« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Sprijin şi protecţie pentru victimele infracţiunilor | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
11.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 587 din 11 iunie 2021 a fost publicată Metodologia de evaluare și intervenție multidisciplinară și interinstituțională în acordarea serviciilor de sprijin și protecție pentru victimele infracțiunilor, din 12.02 2021.

Metodologia reglementează procedura de evaluare și intervenție multidisciplinară și interinstituțională în vederea acordării serviciilor de sprijin și protecție pentru victimele infracțiunilor.

Drepturile care trebuie duse la îndeplinire de Compartimentul/Serviciul pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor se regăsesc în anexă, fiind structurate în funcție de infracțiunea căreia persoana a fost supusă, cât și de nivelul de protecție de care aceasta are nevoie. Dintre acestea, menționăm:
– dreptul victimei de a primi informații de la primul organ judiciar;
– dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
– măsurile speciale de protecție de care poate beneficia persoana vătămată, în cursul procesului penal (supravegherea și paza locuinței, asigurarea unei locuințe temporare, însoțirea și asigurarea protecției persoanei vătămate sau a membrilor de familie, protecția datelor de identitate, audierea/ascultarea acesteia fără a fi prezentă, prin mijloace audio-video, cu vocea și imaginea distorsionate, nepublicitatea ședinței de judecată pe durata ascultării acesteia etc.);
– măsuri care se pot lua împotriva autorului infracțiunii pentru protejarea persoanei vătămate (pedepse complementare, măsurile preventive);
– compensația financiară din partea statului, în cazul în care aceste despăgubiri nu pot fi obținute din partea autorului infracțiunii (în cazul tentativei la omor sau omor calificat, vătămare corporală, infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, viol, act sexual cu un minor sau agresiune sexuală, trafic de persoane sau trafic de minori, terorism, orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență);
– drepturile victimelor traficului de persoane sau ale violenței domestice.

Metodologia se adresează atât victimelor infracțiunilor, pentru a cunoaște drepturile de care beneficiază în astfel de situații, cât și Compartimentului/Serviciului pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor pentru a oferi acestuia un ghid în exercitarea atribuțiilor.

Intrare în vigoare: 11 iunie 2021

***

Vineri, 5 martie 2021, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei de evaluare şi intervenţie multidisciplinară şi interinstituţională în acordarea serviciilor de sprijin şi protecţie pentru victimele infracţiunilor.

:: Proiect
:: Referat de aprobare

 
Secţiuni: Drept penal, Dreptul securitatii sociale, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Sistemul judiciar, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD