Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Dreptul Uniunii Europene Fiscalitate Noutăți legislative

Impozitarea societăților comerciale în UE intră într-o nouă eră

3 ianuarie 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 1 ianuarie 2024, noi norme inovatoare ale UE au intrat în vigoare, introducând o rată minimă de impozitare efectivă de 15% pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele membre ale UE, potrivit unui comunicat.

Paolo Gentiloni, comisar pentru economie: „Acest nou an marchează o etapă nouă în ceea ce privește impozitarea marilor întreprinderi multinaționale. Intrarea în vigoare în Europa și în jurisdicțiile din întreaga lume a acestei reforme istorice marchează un pas important către un sistem mai echitabil de impozitare a societăților. Prin reducerea stimulentelor pentru ca întreprinderile să transfere profiturile către jurisdicții cu un nivel redus de impozitare, noile norme vor contribui la reducerea așa-numitei „uniformizări la un nivel inferior” a ratelor impozitului pe profit în UE și la nivel mondial. Încurajez toți semnatarii acordului fiscal global să meargă pe calea discuției și, de asemenea, să pună rapid în aplicare această reformă esențială, care are potențialul de a genera o sumă suplimentară de 220 miliarde USD anual pentru a ajuta țările din întreaga lume să finanțeze investiții esențiale și servicii publice de înaltă calitate.”

Cadrul va aduce o mai mare echitate și stabilitate în peisajul fiscal din UE și de la nivel mondial, făcându-l în același timp mai modern și mai bine adaptat la lumea globalizată și digitală de astăzi. Intrarea în vigoare a normelor minime de impozitare efectivă, convenite în unanimitate de statele membre în 2022, oficializează punerea în aplicare de către UE a așa-numitelor norme ale „pilonului 2” convenite în cadrul acordului global privind reforma fiscală internațională din 2021.

În timp ce aproape 140 de jurisdicții din întreaga lume au aderat la aceste norme, UE a fost lider în transpunerea lor în instrumente juridice obligatorii. Prin reducerea stimulentelor pentru transferarea de către întreprinderi a profiturilor spre jurisdicții cu un nivel redus de impozitare, pilonul 2 reduce așa-numita „uniformizare la un nivel inferior” – lupta dintre țări pentru a-și reduce ratele impozitului pe profit pentru a atrage investiții. Aceasta dă deja rezultate, o serie de jurisdicții cu impozit zero anunțând introducerea unui impozit pe profit pentru societățile care intră în domeniul de aplicare.

Normele se vor aplica grupurilor multinaționale de societăți și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR pe an. Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăți, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Directiva include un set comun de norme privind modul de calculare și de aplicare a unui „impozit suplimentar” datorat într-o anumită țară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15 %. În cazul în care o filială nu este supusă cotei efective minime într-o țară străină în care este situată, statul membru al societății-mamă va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urmă. În plus, directiva asigură impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

Prin această directivă istorică s-a concretizat angajamentul UE de a fi printre primele care implementează acordul OCDE privind reforma fiscală. Asigurarea unui nivel minim de impozitare a societăților este una dintre cele două direcții de lucru ale acordului OCDE (pilonul 2), cealaltă fiind realocarea parțială a drepturilor de impozitare (cunoscută sub denumirea de pilonul 1).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Prin aceasta din urmă se vor adapta normele internaționale privind modul în care impozitarea profiturilor celor mai mari și mai profitabile societăți multinaționale este partajată între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri și capacitatea societăților de a desfășura activități economice fără prezență fizică.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale