Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Consiliul European. Declarație ref. COVID-19, sănătate, securitate și apărare
26.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Mesaje de condoleanțe
JURIDICE - In Law We Trust

În urma videoconferințelor informale din 25 și 26 februarie 2021, membrii Consiliului European au adoptat o declarație privind COVID-19, sănătatea, securitatea și apărarea, precum și vecinătatea sudică.

I. COVID-19

1. Suntem hotărâți să continuăm să depunem eforturi împreună și să ne coordonăm acțiunile de combatere a pandemiei și a consecințelor acesteia. Situația epidemiologică este în continuare gravă, iar noile variante prezintă provocări suplimentare. Prin urmare, trebuie să menținem restricții riguroase și, în același timp, să intensificăm eforturile de a accelera furnizarea de vaccinuri.

2. Pentru moment, călătoriile neesențiale trebuie restricționate. Salutăm adoptarea celor două  recomandări ale Consiliului privind călătoriile în interiorul și către UE, conform cărora pot fi  introduse restricții în conformitate cu principiile proporționalității și nediscriminării și ținând  seama de situația specifică a comunităților transfrontaliere. Fluxul neîngrădit al bunurilor și serviciilor în cadrul pieței unice trebuie să fie asigurat, inclusiv prin utilizarea de culoare  verzi.

3. Vaccinarea a început acum în toate statele noastre membre, iar strategia noastră privind  vaccinurile a asigurat că toate statele membre au acces la vaccinuri. Totuși, trebuie să accelerăm de urgență autorizarea, producția și distribuirea vaccinurilor, precum și vaccinarea. De asemenea, trebuie să ne consolidăm capacitatea de supraveghere și depistare în vederea identificării cât mai rapide a variantelor, pentru a controla răspândirea acestora, astfel cum se prevede în Comunicarea Comisiei intitulată Incubatorul Hera: anticipând împreună amenințarea pe care o reprezintă variantele virusului care cauzează COVID-19. Sprijinim eforturile suplimentare ale Comisiei de a colabora cu industria și cu statele membre pentru a spori capacitatea de producție actuală de vaccinuri, precum și pentru a adapta vaccinurile la noile variante după cum este necesar. De asemenea, sprijinim eforturile în curs ale Comisiei de a accelera disponibilitatea materiilor prime, de a facilita acorduri între producători de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, de a examina situația instalațiilor existente cu scopul de a contribui la intensificarea producției în UE și de a avansa eforturile de cercetare și dezvoltare. Companiile trebuie să asigure previzibilitatea producției lor de vaccinuri și să respecte  termenele contractuale de livrare. Ar trebui sporită transparența în ceea ce privește eforturile  generale.

4. Solicităm continuarea lucrărilor în ceea ce privește o abordare comună a certificatelor de  vaccinare și vom reveni asupra acestei chestiuni.

5. Ne reafirmăm solidaritatea cu țările terțe și subliniem hotărârea noastră de a intensifica  răspunsul nostru global la pandemie. Ne menținem angajamentul de a îmbunătăți accesul la vaccinuri pentru grupurile prioritare din vecinătatea noastră și de dincolo de aceasta, pe baza unor principii comune, și de a sprijini o abordare globală prin intermediul mecanismului COVAX. Salutăm primele planuri ale COVAX de distribuire de vaccinuri către 92 de țări cu venituri medii și scăzute. Ne angajăm ca UE să contribuie echitabil la finanțarea ACT-A.

6. Vom continua să examinăm îndeaproape situația generală și să luăm măsurile necesare.

II. SĂNĂTATE

7. Criza provocată de pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat încă, dar acum este momentul să începem să ne consolidăm reziliența viitoare în domeniul sănătății.

8. Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți coordonarea la nivelul UE, în concordanță cu competențele Uniunii în temeiul tratatelor, cu scopul de a asigura niveluri mai bune de prevenire, pregătire și răspuns la viitoarele urgențe în materie de sănătate. Trebuie tratată cu prioritate necesitatea unor lucrări care să asigure că UE va dispune de mijloacele necesare pentru a asigura suficiente vaccinuri și materiale critice pentru toate statele sale membre, pentru a sprijini întregul proces de dezvoltare de vaccinuri și medicamente sigure și eficace, inclusiv prin intermediul unor investiții timpurii în capacitatea de producție, precum și pentru a utiliza în mod optim volumele mari de date și tehnologiile digitale pentru cercetarea medicală și asistența medicală. De asemenea, ar trebui continuate lucrările cu privire la propunerile de creare a unei uniuni a sănătății și la strategia farmaceutică, inclusiv în ceea ce privește accesul la medicamente în toate statele membre.

9. Invităm Comisia să prezinte până în iunie 2021 un raport referitor la învățămintele desprinse până în prezent din pandemia de COVID-19. Raportul ar trebui să abordeze, de asemenea, schimbul de informații, coordonarea, comunicarea și achizițiile publice comune, precum și modalitățile de a asigura o capacitate de producție adecvată în UE și de a construi rezerve strategice, sprijinind în același timp diversificarea și reziliența lanțurilor mondiale de aprovizionare medicală. Aceste lucrări ar trebui continuate în al doilea semestru al anului 2021.

10. Cooperarea multilaterală la nivel mondial este esențială pentru abordarea amenințărilor actuale și  viitoare la adresa sănătății. Ne angajăm să contribuim la îmbunătățirea securității sanitare mondiale, inclusiv prin consolidarea Organizației Mondiale a Sănătății și prin depunerea de eforturi, în cadrul acesteia, în direcția unui tratat internațional privind pandemiile. În acest context, așteptăm cu interes summitul mondial al G20 în domeniul sănătății de la Roma.

III. SECURITATE ȘI APĂRARE 

11. Ne menținem angajamentul de a pune în aplicare Agenda strategică 2019-2024 prin urmărirea unei direcții de acțiune mai strategice și prin sporirea capacității UE de a acționa în mod autonom. Îndeosebi în ceea ce privește securitatea și apărarea, vrem să promovăm interesele și valorile UE, precum și reziliența și nivelul său de pregătire pentru a combate în mod eficace toate amenințările și provocările la adresa securității. Reafirmăm faptul că, în contextul unei instabilități mondiale tot mai accentuate, UE trebuie să își asume o responsabilitate sporită pentru securitatea sa.

12. Ne angajăm să cooperăm strâns cu NATO – cu respectarea deplină a principiilor stabilite în tratate și a celor convenite de Consiliul European –, precum și să ne consolidăm parteneriatele cu ONU și cu principalii parteneri regionali. Așteptăm cu interes să cooperăm cu noua administrație a Statelor Unite cu privire la o agendă transatlantică solidă și ambițioasă, care să includă un dialog strâns privind securitatea și apărarea. Această cooperare la nivel mondial va avea de câștigat de pe urma unei UE mai puternice în domeniul securității și apărării.

13. Au fost luate măsuri semnificative pentru a consolida politicile, mijloacele și instrumentele de  securitate și apărare ale UE. În vederea aprofundării în continuare a cooperării în domeniul  securității și apărării între statele membre, a sporirii investițiilor în domeniul apărării și a  consolidării dezvoltării capabilităților civile și militare și a pregătirii operaționale în cadrul  Uniunii, ne angajăm:

– să consolidăm angajamentul operațional civil și militar al Uniunii, inclusiv printr-o mai bună constituire de forțe, printr-o planificare și o comandă mai eficace la nivelul UE și printr-o punere în aplicare solidă a Instrumentului european pentru pace, care ar trebui să fie operaționalizat rapid;

– să încurajăm statele membre să utilizeze mai bine oportunitățile de colaborare identificate în procesul anual coordonat de revizuire privind apărarea (CARD) și să utilizeze pe deplin cooperarea structurată permanentă (PESCO) pentru a spori investițiile, gradul de pregătire și dezvoltarea colaborativă de capabilități;

– să consolidăm baza industrială și tehnologică de apărare europeană, printre altele prin adoptarea, intrarea în vigoare și operaționalizarea cu rapiditate a Fondului european de apărare și prin promovarea sinergiilor dintre industriile civilă, de apărare și spațială, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor disruptive, precum și prin participarea IMM-urilor. Acest lucru ar trebui să sprijine reziliența noastră în ceea ce privește tehnologiile critice și lanțurile valorice strategice critice. În acest scop, invităm Comisia să prezinte, până în octombrie 2021, o foaie de parcurs în materie de tehnologie, pentru stimularea cercetării, a dezvoltării tehnologice și a inovării și pentru reducerea dependențelor noastre strategice în ceea ce privește tehnologiile și lanțurile  valorice critice;

– să asigurăm un acces european securizat la bunurile comune mondiale (inclusiv spațiul, spațiul cibernetic și marea liberă), precum și îmbunătățirea mobilității militare în întreaga Uniune.

14. Având în vedere numărul și complexitatea în creștere ale amenințărilor cibernetice, urmărim să consolidăm reziliența și capacitatea de reacție în domeniul cibernetic la nivel european și să  îmbunătățim cadrul de gestionare a crizelor în materie de securitate cibernetică. Ca acțiune ulterioară Strategiei de securitate cibernetică prezentate în decembrie 2020, invităm Comisia și Înaltul Reprezentant să prezinte, până în iunie 2021, un raport privind punerea în aplicare. În plus, invităm colegiuitorii să continue rapid lucrările, în special cu privire la Directiva revizuită privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva NIS 2). De asemenea, facem apel la o mai bună cooperare și coordonare pentru a preveni amenințările hibride, inclusiv dezinformarea, și a răspunde acestora, printre altele prin implicarea sectorului privat și a actorilor internaționali relevanți.

15. Înaltul Reprezentant a prezentat eforturile în curs în direcția unei Busole strategice ambițioase  care să orienteze continuarea acțiunilor pentru atingerea nivelului de ambiție al UE în materie de securitate și apărare. Invităm Înaltul Reprezentant, împreună cu statele membre, să continue lucrările privind Busola strategică, utilizând întregul set de instrumente al UE, în vederea adoptării acesteia până în martie 2022.

16. Chestiunile legate de securitate și apărare vor fi analizate constant de către Consiliul European.

IV. VECINĂTATEA SUDICĂ

17. Am discutat despre natura politică și strategică a parteneriatului UE cu vecinătatea sudică.  Reafirmăm concluziile Consiliului European din decembrie 2020 și invităm Consiliul să abordeze punerea în aplicare a Comunicării comune a Comisiei și a Înaltului Reprezentant privind un parteneriat reînnoit și consolidat cu țările din vecinătatea sudică, în vederea abordării provocărilor comune și a valorificării oportunităților comune printr-o cooperare consolidată.

***

Condamnăm cu fermitate atacul asupra unei delegații aflate într-o vizită pe teren în estul  Republicii Democratice Congo sub egida Programului Alimentar Mondial. Ne exprimăm profunda solidaritate cu Italia și transmitem condoleanțele noastre familiilor victimelor.

:: Declarația

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti