« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Delegația Curții Constituționale a României a participat la lucrările celui de-al XVIII-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene
26.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În intervalul 24-25 februarie 2021, delegația Curții Constituționale a României, compusă din prof. univ. dr. Valer Dorneanu, președinte, jud. Livia-Doina Stanciu, jud. Gheorghe Stan, Marieta Safta, prim magistrat-asistent și Claudia-Margareta Krupenschi, magistrat-asistent șef, director al cabinetului președintelui, a participat la lucrările celui de-al XVIII-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, potrivit unui comunicat.

Manifestarea găzduită de Curtea Constituțională a Republicii Cehia, care deţine președinția forului internațional, a avut tema “Drepturile omului și libertățile fundamentale: relațiile dintre cataloagele internaționale, supranaționale și naționale în secolul 21“.

Invitații speciali: Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, și Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, au atins puncte esențiale pentru buna desfășurare a justiției constituționale:

– rolul curților constituționale de apărător al drepturilor și libertăților fundamentale și al statului de drept;

– interferența și complementaritatea dintre instrumentele juridice internaționale aplicabile în materia protecției drepturilor omului, respectiv, în principal, Convenția pentru apărarea drepturilor omului și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, pe de o parte, și constituțiile naționale, pe de altă parte;

– relația/dialogul judiciar dintre curțile constituționale – Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de Justiție a Uniunii Europene;

– necesitatea respectării principiului independenței judecătorului și a statului de drept în activitatea judiciară, precum și imperativul respingerii oricărui act de presiune sau intimidare a judecătorilor constituționali.

 
Secţiuni: CCR, Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD