Cu ochii pe 2023 și 2024. Roman Bradu
12 ianuarie 2024 | Alina MATEIAlina Matei: Cum ați încheiat anul 2023?
Roman Bradu: Anul 2023 a fost unul remarcabil pentru societatea noastră, plin de realizări semnificative pentru dezvoltarea noastră. Ne-am consolidat poziția în piață în segmentul nostru principal de White-Collar Crime, introducând cu succes un nou proiect de traininguri de prevenție – ce au fost eficient recepționate de clienții cărora deja li le-am livrat.
Anul 2023 s-a remarcat și prin extinderea perspectivelor noastre pe piața internațională de avocatură, oferind asistență juridică pentru rapoarte transfrontaliere, coordonând proiecte transfrontaliere de M&A și tatonând însăși o posibilă colaborare cu un gigant al avocaturii britanice.
Echipa noastră de avocați și consultanți depune constant eforturi susținute pentru a rămâne la curent cu schimbările legislative, urmărind în special regimul impus de UE ca urmare a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina – măsuri ce afectează activitatea clienților noștri în sectorul energetic.
În 2023 am resimțit cel mai acut din ultima perioadă nevoia de a fi mereu activi în comunitate, atât online, cât și offline, motiv pentru care am investit mai mult timp în implicarea în comunități din mediul juridic și de afaceri. Am participat activ în organizarea conferințelor juridice, am contribuit cu opinii juridice și în publicații naționale, și internaționale (reprezentând România în EMEA pentru Legal 500) și ne-am alăturat Camerei de Comerț a Americii în România.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Alina Matei: Cum simțiți anul 2024?
Roman Bradu: Suntem încrezători că mediul de afaceri ne va oferi noi provocări și în 2024, la fel cum știm că și noi vom fi pregătiți să întâmpinăm orice astfel de provocare. Observăm noi oportunități în piață și ne propunem să livrăm calitate prin inovație și adaptabilitate.
Așteptăm noi creșteri în sectorul energetic – astfel cum previzionăm ca urmare a înăspririi sancțiunilor impuse de UE – ce vor afecta eficiența fiscală și vor scădea avântul investitorilor. Ne dorim să vedem mai multă preocupare cu privire la energia verde și mai multă susținere tinerilor antreprenori care doresc să ne îmbunătățească consumul energetic, poluarea și, în fine, calitatea vieții.
Urmărim cu interes creșterea preocupării marilor companii de responsabilitatea corporativă, abordând o atitudine preventină, pe care o aplaudăm. Educația prevenției penale și fiscale facilitează activitatea de zi cu zi a companiilor, creând paliere de responsabilitate educată pe toate lanțurile ierarhice din companie. Acolo unde deja ai prevenit, nu mai ai ce să tratezi (cum ne place nouă să spunem).
Pe scurt, considerăm 2024 un an bun pentru dezvoltarea in-house a societăților din mediul de afaceri, pe un fond fiscal relativ stabil și previzibil, unde prevenția va prima în conduita corporativă de diligence.
Alina Matei: Cum reușiți sa aveti o echipa de avocati performanti?
Roman Bradu: Cred cu tărie în procesul creativ al unui avocat ca fiind indispensabil legat de confortul său psihic. Pentru a performa, este necesar să ai un mediu confortabil de lucru, susținere, sprijin și încurajare în munca pe care o depui, dar mai ales o alocare corectă a resurselor – iar eu mă asigur constant că echipei mele nu-i lipsește niciuna din cele enumerate mai sus.
Cand partenerul coboară de pe piedestalul titlului și devine mentor pentru echipa sa, productivitatea crește alarmant (aproape n-ai de muncit pentru cât ar putea echipa ta să se dedice). Cu toții avem puncte forte și puncte mai puțin antrenate, iar treaba unui lider este să înțeleagă aceste puncte pentru fiecare membru al echipei sale, astfel încât fiecare să exceleze unde își dorește și unde se simte cel mai bine.
Investesc constant în creșterea echipei mele, de la participarea la conferințe și până la cursuri de dezvoltare personală, fără a uita să ne și distrăm și să petrecem timp de calitate împreună. De multe ori, mai ușor îți vine argumentarea unor concluzii scrise când le poți dezbate cu colegii.
Mai mult, cred că tinerii trebuie încurajați. Acolo unde noi venim cu experiența, ei vin cu inovația și conectarea la lumea digitală cu care noi încă ne obișnuim. Acolo unde oamenii se simt ascultați și sprijiniți, procesul creativ are un flow neîntrerupt.
Alina Matei: Cum vă înțelegeți cu Inteligențele Artificiale?
Roman Bradu: Suntem conștienți de faptul că inteligența artificială prinde amploare drept un instrument cu potențialul să ne devină indispensabil. Deși potențează lenea și ne poate atrofia mintea, nu putem contrazice faptul că ne poate simplifica taskuri din activitatea curentă.
Studiem încă diferite platforme de inteligență artificială pentru a concluziona care dintre ele se pliază cel mai bine pe nevoile noastre curente, însă deocamdată s-a dovedit a fi un real aliat în traducerea documentelor și explicarea unor noțiuni conversațional (înlocuind căutarea pe google sau în dicționar).
Pe măsură ce softurile de inteligență artificială vor evolua, putem anticipa că munca de research va fi pasată acestui soft – în măsura în care va avea baze de date actualizate. De la legislație și jurisprudență, până la redactarea documentelor, inteligența artificială va putea în viitor să înlocuiască un paralegal, în aparență. În realitate, factorul subiectiv uman în profesia juridică a fost, este și va fi mereu de neînlocuit.
Alina Matei: Ce avocat tânăr v-a atras atentța în anul 2023?
Roman Bradu: Cu mândrie vă vorbesc de trioul meu de tineri avocați, dintre care doi proaspăt definitivi. În echipa de White-Collar Crime, Cornel Preda ne este oracol juridic, coautor la numeroase articole și viitor litigant de succes. Speaker desăvârșit, Noemi Cădariu ne reprezintă în conferințe naționale și internaționale de drept și coordonează organizarea trainingurilor de prevenție corporativă penală. Iar pentru Holy Trinity complet, Raluca Mureșan se remarcă în consultanța de drept fiscal, asistând și reprezentându-ne cu succes în litigii fiscale și procese de due-diligence și M&A.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |