Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Afaceri transfrontaliere Dreptul Uniunii Europene Mesaje de condoleanțe

S-a stins Jacques Delors, fost Președinte al Comisiei Europene și arhitect al Uniunii Europene. Mesaje de condoleanțe. UPDATE: Funeralii de stat

8 ianuarie 2024 | JURIDICE.ro

Vineri, 5 ianuarie 2024, la Paris au avut loc funeraliile de stat ale omului politic Jacques Delors, fost Președinte al Comisiei Europene și fost Ministru de Finanțe al Franței – au relatat Euronews și France 24 (VIDEO).

Sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului lider a fost depus, drapat cu steagul Franței, în incinta complexului monumental al Domului Invalizilor din Paris, unde, potrivit tradiției, sunt omagiate marile personalități franceze trecute la cele veșnice.

Omagiul solemn a fost condus de Emmanuel Macron, Președintele Franței, care, în cuvântul său elogios, a declarat că legendarul fost Președinte al Comisiei Europene a fost „un om european cinstit” care „a împăcat Franța cu Europa” și „Europa cu propriul ei viitor„, lucrând neîntrerupt pentru „o Europă mai suverană, mai unită și mai puternică (…), acesta contribuind la desenarea chipului ei așa cum este astăzi. (…) 
Jacques Delors nu s-a obosit să exploreze, să caute alternative și să construiască punți, lucrând mereu către acel orizont neschimbător care a contat pentru el mai presus de orice: demnitatea umană. (…) Drumul său nu a fost întrerupt (…), ne-a condus continentul înainte, așa cum puțini alții au făcut-o (…), iar acum ne-a predat nouă ștafeta.
Președintele Macron l-a salutat pe Delors drept „arhitectul inepuizabil al Europei noastre” și ca pe „un avocat necruțător al dreptății umane„.

Printre numeroșii oficiali europeni care au asistat la ceremonia desfășurată în capitala Franței s-au aflat Charles Michel, Președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, și Christine Lagarde, Președinta Băncii Centrale Europene.
Au participat, de asemenea, Președinții german și portughez, Frank-Walter Steinmeier și Marcelo Rebelo de Sousa, Premierii belgian, olandez și ungar, Alexander De Croo, Mark Rutte și Viktor Orban, Vicepremierul și Ministrul Afacerilor Externe italian, Antonio Tajani, fiica lui Delors și Primarul orașului Lille, Martine Aubry, precum și mai mulți foști lideri europeni și francezi.
Au mai fost prezenți circa o sută de studenți participanți la Programul Erasmus și care au venit din toată Europa.

După discursul Președintelui Macron, a fost păstrat un moment de reculegere.

Orchestra Gărzii Republicane a cântat apoi Imnul Național al Franței – „Marseieza” – și Imnul Europei – „Oda bucuriei” a lui Beethoven.

Tot vineri, între orele 08:00 și 20:00, ora locală, steagurile european și francez au fost arborate în bernă în fața tuturor sediilor Parlamentului European din Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg, în onoarea fostului Președinte al Comisiei Europene Jacques Delors.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

***

28 decembrie 2023. Jacques Delors, eminent jurist, economist, profesor, publicist și om de stat francez și european – una dintre personalitățile politice cele mai proeminente și influente ale Europei postbelice –, fost Președinte al Comisiei Europene pe durata a trei mandate (7 ianuarie 1985 – 24 ianuarie 1995), ultimul dintre Părinții Fondatori ai Pieței Comune, arhitect vizionar al Uniunii Europene moderne și susținător ferm al integrării europene, a trecut la cele veșnice, miercuri, 27 decembrie 2023, la vârsta de 98 de ani, la domiciliul său din Paris, potrivit anunțului fiicei acestuia, Martine Aubry – Primarul socialist al orașului Lille –, preluat de BBC, TF1 Info (VIDEO) și DW News (VIDEO).

Născut la 20 iulie 1925, la Paris, într-o familie catolică, după ce a urmat studiile liceale, Jacques Delors (foto Comisia Europeană) a absolvit cu diplomă de licență Facultatea de Drept a Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne (1950), urmând o specializare în Economie Politică și obținând și o diplomă de la Centrul de Studii Bancare Avansate.

În primii săi ani de carieră a activat în sistemul bancar – ca funcționar și șef de departament la Banca Centrală a Franței (1944-1962), făcând parte și din Consiliului Economic și Social (1959-1962), și ca membru al Consiliului General al aceleiași Bănci (1973-1979) –, ca economist – Șef al Departamentului Afaceri Sociale la Comisia Generală de Planificare (1962-1969), iar apoi Consilier Guvernamental pentru Afaceri Sociale și Secretar General pentru Educație Continuă (1969-1973) –, ca universitar – profesor asociat de management la Universitatea Paris-Dauphine (1974-1979) – dar și în mișcarea sindicală – aderând la Confederația Franceză a Muncitorilor Creștini (1945) și, mai apoi, la Confederația Democrată Franceză a Muncii (1964).

Ulterior, regretatul om politic s-a înscris în Partidul Socialist din Franța (1974), a candidat și a fost ales europarlamentar al acestei țări (1979-1981) – perioadă în care a exercitat și funcția de Președinte al Comitetului Economic și Monetar al Parlamentului European –, a fost Ministru al Economiei și Finanțelor în trei guverne conduse de Premierul socialist Pierre Mauroy (1981-1984) și a fost ales Primar al orașului Clichy, suburbie a Parisului (1983-1984).

În calitate de Preşedinte al Comisiei Europene – președinția sa de 10 ani fiind cea mai lungă din istoria instituției –, Jacques Delors s-a confruntat cu provocări enorme, dacă ar fi să amintim numai sfârșitul Războiului Rece, reunificarea Germaniei și războiul din fosta Iugoslavie.
Delors a jucat un rol important, alături de François Mitterrand și Helmut Kohl, în crearea Pieţei unice fără frontiere – intrată în vigoare la 1 ianuarie 1993 și care a permis libera circulație a persoanelor, capitalurilor, bunurilor și serviciilor în Comunitatea Economică Europeană –, semnarea Acordurilor Schengen (1985), a Actului Unic European (1986) și a Tratatului de la Maastricht (1992) – ultimele două fiind caracterizate de cotidianul „Le Monde” ca fiind „legi decisive pentru integrarea europeană și care au marcat epoca de aur a abordării comunitare” –, lansarea Programului Erasmus (1987), reforma politicii agricole comune, adoptarea Programului european de ajutor pentru persoanele defavorizate, extinderea Uniunii Europene – de la 10 la 15 membri, prin primirea Portugaliei, Spaniei, Austriei, Finlandei și Suediei – şi constituirea Uniunii economice şi monetare care a condus la crearea monedei euro – a prezidat așa-numitul Comitet Delors (1989), format din experți și guvernatori ai băncilor centrale din țările membre, al cărui Raport a deschis calea pentru adoptarea monedei unice.

Într-un discurs memorabil pe care l-a susținut în Parlamentul European pe 14 ianuarie 1985, la începutul primului său mandat de Președinte al Comisiei Europene, discurs citat într-un necrolog publicat de cotidianul britanic „The Guardian”, Jacques Delors a spus că statele membre vor trebui să învețe „să vorbească cu o singură voce și să acționeze împreună” și a adăugat: „Suntem noi europenii capabili de asta? Fie că este vorba despre instabilitatea monedei, ratele prohibitive ale dobânzilor, protecționismul ascuns, o scădere a ajutorului pentru țările cele mai sărace – nu, Europa nu a știut cum să se conducă.

Deși era favorit în sondajele electorale în anul 1995, Delors a năruit atunci speranţele stângii franceze renunţând să mai candideze la alegerile prezidenţiale, acestea fiind câştigate atunci de Jacques Chirac.

A fondat Institutul „Jacques Delors” (1996), un think tank independent, cu sediul la Paris, care și-a propus „să gândească o Europă unită„, se ocupă cu activități de cercetare științifică și publicistice și este afiliat Academiei „Notre Europe (Europa noastră)”.
A fost Președintele Colegiului Europei din Bruges (1995-1999).

Jacques Delors este autor al mai multor cărți, dintre care amintim titlurile: „Schimbător” (1975), „Ieșire sau nu” (1985, în coautorat), „Franța prin Europa” (1988), „Indicatori sociali” (1992), „Noul concert european” (1992), „Unitatea unui om” (1994), „Lupte pentru Europa” (1996), „Memorii” (2004), „Europa tragică și magnifică. Problemele europene majore” (2007) și „Investind în social” (2009, în coautorat).
În România a fost publicată lucrarea coordonată de Jacques Delors intitulată „Comoara lăuntrică. Raportul pentru UNESCO al Comisiei Internaționale pentru Educație în secolul XXI” (Editura Polirom Iași, 2000), „o pledoarie informată, dinamică și convingătoare în vederea optimizării pe termen lung a sistemului de învățământ modern„.

Pentru meritele sale deosebite și incontestabile, care au făcut istorie, ilustrul om de stat a fost distins cu Premiul Internațional „Carol cel Mare” (1992), cu Legiunea de Onoare a Franței în gradele de Cavaler (1985), Ofițer (1999) și Comandor (2005), cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Germaniei precum și cu alte înalte ordine și distincții europene și internaționale.
A primit, totodată, titlurile de Membru al Academiei Regale de Științe, Litere și Arte Plastice din Belgia (1999), Doctor Honoris Causa al Institutul Catolic din Paris (2011) și al altor 23 de universități din lume și pe cel de Cetățean de Onoare al Europei (2015), iar clădirea sediului comun al Comitetului Economic şi Social şi al Comitetului European al Regiunilor din Uniunea Europeană, de la Bruxelles, îi poartă numele.

Într-un emoționant mesaj din 6 decembrie 2021 dedicat celebrării celei de-a 25-a aniversări a Institutului „Jacques Delors” – document ce reprezintă un veritabil testament politic –, fostul lider european și fondatorul acestuia arăta:
Suntem capabili să ‘gândim Europa’ ca fiind cu adevărat a noastră? Putem considera că legislația europeană este legea noastră și nu o lege scoasă din aer, care ne este impusă de sus? Știm să înțelegem legislația și jurisprudența europeană ca ceva care ne leagă, care ne obligă sau este privit ca un sistem pe care fiecare stat îl poate ignora după cum crede de cuviință?
Dacă Europa este cu adevărat a noastră, nu poate fi pur și simplu Europa pe care și-o dorește Franța sau cea care se potrivește exclusiv Germaniei sau oricărei alte țări. Nu trebuie să devină Europa dorită nici de Polonia, nici de Ungaria. Nici Europa nu aparține exclusiv Parlamentului European și nici nu poate fi confiscată de Consiliul European. Nici Comisia nu se mai bucură de nicio proprietate asupra acesteia. Este, însă, mult mai mult decât gardianul tratatelor. Prin inițiativele sale, Comisia este în primul rând cea care are misiunea formidabilă de a gândi Europa noastră, rămânând în același timp cu un pas înainte.
Afirmarea Europei noastre – subliniat ‘noastre’ – înseamnă că Uniunea aparține fiecăruia dintre noi, dar și că este esențial de natură plurală. Este atât un bun public care trebuie protejat, cât și o lucrare colectivă care trebuie promovată.
Cu același prilej, referindu-se la „conceptul de apartenență la Europa„, Jacques Delors a spus: „Sensul acestei apartenențe este dublu: Europa ne aparține la fel de mult pe cât îi aparținem Europei.
Pentru toate țările noastre, astăzi apartenența la Europa înseamnă a refuza să ne lăsăm să aparținem Chinei, Rusiei sau chiar să ne aliniem blând cu SUA. Înseamnă să refuzăm să lăsăm continentul nostru să se fragmenteze din nou și să-i vedem destinul alunecându-ne printre degete.
A aparține Europei nu înseamnă a te desprinde de țara proprie. Dimpotrivă, înseamnă să-i rămâi loial. După cum spunea Albert Camus: ‘Îmi iubesc țara prea mult pentru a fi naționalist’. Proiectul european nu a fost niciodată un dușman al națiunilor, care nu pot crește și înflori izolate. Ce dovadă mai bună a influenței acestora decât angajamentul lor față de Europa?

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* * *

Personalități politice europene și mondiale au transmis în cursul zilei de miercuri mesaje de condoleanțe:

Charles Michel, Președintele Consiliului European, a postat pe pagina sa de X (ex-Twitter) următorul mesaj:

Jacques Delors a condus transformarea Comunității Economice Europene către o Uniune adevărată, bazată pe valori umaniste și susținută de o piață unică și o monedă unică, euro. 
A fost un apărător pasionat și concret al acesteia până în ultimele sale zile. 
Un mare francez și un mare european, a intrat în istorie ca unul dintre constructorii Europei noastre. 
Astăzi transmit sincere condoleanțe familiei sale.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, a postat pe pagina sa de X următoarele:

Jacques Delors a fost un vizionar care a făcut Europa noastră mai puternică. 
Opera vieții sale este o Uniune Europeană unită, dinamică și prosperă. 
A modelat generații întregi de europeni, inclusiv pe a mea. 
Să-i onorăm moștenirea reînnoindu-ne în mod constant Europa.

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a postat pe pagina de X a acesteia următoarele:

Odată cu moartea lui Jacques Delors, UE pierde un gigant. 
Ultimul Cetățean de Onoare al Europei a lucrat neobosit, ca Președinte al Comisiei Europene și ca europarlamentar al Franței, pentru o Europă unită. 
Generații de europeni vor continua să beneficieze de moștenirea sa.

Christine Lagarde, Preşedinta Băncii Centrale Europene, a postat pe pagina proprie de X următorul mesaj:

Odată cu trecerea în neființă a lui Jacques Delors, Europa a pierdut un adevărat om de stat. 
Realizările sale au fost numeroase, inclusiv conducerea creării pieței unice a Europei și calea pe care a trasat-o către moneda noastră unică, euro. 
Odihnească-se în pace.

Emmanuel Macron, Președintele Franței, a postat un mesaj tot pe X:

Om de stat al destinului francez. Meșter inepuizabil al Europei noastre. Luptător pentru dreptatea umană. 
Jacques Delors a fost totul. 
Angajamentul, idealurile și neprihănirea lui ne vor inspira întotdeauna. Îi salut munca și memoria și împărtășesc durerea celor dragi.

Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei, a postat pe pagina sa de X următoarele:

Jacques Delors a militat pentru unificarea europeană ca nimeni altul: a condus Comisia UE timp de un deceniu și, ca vizionar, a devenit arhitectul UE așa cum o cunoaștem în prezent. Este responsabilitatea noastră să-i continuăm munca astăzi pentru binele Europei.

Antony Blinken, Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, a postat pe pagina acestuia de X mesajul:

Lumea a pierdut un om de stat vizionar. Fostul Președinte al Comisiei Europene Jacques Delors a transformat Europa printr-un serviciu neobosit față de ideea unei Europe întregi și libere. Îi onorăm moștenirea prin credința durabilă în această viziune și puterea legăturii noastre transatlantice.

* Comisia Europeană a postat pe canalul său de You Tube un clip TRIBUT în memoria lui Jacques Delors, fostul Președinte al Comisiei, acesta – titrat în limba română –, putând fi vizionat aici.

Documentarea biografică pentru acest material a fost realizată de Răzvan Constandache.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership