuturor că e de la sine înţeleasă această libertate şi că ni se cuvine. Şi acesta este unul din rosturile acestui monument, să aducă tuturor aminte, şi mai ales tinerilor, că libertatea nu e de la sine înţeleasă, că a trebuit ca nişte oameni să moară pentru ea, şi că ea odată câştigată, nu e definitivă, de asemenea. Cred că avem două obligaţii faţă de aceşti tineri: să nu-i uităm, să nu uităm gestul pe care ei l-au făcut pentru noi şi să facem din ţara asta ceva cât mai aproape din ce voiau ei să facă.

Monumentul realizat, în urma unui concurs câștigat de acesta, de către artistul Dragoș Cătălin Munteanu, reprezintă un proiect al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public a Primăriei Municipiului București și al Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Lucrarea are reliefate pe soclu numele eroilor uciși la Dalles de forțele comuniste de represiune în debutul Revoluției, tineri dintre care unii așternuseră flori albe la picioarele forțelor de ordine.
Ansamblul este gândit ca un imens ceas solar care indică 34 de ani de la data când tinerii și-au afirmat libertatea la Sala Dalles. La mijloc se află o statuie care „seamănă cu o plagă împușcată supradimensionată, al cărei proiectil dezintegrează un inuman stâlp al condamnaților„, se explică în comunicatul Primăriei Municipiului București.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de colinde și cântări religioase bizantine susținut de Corul Bizantin „Evloghia„, coordonat de părintele Marius Militaru, și cu o ceremonie de depunere de coroane de flori organizată de Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

* Credit imagini: Basilica (foto 1 și 3) și Europa FM (foto 2).

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership