Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Când decizia o ia mașina… Despre profilare, drepturi și echilibru într-un univers digital, de Ruxandra Sava
02.03.2021 | Diana FOFIU

Secţiuni: Articole, Content, Cyberlaw, Data protection, Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Diana Fofiu

Diana Fofiu

Una dintre cele mai populare forme de prelucrare a datelor noastre personale este profilarea. Navighezi pe internet în căutarea unui nou frigider, iar cineva decide să te ajute, afișând reclame cu diverse electrocasnice. Recomandările de filme primite de la Netflix, care au la bază chiar propriul nostru istoric de materiale deja vizionate, ne ajută să alegem mai rapid următorul titlu de film. La acest nivel, s-ar putea chiar să ne placă inteligența artificială. Totuși, când anumiți algoritmi ajung să ia decizii cu impact semnificativ asupra noastră, cum ar fi să decidă dacă merităm să primim un credit de la bancă sau nu, s-ar putea să preferăm existența unei intervenții umane. Articolul[1] explică importanța eticii și a echilibrului în dezvoltarea algoritmilor care ajung să facă parte tot mai mult din viața noastră cotidiană și prezintă armele pe care utilizatorii de internet le pot folosi pentru a se apăra de profilări și de procese decizionale automatizate nocive.

Legiuitorul european a realizat pericolele la care ne expun aceste forme de prelucrare a datelor personale: analiza comportamentului persoanelor pe internet în scopul furnizării de reclame personalizate, care reprezintă o intruziune în viața privată și influențează comportamentul consumatorului[2]; o decizie pe care un algoritm o ia, de unul singur, cu privire la o persoană, ce poate fi discriminatorie sau poate să nu ofere garanții suficiente în ceea ce privește transparența procesului de adoptare, etc.

Firește că este (și) de datoria legislației să intervină în scopul împiedicării sau limitării consecințelor de mai sus și să impună dezirabilul echilibru. Articolul detaliază în secțiunile 2 și 3 un binevenit set de soluții propus de Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD).

Acestea sunt prezentate ca fiind o umanizare a tehnologiei și își propun să integreze echitatea în sisteme în scopul de a proteja valori fundamentale aflate în pericol (demnitatea, egalitatea, libertatea). Fără a intra în analiza acestor prevederi, câteva drepturi pe care le are utilizatorul de internet (respectiv obligații aflate în sarcina operatorului) merită amintite. Astfel, ca punct de plecare îl reprezintă dreptul la informație. Spre exemplu, dacă o companie implementează un proces complet automatizat de recrutare, candidatul are dreptul să cunoască cum funcționează acest procedeu și cum sunt datele sale analizate. Fără o informare prealabilă corespunzătoare, celălalte drepturi, de a contesta decizia luată automat, respectiv de a exprima un punct de vedere sau de a solicita intervenția umană, ar fi lipsite de eficiență.

Respectarea regulilor instituite de regulament asigură o conviețuire între om și inteligența artificială, nepermițându-i acesteia din urmă să afecteze valorile fundamentale după care funcționează orice societate (democratică).

TOP 3 CITATE

„Dreptul are infinite portaluri către echilibru într-un univers digital.

„Omul a devenit prizonier al unui univers digital al datelor infinite. (…) În realitate, Omul are soluții dacă găsește cheia potrivită.

Ar fi o greșeală să ne opunem inteligenței artificiale. Însă, în egală măsură, ar fi și o greșeală să fim orbi din moment ce riscul cel mai mare ar fi să nu încercăm în niciun fel să anticipăm viitorul.”

CE MI-A PLĂCUT

Mi-a plăcut faptul că deși subiectul digitalizării este unul tehnic, autoarea reușește să-i facă un portret nu doar prin folosirea limbajului de specialitate, ci și prin referire la cărți sau prin oferirea de exemple accesibile oricărei persoane. Sunt inserate citate din Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez și comparații cu situația personajului din Procesul de Franz Kafka. Spre exemplu, articolul 22 din RGPD este privit ca o „cheie care poate deschide ferestrele către libertate în universul digital”[3], această comparație oferind o perspectivă prietenoasă unui articol de lege rigid și tehnic.

Pe lângă sursele bibliografice bogate, care servesc drept sugestii pentru cei dornici să aprofundeze subiectul, autoarea inserează și recomandări de documentare: se propune astfel vizionarea materialului intitulat Iluzia Intimității (The Great Hack), disponibil pe Netflix.

CE NU MI-A PLĂCUT

(mai corect spus, ce ar putea sa nu placă altora)

Limbajul accesibil oricărei persoane și lipsa unei analize detaliate și tehnice a subiectului, care au fost prezentate mai sus ca fiind aspecte pozitive, pot constitui un dezavantaj pentru cei care caută analize jurisprudențiale și comentarii aprofundate ale legislației privitoare la profilare și la procesele decizionale automatizate.


[1] Articol publicat în Revista română pentru protecția și securitatea datelor cu caracter personal, nr. 3/2020. Revista poate fi găsită aici: https://www.ujmag.ro/reviste/revista-gdpr-nr-3-2020.
[2] Deși de multe ori profilarea în scopuri de marketing poate părea inofensivă, există cazuri în care decizia consumatorului poate fi influențată în sens negativ. Spre exemplu, furnizarea unei reclame despre credite avantajoase unei persoane aflate într-o situație financiară foarte dificilă, poate avea ca și efect îndatorarea excesivă a acesteia.
[3] Sava, Ruxandra, Când decizia o ia mașina… Despre profilare, drepturi și echilibru într-un univers digital, articol publicat în Revista română pentru protecția și securitatea datelor cu caracter personal, nr. 3/2020, p. 35.


Diana Fofiu
Masterand – Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti