« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Raport UE 2020: Independenţa sistemelor judiciare a continuat să se deterioreze în ţări în care existau deja deficienţe grave
11.03.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 9 martie 2021, organizația nonguvernamentală Uniunea Libertăților Civile pentru Europa a publicat raportul „UE 2020: Cerințe privind democrația”.

Criza pandemiei a generat deteriorarea stării democrației și a statului de drept în multe țări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv în România.

Independenţa sistemelor judiciare a continuat să se erodeze în ţări în care existau deja deficienţe grave, precum Bulgaria, Ungaria şi Polonia. Dar preocupări privind integritatea sistemului judiciar şi privind transparenta numirilor sunt în creştere şi în alte ţări, precum Irlanda şi Spania.

Noile reglementări privitoare la taxele judiciare din Bulgaria și Cehia și sistemele de asistență judiciară precare din România și Spania fac de asemenea dificil accesul la justiție și obținerea unui proces echitabil.

Pandemia Covid-19 a avut un rol important în erodarea democraţiei pe întregul continent. Libertăţile oamenilor, inclusiv dreptul la protest, au fost restricţionate în efortul de oprire a răspândirii virusului, iar proiectele de lege au fost trecute frecvent prin proceduri rapide, ceea ce a limitat monitorizarea instituţiilor executive şi posibilitatea ca societatea civilă să se implice în procedurile politice. Aceste practici pot avea efecte negative pe termen lung, inclusiv în ţări cu puternice tradiţii de participare democratică, precum Germania, Irlanda sau Suedia.

Dar cele mai grave schimbări s-au produs în ţări cu probleme îndelungate privind democraţia şi statul de drept, precum Bulgaria şi România, la fel şi în ţări conduse de guverne cu tendinţe autoritariste, precum Ungaria, Polonia şi Slovenia, în cadrul tentativelor continue ale acestora de consolidare a controlului asupra puterii şi de a limita criticile la adresa guvernelor. Guvernele din acele ţări au folosit pandemia ca pretext pentru slăbirea şi mai mult a standardelor democratice, mergând dincolo de ce este necesar pentru limitarea pandemiei.

Corectitudinea şi independenţa sistemelor judiciare în ţări precum Cehia, România şi Slovacia se pot îmbunătăți prin reformele aflate deja în curs sau care sunt discutate. Impulsul spre digitalizarea justiției este o tendinţă pozitivă care poate îmbunătăţi situaţia în ţările în care sistemele judiciare au fost mult timp supuse presiunilor, precum Italia şi Spania. O altă notă pozitivă este că unele ţări încearcă în mod activ, prin campanii, să contracareze discursurile de instigare la ură şi dezinformarea, precum Cehia. Cu toate acestea, unele ţări merg prea departe şi limitează libertatea legitimă de exprimare, precum Bulgaria, Germania, Ungaria, România şi Spania.

Raportul enumeră presiunile din ce în ce mai mari asupra libertății presei și asupra spațiului societății civile. Aceste lucruri sunt cu atât mai îngrijorătoare în momente de criza, iar atunci când democrația devine mai fragilă și libertățile sunt limitate, avem nevoie de organizatii de monitorizare libere și puternice pentru a-i trage la răspundere pe cei puternici.

Raportul semnalează presiuni politice asupra presei în Cehia, Ungaria, Polonia și Slovenia. Un mediu din ce în ce mai ostil pentru companiile media a fost observat în Bulgaria, Italia, Spania, Slovenia și Croatia. În Spania, Italia și Cehia, au fost observate îmbunătățiri în privinta protejării activiștilor de integritate.

Restricțiile privind libertatea de asociere nu doar că au persistat, dar s-au și agravat, spre exemplu, în Bulgaria, Germania, Ungaria, Irlanda și Slovenia, Romania fiind singura țară în care au fost raportate unele progrese reale în acest domeniu.

:: Raportul

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, INTERNAȚIONAL, Media & Publicitate, Sistemul judiciar, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD