« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Donații vaccin – de ce este importantă OUG
27.02.2021 | Lucian CHECHERIŢĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Lucian Checheriță

Lucian Checheriță

Joi, 25 februarie 2021, Guvernul României a aprobat o donaţie de 200.000 de doze de vaccin din partea ţării noastre către Republica Moldova, pentru ca personalul medical din prima linie să fie imunizat împotriva virusului Sars-Cov-2 care provoacă COVID-19.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără crearea cadrului legal care să reglementeze tot acest proces până la inclusiv transportul acestora în siguranţă către statul vecin. Astfel, pe cale de excepţie, prin OUG nr. 21/25.02.2021 s-a modificat Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Asfel la art. 41, după alin. (3) s-a introdus alineatul (4) cu următorul cuprins:

Ministerul Sănătăţii poate acorda, prin hotărâre a Guvernului, din rezerva ministerului ajutor umanitar cu titlu gratuit sau donaţie, după caz, instituţiilor sau autorităţilor cu atribuţii în domeniul sănătăţii din alte state, constând în medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive şi alte materiale specifice, pentru prevenirea sau rezolvarea unor situaţii de urgenţă survenite ca urmare a unor epidemii, pandemii, catastrofe sau dezastre naturale.”

Ceea ce trebuie să reţinem de aici este că o Ordonanţă de Urgenţă reprezintă acel act normativ prin care Guvernul României, în situaţii extraordinare şi care nu pot fi amânate, îl poate adopta. Practic Guvernului României (puterii executive), prin art. 115 din Constituţia României îi este conferit posibilitatea de a da un act normativ cu aceeași valoare ca a unei legi, putere care în condiții obișnuite aparține Parlamentului (puterea legislativă).

Consilier juridic Lucian Checheriță
Vicepreședinte VeDemJust

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Covid 19 Legal React, Drept constitutional, Dreptul sanatatii, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD