Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Mesaje de condoleanțe Universitaria

Conf. univ. dr. Lóránd Cziprián-Kovács s-a stins. Mesaje de condoleanțe

8 ianuarie 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 25 decembrie 2023, a trecut prematur și subit la cele veșnice Dr. Lóránd Cziprián-Kovács, cadru didactic universitar (1998), ulterior, conferențiar universitar (2008), director de studii la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Extensiei Universitare Sfântu Gheorghe a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și, mai apoi, director general al acestei Extensii (2016).

Potrivit portalului „Covasna Media”, Lóránd Cziprián-Kovács a predat, printre altele, disciplinele Management Public şi Sisteme Administrative Comparate.

S-a născut la 25 iulie 1968 în orașul Lupeni, județul Hunedoara.

Era licenţiat al Facultății de Știinţe Politice şi Administrative a UBB (1996), unde a absolvit și un master de Administrație Publică (1997). A obținut titlul de doctor în Științe Sociale, susţinându-și teza de doctorat în domeniul Științelor Politice și Administrative în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a aceleiași Universități (2005).

A beneficiat de burse de studiu și stagii profesionale la prestigioasele Universități „Janus Pannonius” (1996) și „Corvinus” (2001) din Budapesta, „Carol” din Praga (1996) și la Universitatea de Stat „Albany” din New York (2000).

În perioada 1996-1997, în calitate de referent, Lóránd Cziprián-Kovács a coordonat Colegiul Universitar de Științe Administrative Cluj-Napoca din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), iar, în cea 2001-2012, a organizat și predat în cadrul Institutului Național de Administrație Publică (INA) – în colaborare cu Centrul de Perfecționare în Administrație Publică Cluj-Napoca –, în calitate de lector, cursuri de perfecționare privind Managementul Instituțiilor Publice.

Este autor al unor numeroase și apreciate cursuri universitare și monografii, mai multor zeci de studii și articole de specialitate și al unor cercetări sociale.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

De asemenea, a fost redactor de emisiuni la Radio XXI Miercurea Ciuc (1997-1998).

Regretatul universitar era membru al corpului doctorilor din cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe și președinte al Asociației Științifice „Pro Scientia Administrativa”.

În afara activității didactice, a activat în calitate de consilier principal în cadrul Prefecturii Harghita (1997-1998) – șef al Biroului Integrare Europenă și Relații Externe – și, mai târziu, în aceea de consilier (membru) ales pe listele PNL al Consiliului Județean Covasna (2012-2016) – membru în Comisia de relații externe, relații cu instituții europene și programe transnaționale a Consiliului.

La finalul mandatului său de consilier județean, Lóránd Cziprián-Kovács declara în cadrul unei memorabile conferințe de presă:

„După patru ani de zile am ajuns la concluzia că îţi trebuie o voinţă de fier, o voinţă de lungă durată. Din păcate, eu trebuie să constat că nu o am. Nu o să mă mai aventurez încă patru ani în disputele acestea, de ordin mai degrabă etnic. E peste logica şi puterile mele să mai asist la asemenea dezbatere. Le las loc colegilor mei din PNL. Nu cred şi niciodată nu voi crede în fenomenul sau instituţia pe care mulţi o înţeleg ca ‘politicianul de profesie’. Cred în politică, cred în justeţe şi în spiritul democraţiei, dar nu am cum să nu observ că sunt unii politicieni care sunt dispuşi să apere interesele oricui, oricând şi în orice condiţii.”

Într-un articol In memoriam intitulat „Adio lui Loránd Cziprián-Kovács” și publicat pe 29 decembrie 2023 Csaba Kozma a scris, între altele:

„A fost inițiator, operator și lider formator în administrația publică maghiară din România. A predat, a scris, a publicat, a organizat și a întreținut relații. Într-un mod neobișnuit, dar eficient (…); le-a oferit colegilor și studenților săi oportunități de publicare și a organizat conferințe. (…) Și-a organizat echipa didactică în așa fel încât să existe întotdeauna un loc pentru tineri. Era un om modest: nu-i plăceau titlurile, evita evenimentele exagerat de organizate, care caută influență.
În ceea ce privește scurta și, de asemenea, neobișnuită implicare politică locală, el credea că merită făcută doar atâta timp cât poate obține sprijin pentru cauza universității. Când nu a mai văzut rostul sau s-a simțit neputincios, a stat în liniște deoparte.
Cu determinarea și calitățile sale palpabile de conducere, și-a câștigat rapid respectul colegilor, studenților și cunoscuților săi. (…)
Este greu de crezut că există astăzi o instituție publică în județ în care măcar unul dintre foștii săi elevi nu lucrează. Sute dintre studenții săi se pleacă acum în fața memoriei lui.”

Înmormântarea a avut loc joi, 28 decembrie 2023, ora 15:00, la Cimitirul comun din municipiul Sfântu Gheorghe, str. Cetății, jud. Covasna.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* * *

Departamentul de Administrație și Management Public (AMP) al Facultății de Știinţe Politice şi Administrative (FSPAC) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis următorul mesaj preluat de „Monitorul Cluj”:

„Cu adâncă durere ne luăm rămas bun de la Lóránd Cziprián-Kovács, specialist excelent și profesor excelent, a cărui plecare bruscă ne-a provocat durere în suflet.
Plecarea profesorului lasă un gol imens în viața studenților, cât și în universitate.
Amintirea lui dăinuie pentru totdeauna în moștenirea academică și în viețile pe care le-a atins.
Fie ca munca lui să continue să fie o inspirație pentru noi ca moștenire.
În timpul ultimei noastre ore din acest an nu ne-am luat rămas bun pentru totdeauna…”

*

Conducerea FSPAC a UBB a transmis următorul mesaj intitulat „In memoriam: Cziprián-Kovács Loránd”:

„Profesorul Cziprián-Kovács Loránd, un distins membru al Departamentului de Administrație și Management Public, a fost un profesor pasionat și un coleg respectat.
Contribuțiile sale valoroase în domeniul academic și devotamentul față de studenți au lăsat o amprentă profundă, inspirând generații viitoare.
Ne aducem un omagiu plin de recunoștință și respect pentru viața și opera sa dedicată educației și dezvoltării în administrația publică.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership