« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Raport de activitate pe anul 2020. UPDATE: Stelian Ion, ministrul Justiţiei: Să lovim grupurile infracționale acolo unde le doare mai tare, la bani. UPDATE: Sinteză VeDemJust
01.03.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Vineri, 26 februarie 2021, VeDemJust a dat publicității următorul comunicat, semnat de Lucian Checheriță, Vicepreședinte VeDemJust: „DIICOT a prezentat raportul său de activitate pentru anul precedent. Ponderea cea mai mare în cauzele soluţionate a reprezentat infracţiunile din sfera traficului de droguri, 71,64% şi infracţiunile informatice, 13,65%.

Sinteză:

– Au fost soluționate 9.780 cauze, fiind trimiși în judecată un număr de 3.791 inculpați, dintre care 1.182 arestați;

– Prejudiciul total cauzat prin săvârșirea infracțiunilor a fost de 1.074.153.825 lei și 1.304.628 Euro;

– Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluționate prin trimitere în judecată a fost de 132.740.256 lei;

– Numărul victimelor traficate în vederea exploatării a fost de 363, față de 373 în 2019 (scădere cu 2,68%), dintre care 171 minori, față de anului 2019, când au fost identificate 180 victime minori (scădere cu 5%);

– A crescut cu 20% a numărului dosarelor cu trafic de migranţi, ajungând la un număr de 42 de cazuri;

– Cantitatea totală de droguri indisponibilizată în vederea confiscării a reprezentat un total de 2.437,65 kg droguri, din care 122,80 kg droguri de mare risc și 2.314,85 kg droguri de risc.

În contextul pandemiei și a restricțiilor din luna martie 2020, limitarea aprovizionării grupărilor de distribuție a drogurilor cu droguri a determinat o creștere a prețurilor drogurilor cu până la 20% la toate tipurile de droguri, iar după relaxarea măsurilor restrictive, grupările au devenit active, pentru a asigura aprovizionarea rețelelor și a satisface cererea. Astfel, pandemia a afectat grupările de criminalitate organizată doar temporar, acestea adaptându-se foarte repede pentru acoperirea cererii de droguri.

***

Vineri, 26 februarie 2021, Stelian Ion, ministrul Justiţiei, prezent la bilanţul activităţii DIICOT din 2020, a trasmis următoarele: „Trebuie să lucrăm la blocarea fluxurilor de bani și apoi la recuperarea prejudiciilor și produsului din infracțiuni, deoarece grupurile infracționale trebuie lovite acolo unde le doare cel mai tare, adică la bani. O foarte bună măsură o reprezintă constituirea structurii de combatere a traficului de persoane, un flagel care s-a extins în ultimii ani și care trebuie combătut cu toate mijloacele disponibile. De asemenea, abordarea cauzelor de trafic de persoane, dar și de trafic de droguri și criminalitate informatică trebuie să aibă în vedere și componenta de spălare a banilor, fiind o continuare firească a activității unor grupări criminale care obțin venituri din aceste infracțiuni. Recomand ca spălarea banilor să fie prevăzută ca prioritate operațională, întrucât infractorii români și grupările din care fac parte, care acționează în spațiul european și nu numai, trimit bani în țară pentru a fi „spălați”. Toți acești bani și bunurile care sunt achiziționate trebuie să facă obiectul unor măsuri de indisponibilizare și, ulterior, de confiscare.”

Ministrul Justiției le-a mulțumit procurorilor DIICOT pentru eforturile depuse în anul care s-a încheiat și i-a felicitat pentru rezultatele obținute, în condiţiile în care activitatea DIICOT şi a unităţilor de parchet, în general, a fost îngreunată şi de pandemia de coronavirus. Totodată, le-a reamintit că vor găsi întotdeauna în Ministerul Justiției, cât timp se va afla la conducerea instituției, un sprijin onest în încercarea de a construi un mediu mai sigur pentru societatea românească.

***

Vineri, 26 februarie 2021, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a dat publicității Raportul de activitate pe anul 2020.

:: Raportul

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD