Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Arii de practică Business Comunicare profesională Fiscalitate Flux informații SELECTED Top Legal

Înalta Curte confirmă obligația organelor fiscale de a dovedi implicarea contribuabililor în frauda (presupusă) a partenerilor lor comerciali

5 ianuarie 2024 | JURIDICE.ro

Dobrinescu Dobrev SCA a reprezentat cu succes o societate care activează în industria alimentară, într-un litigiu fiscal ce a însumat obligații fiscale reprezentând TVA și impozit pe profit de peste 5 milioane de lei.

Operațiunile verificate au constat în livrări intracomunitare, iar impunerea a avut la bază suspiciunea de fraudă a partenerilor (bulgari) cu pretins comportament fiscal inadecvat.

Miza acestui proces a fost majoră, întrucât, pe de o parte, durata tuturor procedurilor, administrative și judiciare, a fost de aprox. 8 ani, inspecția fiscală ce a determinat obligațiile fiscale suplimentare fiind inițiată în anul 2015; pe de altă parte, în acest interval, temeiurile de fapt pentru care au fost emise actele administrativ-fiscale atacate și, respectiv, impunerea obligațiilor fiscale au generat, la rândul lor, proceduri concurente – un proces penal și deschiderea procedurii insolvenței, sub forma reorganizării.

Contrar argumentelor organului fiscal, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat raționamentul primei instanțe conform căruia documentele prezentate de societate (facturi fiscale, avize de însoțire a mărfii, note de intrare, recepție și constatare, foi de parcurs pentru mijloacele de transport cu care au fost livrate mărfurile etc.), încă din etapa inspecției fiscale, sunt apte să probeze realitatea tranzacțiilor efectuate cu furnizorii, neputând fi înlăturate pentru aspecte pur formale.

Mai mult, existența produselor achiziționate în depozitele societății și vânzarea ulterioară către alte persoane juridice au fost confirmate și prin expertiza efectuată în cauză.

Este de remarcat că instanța supremă a reținut necesitatea de a lua în considerare constatările din cadrul procesului penal, care s-a finalizat printr-o soluție de clasare pentru toate capetele de acuzare, confirmată ulterior și de judecătorul de cameră preliminară. Organele de urmărire penală au constatat – în urma unui probatoriu complex – că pretinsele fapte nu există în materialitatea lor, în urma acestor activități nerezultând caracterul fictiv al operațiunilor înregistrate în contabilitate; în plus, cu privire la tranzacțiile mai sus menționate, din cercetări a rezultat că există documente justificative, atât pentru achiziții, cât și pentru plăți.

În ceea ce privește reperul privind TVA, instanța supremă a confirmat poziția societății, dând eficiență jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, reținând că s-a probat în cauză că aceasta a depus diligențele necesare pentru a beneficia de regimul de scutire de TVA pentru livrările intracomunitare realizate, întrucât a expediat mărfurile către societăți care la data efectuării fiecărei livrări, dețineau un cod valid de TVA, iar operațiunile economice analizate cu ocazia inspecției fiscale au fost documentate în mod corespunzător.

Înalta Curte a concluzionat sub acest aspect că: „(…) din nicio circumstanță reținută de organele fiscale cu ocazia inspecției efectuate la contribuabilul (…) nu se desprinde concluzia că acesta, în calitate de furnizor pentru mărfurile expediate în alt stat membru al Uniunii Europene, a cunoscut sau a participat la vreo fraudă fiscală, nefiind dovedită prin niciun mijloc de probă reaua sa credință în derularea operațiunilor economice cu acești beneficiari. Echipa de inspecție fiscală nu a reținut în actul său de control constatări ale conduitei culpabile a intimatei-reclamante, ori faptul că nu ar fi întreprins aceasta toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că livrarea comunitară pe care o efectua nu constituia o participare la o operațiune de fraudă fiscală.”

Pe lângă motivarea deciziei din cauza fiscală, care prezintă valoare jurisprudențială în sine, această speță relevă importanța corelării tuturor procedurilor judiciare concurente pentru a nu risca soluții contradictorii ori consecințe economice grave pentru societate, de natură să amenințe menținerea sa în circuitul juridic.

Echipa de avocați, coordonată de dr. Luisiana Dobrinescu, a fost formată din Iacob Buga și Alina-Adriana Arseni.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership