Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Fiscalitate Opinii SELECTED

Procedura pentru amnistia fiscală

24 iulie 2020 | Carmen MAZILU
Carmen Mazilu

Carmen Mazilu

În data de 20 iulie 2020, Guvernul român a adoptat Ordinul nr. 2100/2020 privind procedura pentru anularea unor obligații accesorii (”procedură pentru amnistie fiscală”) adoptată la începutul lunii mai a acestui an.

Ca memento, amnistia include anularea dobânzilor și penalităților de întârziere, penalităților de nedeclarare și altor taxe („accesorii”) plătite de contribuabili pentru obligațiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 („datorii restante”). Amnistia este destinată tuturor contribuabililor cu datorii restante, de ex. persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii liberale, entități fără personalitate juridică, instituții publice, debitori declarați insolvenți, debitori cu domiciliul fiscal în afara României etc.

Amnistia se aplică datoriilor restante gestionate de către organul fiscal central și stabilite prin:

– Declarații fiscale;

– Decizii de impunere;

– Decizii referitoare la obligațiile fiscale accesorii;

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

– Orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe, contribuții sociale și drepturi vamale.

Amnistia fiscală cuprinde următoarele facilități fiscale:

– Amânarea la plată a accesoriilor până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care nu au depus această cerere, dar care au notificat organul fiscal și

– Anularea accesoriilor.

Principalele condiții pentru a beneficia de amnistia fiscală sunt:

– Îndeplinirea tuturor obligațiilor fiscale declarative și de plată datorate începând cu data de 1 aprilie 2020;

– Plata datoriilor restante în legătură cu care sunt stabilite accesoriile, inclusiv cele generate de rectificarea declarațiilor.

Accesoriile care fac obiectul amnistiei fiscale se referă la următoarele obligații bugetare principale:

1) datorii restante la data de 31 martie 2020 inclusiv și datorii restante care la data de 31 martie 2020 inclusiv au fost stabilite prin decizii impunere contestate și garantate, după cum urmează:

– obligații fiscale restante pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată până la data de 31 martie 2020 inclusiv;

– diferențele de obligații fiscale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum și diferențe de obligații fiscale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizii de impunere emise și comunicate până la data de 14 mai 2020, ca urmare a unei inspecții fiscale sau prin verificarea situației fiscale personale;

– obligații fiscale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite printr-o decizie de impunere emisă din oficiu de către autoritățile fiscale sau printr-o declarație de impunere depusă cu întârziere de contribuabil, între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii pentru amnistia fiscală inclusiv;

– alte obligații de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența autorităților fiscale pentru recuperare la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum și obligații fiscale restante stabilite de alte organe decât autoritățile fiscale, aferente perioadelor fiscale până la data de 31 martie 2020, trimise spre recuperare autorităților fiscale în perioada cuprinsă între data de 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii pentru amnistie fiscală inclusiv.

2) diferențele de obligații fiscale declarate suplimentar de către contribuabil prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile fiscale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020, inclusiv;

3) obligații fiscale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv și care sunt plătite până la această dată;

4) alte obligații de plată cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale sau a verificării situației fiscale personale în derulare la data de 14 mai 2020.
Facilitățile fiscale menționate mai sus nu se aplică sumelor reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri care se cuvin bugetului Uniunii Europene.

Principalele etape pentru aplicarea amnistiei fiscale sunt următoarele:

a) depunerea unei notificări scrise către autoritățile fiscale care să ateste intenția de a solicita amnistia fiscală – această etapă preliminară este opțională, iar contribuabilul are posibilitatea de a depune direct cererea pentru amnistia fiscală.

b) autoritățile fiscale verifică dacă contribuabilul și-a îndeplinit toate obligațiile declarative până la data depunerii notificării și emite decizia de accesorii și certificatul de atestare fiscală în termen de 5 zile lucrătoare. Toate notificările transmise înainte de publicarea prezentelor proceduri, adică 20 iulie 2020, vor fi soluționate de către autoritățile fiscale până la data de 27 iulie 2020.

c) dacă există neconcordanțe între datoriile fiscale evidențiate în certificatul de atestare fiscală și evidența contribuabilului, acestea se clarifică în termen de 3 zile lucrătoare.

d) după analiza întregii documentații, autoritățile fiscale vor emite decizia de aprobare / respingere a amânării la plată a accesoriilor, după caz. Începând cu data în care decizia de aprobare a amânării de plată a accesoriilor a fost emisă:

– procedura de executare silită nu va începe sau va fi suspendată, după caz;

– accesoriile nu se sting până la data soluționării cererii de amnistie fiscală sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, după caz.

e) depunerea cererii de amnistie fiscală până la data de 15 decembrie 2020. Pentru sumele individualizate în decizii de impunere ca urmare a unei inspecții fiscale sau a verificării situației fiscale personale, cererea trebuie depusă după achitarea datoriilor fiscale dar în cel mult 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

f) autoritățile fiscale verifică dacă toate condițiile pentru amnistia fiscală sunt îndeplinite și vor emite decizia de aprobare / respingere a anulării obligațiilor accesorii în termen de 5 zile lucrătoare.

În cazul contribuabililor care au o eșalonare la plată a obligațiilor fiscale în conformitate cu legea și doresc să beneficieze de amnistia fiscală, trebuie să depună cererea, fără a fi necesară notificarea autorităților fiscale despre intenția lor, emițând certificatul de atestare fiscală și decizia de aprobare / respingere a amânării la plată a obligațiilor accesorii.

Notificarea și cererea de amnistie fiscală pot fi transmise autorităților fiscale (i) direct la registratura autorităților fiscale competente, (ii) prin poștă sau (iii) electronic, folosind spațiul privat virtual (SPV) al contribuabilului.

Carmen Mazilu, Tax Advisor NOERR

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale