Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
Top LegalLawyers WeekInterviuriEvenimente programateArhiva evenimentelorAnunţuri de recrutare activeAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Comunicare profesională Interviuri SELECTED

Cu ochii pe 2023 și 2024. Valeriu Stoica

15 ianuarie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

Alina Matei: Cum ați încheiat anul 2023?

Valeriu Stoica: A fost un an marcat de un climat politico-economic dificil. Existența unui conflict armat la frontierele României și inflația crescută și-au pus amprenta asupra multor proiecte de investiții, care au fost puse on hold, deoarece companiile și clienții au devenit mai rezervați.

În ciuda acestor provocări neprevăzute, date de contextul economic și geopolitic, pot spune că, în plan profesional, a fost un an cu multe realizări. Mă gândesc, printre altele, la câștigarea unor dosare de litigii începute de mulți ani, care și-au găsit rezolvarea în 2023. Aș aminti aici doar două cazuri: finalizarea – alături de avocații de la Clifford Chance Badea – a unui litigiu pentru un important actor din industria telecomunicațiilor cu privire la anularea uneia dintre cele mai mari amenzi impuse în ultimii ani de Consiliul Concurenței, într-o investigație vizând un presupus abuz de poziție dominantă; de asemenea, la final de 2023, după un proces penal ce a durat peste 10 ani, avocații de la STOICA & ASOCIAȚII au câștigat un litigiu complex privind anularea ipotecii constituite de un grup infracțional organizat în scopul de a frauda o bancă de primă mărime.

În plan personal, am încheiat anul cu câteva cărți publicate, rezultatul preocupărilor mele în zone diferite, dar convergente.

Mai întâi, este vorba de cartea „Studii de drept civil”, care reunește, selectiv, studii și articole care au fost scrise timp de aproape patru decenii în diferite reviste de specialitate. Îi sunt recunoscător lui Șerban Beligrădeanu, care a fost mentorul meu, și al multor altor nume importante din lumea academică juridică, în arta de a scrie în domeniul dreptului.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

A doua carte, „În apărarea democrației constituționale”, reunește interviuri publicate în vremea când eram actor politic și după aceea, în vremea în care am rămas doar spectator angajat, cetățean care urmărește jocul politic din România, din Europa și din lume. Aceste interviuri sunt luate în momente diferite, dar toate la un loc oferă, cred eu, o imagine caleidoscopică a societății românești din ultimele două decenii.

A treia carte, „Despre arhitectura juridică a libertății”, este o sinteză a textelor publicate în Revista „Dilema veche”. Sunt texte care, pe de o parte, exprimă preocupările mele teoretice în domeniul dreptului, dar, în același timp, creează o punte de legătură între domeniul dreptului și domeniul cultural, în general.

Alina Matei: Cum simțiți anul 2024?

Valeriu Stoica: Fiind un an cu multe cicluri electorale, sper că vom reuși să păstrăm un climat de stabilitate politică și economică pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor. De asemenea, sper să reușim ca România să adere deplin la spațiul Schengen, un pas esențial pentru o integrare și mai bună în contextul economic și politic al Uniunii Europene. Totodată, sper ca și în 2024 piața din România să se mențină pozitivă, să își continue creșterea economică și să vedem o îmbunătățire a calității vieții pentru români. Sunt necesare, de asemenea, eforturi pentru combaterea corupției în vederea consolidării unui mediu de afaceri etic și echitabil.

Va fi o provocare creșterea cifrei de afaceri în contextul în care costurile continuă să crească, iar puterea de cumpărare a clienților scade. De asemenea, instabilitatea legislativă și reticența în fața investițiilor pe fondul contextului geopolitic și a crizelor de altă natură vor testa reziliența companiilor.

Alina Matei: Cum reușiți sa aveți o echipa de avocați performanți?

Valeriu Stoica: Profesia de avocat nu poate fi exercitată in afara unor principii care țin de conduita avocatului si de relația sa cu clienții. Am căutat ca aceste principii – cum sunt buna-credință, transparența, încrederea, calitatea incontestabila a prestației avocațiale, respectarea termenelor profesionale  de către fiecare membru al cabinetului. Avem întâlniri periodice cu tot corpul avocațial din societate si împreună cu partenerii analizăm constant situația dosarelor în curs. E vorba nu numai de managementul de grup profesional și instituțional, ci și de o atitudine personală pe care fiecare avocat trebuie să o manifeste, o condiție sine qua non a profesiei noastre – respectul față de client, interesul de a-l ajuta efectiv. Această atitudine ține de conștiința fiecăruia, trebuie să fie ceva liber consimțit.

Alina Matei: Cum va înțelegeți cu inteligența artificială?

Valeriu Stoica: Inteligența artificială este un fenomen al lumii postindustriale, este cert că va avea un impact din ce în ce mai mare asupra vieților noastre. Ni s-a spus că AI va începe să înlocuiască medicii și avocații, muncitorii din fabrici și managerii. Mi se pare totuși o exagerare a fenomenului. Integrarea AI în operațiunile zilnice ale unei organizații necesită mai multă subtilitate decât imaginarea unor avocați sau medici roboți.

Din punctul meu de vedere, cred că AI poate ajuta la îmbunătățirea multor lucruri și aici mă gândesc, de exemplu la accesul la educație, asistență medicală etc. Cu toate acestea, este esențial să ne asigurăm că AI este dezvoltată și utilizată într-un mod etic și responsabil, pentru a evita orice consecințe negative neintenționate. Este o provocare a omului modern, a generațiilor viitoare. Sunt optimist că umanitatea se va ridica la nivelul așteptărilor și va integra acest fenomen în beneficiul său, așa cum a făcut cu multe alte provocări de-a lungul timpului.

Alina Matei: Ce avocat tânăr v-a atras atenția in anul 2023?

Valeriu Stoica: Aș aminti aici câțiva colegi tineri din cadrul STOICA & ASOCIAȚII care promit o carieră strălucită în avocatură: Mihai Stănescu, Mihai Trandafir, Cosmin Pintilie, Yolanda Beșleagă, Alin Oprea, Angelica Alecu-Ciocârlan, Maria Bodea, Gabriela Bodnărescu, Alexandra Șipoteanu, ca să enumăr doar câțiva.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership