« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Ioana Maria Costea: Studenții, odată deveniți absolvenți, se întorc constant spre studiu
03.03.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Articole, Interviuri, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Maria Costea

Ioana Maria Costea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Decan Ioana Maria Costea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ce a cântărit când ați luat decizia de a urma cursurile unei facultăți de drept?

Ioana Maria Costea: Bună ziua și mulțumesc JURIDICE.ro pentru a fi inițiat acest dialog. Decizia de a urma o Facultate de drept a fost pentru mine extrem de inspirată; au contat atunci și contează și acum volumul de muncă, bucuria de a clădi din pasiune și oportunitățile profesionale.

Alina Matei: Ce sădește Facultatea de Drept și ce nu poate sădi într-un student?

Ioana Maria Costea: Facultatea de Drept aduce fiecărui jurist multă rigoare, fie că este înnăscută, fie că este sădită și îngrijită zi de zi. Ingredientul care contează și care este un dat al fiecăruia este pasiunea, dorința de a ști mai mult, de a înțelege și de a face bine.

Alina Matei: Ce întrebări au zumzăit în forul intern al dumneavoastră pentru alegerea profesiei de avocat?

Ioana Maria Costea: Au fost și sunt o mulțime de frământări: pot spune adevărul prin vocea unui client, sunt partea slabă a sistemului judiciar, este mai lesne să fii magistrat, am calități antreprenoriale, voi ști să pun limite?

Alina Matei: Și când peste 16 ani, studenta care absolvise facultatea devine Decan, cum a primit această veste?

Ioana Maria Costea: Sincer, am fost copleșită. Este o mare onoare, o imensă bucurie și o imensă responsabilitate. Să fii decan este desigur o misiune cu dimensiuni administrative consistente, însă presupune și atașamentul, legătura emoțională cu o viziune asupra Facultății de drept din Iași, atât de dragă mie.

Alina Matei: Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră?

Ioana Maria Costea: Mandatul meu, dovedit excepțional prin debutul său în context pandemic, este subsumat ideii de cooperare, atât cu colegii mei, cât și cu studenții. Suntem o mare familie, aș îndrăzni să sper și vrem ce este mai bun pentru fiecare membru al său. Sunt obiective pe termen mediu: consolidarea excelenței în educație și cercetare, digitalizarea, crearea și dezvoltarea procedurilor interne de lucru.

Alina Matei: Ați preluat mandatul de decan de la domnul profesor Septimiu Panainte. Cât timp v-a luat pentru a vă adapta noii poziții?

Ioana Maria Costea: Cred că pot afirma că sunt un om noroc; am avut norocul ca oamenii să creadă în mine: părinții mei, profesorii mei și colegii mei. De la Septimiu Panainte am învățat foarte multe lucruri, este un bun strateg și un prieten de nădejde. Din poziția mea anterioară de prodecan, am avut prilejul de a cunoaște Facultatea. Cu privire la adaptare, consider că e un proces continuu, de cunoaștere și auto-cunoaștere.

Alina Matei: Un decan trebuie să cunoască până-n rărunchi problemele, nevoile unei facultăți, de la scările facultății până la relația directă cu Rectorul Universității. Cu alte cuvinte, funcția de decan, în orice facultate, presupune o datorie față de ceilalți. Cum înțelegeți să vă faceți această datorie?

Ioana Maria Costea: Aș spera că misiunea mea se petrece discret, fără a perturba ordinea lucrurilor. Eu pot să îi aduc ofrandă toată grija și priceperea mea, atenția la detalii și deschiderea spre dialog. Sunt lucruri care apar zi de zi, de la chestiuni administrative: servere, laptopuri, mopuri etc., până la aspecte ce țin de misiunea noastră sacră față de studenți. Din fericire, Rectorul Universității noastre, domnul profesor Tudorel Toader, este un jurist de excepție, cu aptitudini manageriale demne de urmat.

Alina Matei: De câteva zile bune, este foarte comentat incidentul neplăcut și surprinzător privind exmatricularea a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București pentru că au copiat la un examen. Cred că se copiază și în alte centre universitare, părerea mea. Și nu doar la facultățile de drept. Cei care copiază se fură pe ei înșiși. Pandemia a accentuat furtul studenților?

Ioana Maria Costea: Contextul pandemic a pus o lumină nouă asupra vieții academice, și cu bune și cu rele. Învățământul on-line ne-a adus o mare victorie și anume că am continuat activitatea didactică, în această perioadă dificilă, care durează de aproape un an. Desigur, s-au așezat într-o nouă lumină și părți mai puțin pozitive ale activității noastre, cum ar fi fraudarea examenelor. În opinia mea, fenomenul este departe de modelul academic pe care ni-l dorim și nu vom pregeta în a-l combate cu toată energia. Măsurile de asigurare a calității și adaptarea practicilor academice (examene orale, subiecte variate, supervizarea video a examenelor) sunt sigură că vor limita, chiar opri acest comportament.

Alina Matei: Într-o lume a informației atât de aproape, cum de există totuși un interes scăzut al studenților de la Drept pentru informare, cercetare, studiu? JURIDICE.ro organizează de ani buni dezbateri, conferințe. Și nu doar JURIDICE.ro. Și, totuși, cererea din partea studenților a fost mică. Poate e vina noastră. Profesorul Dan Țop spunea că dacă întrebi studenții de JURIDICE.ro sunt foarte puțini care știu. Mai sunt și alte resurse de drept, care, la fel de străine le vor părea studenților în mod sigur. Oare ce cred că îi așteaptă în viață dacă nu studiază necontenit?

Ioana Maria Costea: Cred că studenții sunt novici atât în ceea ce privește viața, cât și studiul. Lumea lor este în mare frământare și uneori îi cred copleșiți de volumul de informații. Este misiunea noastră ca și dascăli să intermediem constant acest flux de informații fundamentale și știri juridice. Și mai cred că studenții, odată deveniți absolvenți, se întorc constant spre studiu. Pentru ei, e un proces incipient și mai au timp. Desigur, nu pot decât să mă bucur că asemeni unui personaj de basm au în desagă instrumente de drept de calitate și pot oricând accesa juridice.ro.

Alina Matei: O să vă rog să ne aduceți aminte de câțiva profesorii care nu mai sunt, dar care prin dăruirea lor, au contribuit la dăinuirea Facultății de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Ioana Maria Costea: O să evoc aici pios imaginea domnului profesor Grigore Theodoru, de la care am primit un dar neprețuit și anume un model profesional de excepție, dar și curajul de a gândi juridic, de a pune întrebările potrivite nu numai profesorului, dar mai ales ție.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Ioana Maria Costea: Voi răspunde prin referire la Steve Jobs, cu al său stay young, stay foolish. Îi invit pe cititorii Juridice.ro să păstreze spiritul tânăr și să cultive curiozitatea și creativitatea în slujba dreptului. Dincolo de știință, comunitatea juridice.ro este un spațiu în care dreptul se reliefează în dimensiunea sa creatoare. Și pentru asta, mă înclin.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Maria Costea: Și eu vă mulțumesc pentru prilejul de a împărtăși din lumea mea.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.