« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

De-a dreptul și cinematografia: Nu cred că poți să faci un film despre mediul justiției fără să înțelegi chestiuni de context, cum, care erau raporturile de forță între politic și justiție (Tudor Giurgiu)
26.02.2021 | Lavinia TEC

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Florentin Țuca

Florentin Țuca

La Editura Universității de Vest din Timișoara a apărut volumul De-a dreptul și cinematografia (coordonatori: Lavinia Tec, Florentin Țuca).

Continuăm azi cu publicarea unor extrase din interviul lui Florentin Țuca cu regizorul Tudor Giurgiu:

Florentin Țuca: Ai putea numi în cinci secunde creația ta preferată?

Tudor Giurgiu: Probabil De ce eu?. Pentru că a fost filmul care m-a mobilizat și m-am simțit acolo, eram în poveste, ajunsesem să-mi cunosc personajul principal (procurorul Panait) atât de bine, chiar dacă în realitate nu-l cunoscusem niciodată. A fost un proces de creație foarte lung și foarte interesant, un tip de experiență pe care nu am mai făcut-o deloc până acum. Acum reiau drumul acesta în cu totul altă direcție. E fascinant să sapi un pic în istorie, în biografia unor oameni reali, să-ți pui întrebări, să faci detectivistică.

Florentin Țuca: Atunci te-ai format ca jurist?

Tudor Giurgiu: Da, clar. Am ajuns să înțeleg multe lucruri, mulți termeni juridici. Am înțeles foarte greu termeni precum punerea în mișcare a acțiunii penale, rezoluții, SUP sau NUP, termeni de care mă loveam în timp ce citeam dosarele și cronologia unor acțiuni. Nu cred că poți să faci un film despre mediul justiției fără să înțelegi chestiuni de context, cum, care erau raporturile de forță între politic și justiție în anii respectivi, cum s-au schimbat lucrurile. De altfel, tot timpul m-am gândit că ar fi trebuit să fac Dreptul. Bunicul meu a fost avocat. Vorbeam cu el demult, demult. Vorbea foarte frumos de meseria asta, de Drept, de ce a învățat. Nu s-a întâmplat. Dar au fost multe ocazii în viață, când a trebuit să învăț chestiuni care țin de aplicarea regulii, a legii. Am deprins multe noțiuni de drept fără să-mi fi imaginat că voi ajunge în punctul ăsta.

Florentin Țuca: După ce ai făcut filmul ăsta ai văzut viața printr-o lentilă de jurist?

Tudor Giurgiu: Nu. Ce e foarte ciudat e că eram atât de imersat în subiect și atât de preocupat de ce s-a întâmplat în anii ăia, de faptul că a trecut mult timp până să avem o Direcție Națională Anticorupție care să investigheze politicieni. Priveam anumite lucruri printr-o lentilă în care eram eu cu adevărul meu și nu existau alte păreri. Ulterior, – nu sunt singurul care a constatat asta -, odată cu finalizarea filmului, în decursul anilor, am văzut că percepția mea s-a schimbat și lentila s-a deformat. Mi-am dat seama, vorba lui David Lynch, că bufnițele nu sunt ce par a fi. Adică, eu cred că lucrurile trebuie privite nuanțat. Probabil că orice abordare din aceasta în alb și negru, asemănătoare cu a eroului din film, care era un om foarte tânăr, supus deodată unor cazuri și presiuni la care nu a rezistat, nu este neapărat obiectivă. Trebuie întotdeauna să ai o distanță. Mă refer la schimbări, evoluții în politică, în mediul social, juridic. Întotdeauna e bine să treacă timp și să poți judeca în deplină cunoștință de cauză. Să-ți dau un exemplu. Filmul la care lucrez acum este un film despre ce s-a întâmplat la Revoluție la Sibiu. De-abia acum, la 30 de ani după Revoluție, mi-e ușor să am niște păreri foarte argumentate, pentru că înțeleg mult mai bine ce s-a întâmplat acolo. Nu puteam să fac tipul ăsta de apropiere, de demers, repede, la cald. E important să treacă anii, să se schimbe puțin felul în care ne raportăm la istorie. În felul ăsta putem fi mai obiectivi și mai puțin pătimași.

Florentin Țuca: Răspunsul tău îmi aduce aminte de replica cuiva, nu mai țin minte a cui, care întreba despre Revoluția Franceză. Răspunsul a fost: ”Domnule, e cam devreme să ne pronunțăm”. Tudor, dacă ar fi să faci un film despre ”justiția română a anilor ’50”, într-un singur cuvânt, ce va predomina în filmul tău, lumina sau întunericul?

Tudor Giurgiu: Clar, obscur. Mai mult obscur.

Florentin Țuca: Dacă Tudor Giurgiu ar face un film despre justiția română a anilor DNA, într-un singur cuvânt, ce va predomina, lumina sau întunericul?

Tudor Giurgiu: Nu pot să răspund într-un cuvânt. Dar pot să îți descriu cerul plumburiu care era în București sau Vâlcea, ieri sau azi (25.10.2020-26.10.2020). Din când în când mai apărea soarele, un disc, abia-l simțeai, mai treceau câteva raze. La un moment dat a fost soare o oră, după care iar a intrat în nori. Cam ăsta e sentimentul. Dar îmi aduc aminte titlul unui film, minunat, spaniol, care are un titlu ce se potrivește de excepție filmului despre care m-ai rugat să ți-l rezum într-un cuvânt, într-o frază: AzulOscurCasiNegro (în regia lui Daniel Sánchez Arévalo). Albastru închis aproape negru. A nu se înțelege că e doar negru. Albastru e o culoare foarte frumoasă.

(…)

Florentin Țuca: Parking… Crezi că românul care se mută în Spania suferă de dezrădăcinare în mod autentic?

Tudor Giurgiu: Evident. Cu cât trec anii te rupi de legăturile cu țara, familia, oamenii. Este un fenomen care se întâmplă lent, progresiv, dar e evident. Odată plecat dintr-o anume cultură, legăturile se rup involuntar. Povestea mea era despre un personaj care refuza să se rupă de legături, pentru că era foarte atașat și singur iar singurătatea îți dă alte resorturi. Este foarte greu să rupi legătura cu casa, cu țara, ele revin obsesiv.

Florentin Țuca: Filmul vorbește foarte mult de umanitate, care este înaintea rigorilor și prescripțiilor birocratice, chiar juridice. Umanitatea învinge dreptul?

Tudor Giurgiu: Evident. Cred că asta a fost unul dintre pariurile creative ale filmului, când ne-am apucat de el. Cam toate personajele au în jur de 35-40 de ani. Când personaje de tipul ăsta sunt în criză, destine complicate, unele dezrădăcinate, altele cu probleme în familie sau în cuplu, nu te salvează nimic altceva decât apropierea de ceilalți, umanitatea. Nu cred că e alt medicament pentru a-ți vindeca rănile, care supurează. Și evident, iubirea, pentru că e una din mizele filmului. Fără o asfel de privire asupra vieții, cred că e foarte greu de trăit, în special când ești într-un mediu cum era eroul meu, singur, la marginea societății, la o margine de lume, la o periferie de oraș. De asta mi s-a părut esențială relația lui cu spaniolul, șeful său, care îi devine un prieten extraordinar. Mi s-a părut că vezi foarte rar în filme prietenia între bărbați. Cunosc oameni, am prieteni de genul ăsta cu care mă pot suna oricând și ne spunem ce ne apasă, ne ajutăm. Mi se pare un lucru frumos și important.

Florentin Țuca: Am văzut filmul la TIFF, la casa de cultură a studenților, într-o altă epocă, fără mască. Tudor, cum e TIFF-ul cu mască?

Tudor Giurgiu: Oribil. E alt tip de eveniment, de receptare a filmului. Eu sunt ochelarist din clasa a VI-a. E îngrozitor să vezi filmul chiar și în aer liber cu mască. Îți creează un disconfort și lucrul ăsta amprentează cumva vizionarea filmului. Oricât de dramatică ar fi pandemia asta, eu nu înțeleg și nu mă va convinge nimeni – aștept să mai văd studii, nu mi-a demonstrat științific nimeni – că trebuie să porți mască și în aer liber, în condițiile în care ai o distanțare de 2 metri jur împrejur și ți se ia și temperatura, nu ai simptome de răceală. Mi se pare o precauție inutilă. Dar, evident, într-un context emoțional foarte complicat, într-o perioadă foarte dificilă, înțeleg că nu a fost altă soluție iar autoritățile au trebuit să ia tipul ăsta de măsuri. Ne-am adaptat progresiv, am reușit să facem festivalul în acest tip de paradigmă.”

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Interviuri, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD