Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 22-26 februarie 2021
26.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Trafic de influență. Cumpărare de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

C.C.M., la data faptei și în prezent deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

M.V., la data faptei inginer în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

Persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul C.C.M. ar fi pretins de la inculpatul M.V. suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri.
Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri.
Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Abuz în serviciu. Fals intelectual. Șantaj. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

I.V., la data faptelor și în prezent președinte al Consiliului Județean Călărași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– abuz în serviciu,
– fals intelectual în formă continuată,
– șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

1. În perioada martie – iulie 2019, inculpatul I.V. în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.
Concret, inculpatul I.V. nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.
Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

2. La data de 20 decembrie 2019, inculpatul I.V. ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Covasna. Constituire a unui grup infracțional organizat. Contrabandă. Reținere.

La data de 22.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpații au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comercializare de țigarete de contrabandă.
La data de 22.02.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Covasna împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Covasna au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, pe raza județului Covasna, în urma cărora au fost ridicate 4.611 de pachete de țigarete, de diferite mărci, care nu prezentau timbre fiscale, 14 telefoane mobile, precum și sumele de 78.138 de lei și 9.750 de euro.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brașov, al lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic și Biroul de Investigații Criminale, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Covasna, al jandarmilor din cadrul I.J.J. Covasna și Grupării de Jandarmi Mobilă „Burebista” Brașov, precum și al specialiștilor din cadrul Biroului Vamal Regional Brașov.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Alba. Efectuarea fără drept de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Percheziții domiciliare.

La data de 23.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia au efectuat un număr de 27 de percheziții domiciliare, pe raza județului Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de efectuarea fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând din anul 2019, suspecţii au desfăşurat activităţi infracţionale pe raza judeţului Hunedoara, comercializând substanţe etnobotanice cu precădere către consumatori din municipiile Deva, Hunedoara şi Orăştie, din judeţul Hunedoara şi Cugir, judeţul Alba, la prețuri cuprinse între 30 și 50 lei/doză sau 150 de lei/gram.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 kilograme de masă vegetală, cântare electronice, doze destinate comercializării și peste 12.000 de lei.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Craiova, al lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba, I.P.J. Hunedoara și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Alba și I.J.J. Hunedoara.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Șantaj. Lipsire de libertate în mod ilegal. Violarea sediului profesional. Violarea vieții private. Acces ilegal la un sistem informatic. Tentativă la transfer neautorizat de date informatice. Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Divulgarea informațiilor secrete de stat. Trimitere în judecată.

Urmare a comunicatului din data de 16.08.2020, la data de 02.02.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.
În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta a constat în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile sau sunt bănuite de implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri.
Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării au fost generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era generator de astfel de profituri.
S-a reţinut faptul că, liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe ceilalţi membri să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se putea realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către persoanele vătămate.
Având în vedere experiența profesională dobândită în perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului i-a instruit periodic pe ceilalţi inculpaţi, în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze.
În acest scop, membrii grupării au comunicat în permanență în timpul activităților de supraveghere îndreptate împotriva persoanelor vătămate, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpuneau între autovehiculele membrilor grupării și cele conduse de persoanele vătămate și, de asemenea, au procedat la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau, pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.
În ceea ce privește rolul membrilor în cadrul grupului infracțional organizat, s-a reţinut faptul că, liderului grupului a coordonat activitatea infracțională, în ceea ce privește comiterea infracțiunilor de violarea sediului profesional și violarea vieții private, precum și cele de acces la un sistem informatic și transfer de date informatice, instigându-i pe doi dintre inculpaţi să pătrundă în sediile private ale societăților comerciale în care își desfășurau activitatea persoanele vătămate, pentru a monta dispozitive de înregistrare și de a accesa sisteme informatice de pe care să transfere date informatice.
De asemenea, liderul grupului a finanțat activitățile infracționale prin cumpărarea dispozitivelor de înregistrate și a dispozitivelor de localizare GPS.
Ulterior, activitățile infracționale s-au desfășurat cu intermitență, în contextul instituirii pe teritoriul României a stării de urgență, însă rezoluția infracțională a rămas constantă, până la intervenția organelor judiciare, din data de 15 august 2020, când doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de droguri de mare risc. Efectuarea de operațiuni cu substanțe știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Percheziții domiciliare. Reținere.

La data de 23.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 11 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, activitatea infracțională a grupului consta în distribuția de heroină și substanțe psihoactive, în special în zona Icoanei din municipiul București, cunoscută ca fiind un adevărat punct roșu pe harta traficului de heroină din zona capitalei.
La data de 23.02.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare, pe raza sectoarelor 2 și 5, fiind puse în executare un număr de 23 de mandate de aducere.

La data de 24.02.2021, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor 11 inculpați reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic de persoane. Spălare de bani. Percheziții domiciliare.

La data de 22.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, pe raza județului Satu Mare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și spălare de bani.

Activitățile au fost efectuate în cadrul unei echipe comune de anchetă, împreună cu autoritățile judiciare din Franța și Republica Moldova, și au vizat cetățeni români care au contribuit la spălarea unor sume mari de bani obținute din traficarea în scopul exploatării prin muncă a unor persoane vătămate de naționalitate moldovenească.
În cauză s-a dispus reținerea unui număr de 3 inculpați, cetățeni români, în sarcina cărora a fost reținută săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
De asemenea, membrii echipei comune de anchetă au ridicat în vederea confiscării un număr de 11 autoturisme de lux, două ski-jet-uri precum și importante sume în numerar, lei și valută, în valoare totală de 137.600 euro.     

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare, al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare și al specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Trafic intern de droguri de mare risc. Complicitate la trafic intern de droguri de mare risc. Trimitere în judecată.

Prin rechizitoriul din data de 24.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, sub măsura controlului judiciar, a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic intern de droguri de mare risc și complicitate la trafic intern de droguri de mare risc.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, la data de 14.01.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Secţia de Combatere a Traficului de Droguri au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană desfășoară activități de comercializare de cocaină pe raza municipiului București.
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, la data de 18.01.2021, în apropierea unui restaurant din centrul capitalei, cei doi inculpați au comercializat către o persoană o cantitate de cocaină, în schimbul sumei de 1.350 de lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Constituire a unui grup infracțional organizat. Proxenetism. Reținere.

La data de 23.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 7 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, membrii grupării au racolat mai multe persoane vătămate, atât de femei, cât și bărbați, pe care le-au determinat ori cărora le-au înlesnit practicarea prostituției, în locații de pe teritoriul Olandei și României.
În acest sens, inculpații au închiriat, în regim hotelier și pentru perioade relativ scurte, mai multe apartamente situate în zonele centrale ale localităților în care gruparea își desfășura activitatea.
Veniturile ilicite obținute zilnic de către fiecare persoană care practica prostituția ajungeau, în mare parte, la membrii grupului infracțional.
La data de 23.02.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sisteme informatice, medii de stocare, telefoane mobile și înscrisuri.

La data de 24.02.2021, Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a celor 7 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 24.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, cei doi inculpați au desfășurat activități de comercializare de cannabis, către consumatori de pe raza județului Timiș.
La data de 24.02.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a celor doi inculpați care au comercializat cantitatea de 1 kilogram de cannabis, în schimbul sumelor de 5.000 de euro și 2.000 de lei.

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă, pentru o prioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti