« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Noutăți privind Proiectele Europene pentru gestionarea și răspunsul la situația de urgență generată de pandemia COVID-19. Prezentarea Proiectului European STAMINA
09.03.2021 | Tiberiu PATANCIUS

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Tiberiu Patancius

Tiberiu Patancius

România este reprezentată în cadrul Proiectului de cercetare H2020 „Demonstration of intelligent decision support for pandemic crisis prediction and management within and across European borders” (acronim STAMINA), finanțat integral de Comisia Europeană (grant agreement ID: 883441, CORDIS | European Commission (europa.eu)) de către Institutul de Virusologie “Ștefan S. Nicolau”, de Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sectorului 5 și de societatea Beia Consult Internațional SRL.

Proiectul STAMINA reunește 38 de parteneri de cercetare (instituții specializate în cercetare,  instituții academice, organizații non-profit, unități spitalicești, societăți private) din 15 State-membre ale U.E. și alte două state), reuniți în scopul atingerii obiectivelor menționate în cele ce urmează.

În contextul pericolului actual, reprezentat de bolile infecțioase, veritabile amenințări transfrontaliere pentru sănătatea publică, gestionarea respectivului tip de criză este dificil de realizat, datorită numărului mare de impedimente, cum sunt:

• în eforturile de prevenire, combatere și gestiune a situației de urgență menționate sunt implicate foarte multe persoane;
• nu sunt constituite infrastructuri transfrontaliere specializate în gestionarea situațiilor de urgență;
• intervin diferențele specifice culturilor politice, juridice, administrative și profesionale.

Obiectivul principal al Proiectului STAMINA îl constituie surmontarea impedimentelor sus-menționate, principalul instrument utilizat fiind tehnologia de sprijin pentru adoptarea deciziilor, pusă la dispoziția practicienilor de pe palierul decizional al crizelor pandemice, care acționează la nivel regional, național și al Blocului comunitar. Soluția propusă vizează ambele etape ale ciclului de management, „Pregătitoare” (“preparedness”) și “de răspuns” (“Response”).

Așadar, Proiectul va conduce la realizarea unei aplicații tehnice, gestionată printr-o interfață bazată pe hărți, ce întrunește o serie de instrumente inteligente, utile în sprijinirea adoptării de decizii la nivel național și local.

Instrumentele implementate prin Tehnologia STAMINA vor fi puse la dispozitia autorităților cu rol decizional la nivel național și local, a profesioniștilor care intervin direct (first responders, e.g. cadre medicale, paramedici, efective IGSU, DSU și alte efective ale MAI) și cetățenilor. Respectivele instrumente sunt însoțite de instrucțiuni neechivoce, privind modalitatea în care acestea pot fi utilizate în conformitate cu exigențele legislației naționale și internaționale.

Tehnologia STAMINA va fi realizată prin combinarea unor tehnologii pre-existente, pe care autoritățile cu rol decizional în domeniul situațiilor de urgență medicală și profesioniștii care intervin direct nu le utilizează la acest moment. Eficiența soluției se bazează pe:

• observarea și respectarea unor proceduri și bune practici, cu deosebită atenție la aspectele de etică și de încredere publică;
• prin colectarea de date menite să identifice și să evalueze probabilitatea statistică de survenire a unor riscuri,
• prin evaluarea efectelor pe care pandemia le produce în domeniile social și economic și recomandarea unor demersuri vizând atenuarea respectivului efect;
• observarea și respectarea unor proceduri și bune practici, cu deosebită atenție la aspectele de etică și de încredere publică.

Pentru detalii suplimentare referitoare la Proiect, vă invităm să vizitați următoarele pagini:

http://www.virology.ro/ro/stamina-proiect-h2020
http://www.beiaro.eu/stamina/
http://www.crucearosie5.ro/scurta-descriere-a-proiectului-stamina/

:: Flyer

Dr. Tiberiu Patancius
Consilier juridic – Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”
Membru al echipei române de cercetare, parteneră în cadrul Proiectului STAMINA

 
Secţiuni: Articole, Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD