Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

CJUE. Statistici judiciare 2020
05.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Covid 19 Legal React, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În pofida constrângerilor inedite legate de situația pandemică, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a asigurat în anul 2020 un nivel de activitate ridicat

Vineri, 5 martie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a informat că a reușit să mențină, în anul 2020, un nivel de activitate ridicat într-un context marcat de munca de la domiciliu și de restricții de deplasare care au condus la imposibilitatea organizării de ședințe în perioada cuprinsă între 16 martie și 25 mai 2020. De la această din urmă dată și cu respectarea unor măsuri sanitare stricte, sălile de ședință nu au încetat să își deschidă ușile pentru reprezentanții părților și pentru public, în interesul bunei administrări a justiției și în conformitate cu principiul publicității ședințelor, potrivit unui comunicat.

Această continuitate a serviciului a fost făcută posibilă de preexistența unor structuri și a unor planuri de criză, de punerea în aplicare a unor protocoale sanitare riguroase, de o strategie precoce de echipare a personalului cu material informatic destinat muncii de la distanță și de o adaptare a modalităților de lucru cu respectarea normelor de procedură. Astfel cum subliniază președintele Curții, domnul Koen Lenaerts, „planul sau planurile de criză puse în aplicare de la începutul izolării, în strânsă colaborare cu cabinetele și cu serviciile instituției, au permis asigurarea funcționării cât mai normale posibil a instanțelor și a continuității activității în serviciul justiției europene”.

Mai precis, instituția a făcut în așa fel încât reprezentanții părților (avocați și agenți care reprezintă instituțiile și guvernele statelor membre) care se aflau în imposibilitatea de a se deplasa la Luxemburg să poată să participe la ședințe de la distanță. În acest scop, instituția a conceput un sistem specific de videoconferință care permite interpretarea simultană în mod potențial din și spre 24 de limbi oficiale. În anul 2020, 40 de ședințe au fost astfel organizate în videoconferință în fața Curții și 37 în fața Tribunalului, unele dintre ele implicând până la patru părți care au participat de la distanță. Acest sistem continuă să fie folosit în contextul pandemic al acestui început de an  2021.

Toate aceste măsuri au permis Curții de Justiție și Tribunalului să continue să examineze procedurile pendinte, să pronunțe decizii în termene echivalente celor din timpuri normale, să furnizeze versiunile hotărârilor sau concluziilor în toate limbile oficiale ale Uniunii și să asigure publicarea și difuzarea acestora.

Măsurile de izolare și restricțiile destinate să frâneze pandemia care au fost adoptate de majoritatea statelor membre au avut însă în mod inevitabil un anumit impact asupra activității economice și asupra celei a instanțelor statelor membre, cu consecința reducerii numărului de cauze introduse 1.582 de cauze au fost introduse global în fața celor două instanțe ale Uniunii, ceea ce reprezintă un număr inferior cifrei record din anul precedent (1.905), dar de o mărime apropiată de cifrele anilor 2018 (1.683) și 2017 (1.656).

O tendință similară poate fi observată în ceea ce privește cauzele soluționate, al căror număr se ridică la 1.540, ceea ce reprezintă o reducere de ordinul a 11 % față de anul 2019 (1.739), dar un nivel de activitate similar celui cunoscut în anul 2017 (1.594) și chiar superior celui din anul 2016 (1.459). Pentru a fi evaluat la justa sa valoare, acest rezultat trebuie să fie privit din perspectiva faptului că cele două instanțe s-au aflat în imposibilitatea de a organiza ședințe timp de mai bine de două luni în cursul anului 2020.

În sfârșit, durata procedurilor în cauzele soluționate în fața celor două instanțe în anul 2020 atinge un minim istoric cu o medie de 15,4 luni, ceea ce stă mărturie pentru urmărirea constantă a obiectivului de ameliorare a eficienței în gestionarea procedurilor.

Curtea de Justiție 

Din punctul de vedere al cauzelor introduse (735), la fel ca în ultimii doi ani, cererile de decizie  preliminară sunt în principal cele care formează partea cea mai importantă a cauzelor noi cu care este sesizată Curtea, ținând seama de faptul că acestea sunt în număr de 556 (față de 641 în anul 2019). Germania continuă să fie cel mai mare furnizor de trimiteri preliminare (139 de cauze), în fața Austriei (50), Italiei (44) și Poloniei (41). Cele 131 de recursuri introduse în anul 2020 formează cea de a doua cea mai importantă parte din cauzele introduse, însă numărul lor a înregistrat o scădere semnificativă (266 în anul 2019).

Din punctul de vedere al cauzelor soluționate, numărul lor, care se ridică la 792, este excepțional, deși inferior cifrei record din anul 2019 (865), având în vedere că el este, în pofida constrângerilor legate de situația pandemică, net superior celui din anii 2018 (760) și 2017 (699).

Pe de altă parte, numărul cauzelor pendinte a scăzut semnificativ, ținând seama că el era de 1.045 la sfârșitul anului 2020, față de 1.102 la sfârșitul anului 2019.

Curtea a știut să facă față angajamentelor sale în materie de termene de procedură, care, în pofida  unei foarte ușoare variații în creștere pentru anumite tipuri de acțiuni (15,8 luni pentru procedurile  preliminare, față de 15,5 în anul 2019), rămân global la nivelul cifrelor atinse în anul 2019.

Tribunalul 

Tribunalul a cunoscut o scădere a numărului de cauze introduse în anul 2020, acesta fiind de 847, față de 939 în anul 2019. Numărul de cauze referitoare la drepturile de proprietate intelectuală rămâne cel mai ridicat (282), iar cea mai mare parte a restului cauzelor țin de aplicarea Statutului  funcționarilor (120), de dreptul instituțional (65) și de ajutoarele de stat (42).

În ceea ce privește cauzele soluționate (748), 237 de cauze privesc proprietatea intelectuală, 127 de cauze privesc dreptul instituțional și 79 privesc funcția publică europeană. Un element trebuie subliniat, numărul de cauze judecate de camera de cinci judecători aproape că s-a dublat între 2019 și 2020 (59 față de 111), ceea ce contribuie la o justiție de calitate și la o mai mare autoritate a hotărârilor pronunțate de instanță.

Durata medie de soluționare a cauzelor a continuat să scadă pentru a atinge durata record de 15,4 luni pentru toate categoriile de cauze. Obiectivul de reducere a termenelor de soluționare a cauzelor pe care Tribunalul și l-a stabilit este, prin urmare, atins.

Numărul de cauze în care s-au susținut pledoarii în anul 2020 este excepțional, întrucât a ajuns la 335 (din care 275 între luna mai și luna decembrie 2020), față de 315 în anul 2019, în pofida mai multor săptămâni de suspendare a ședințelor.

Astfel cum a subliniat președintele Tribunalului, domnul Marc van der Woude, instanța „și-a regândit profund și de manieră continuă modul de funcționare internă pentru a se adapta la situațiile neprevăzute provocate de criză” și la noile constrângeri cărora justițiabilii trebuie să le facă față.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti