Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Danemarca a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca. UPDATE: România sistează vaccinarea cu lotul ABV 2856. UPDATE: Vaccinarea a fost suspendată în mai multe țări europene. UPDATE: Agenția Europeană a Medicamentului confirmă că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură și eficientă. UPDATE: Danemarca – prima țară din UE care renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria). UPDATE: Austria urmează să renunțe la administrarea vaccinului AstraZeneca
20.05.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 18 mai 2021, Wolfgang Mückstein, ministrul austriac al Sănătăţii, a declarat în cadrul unei emisiuni că Austria urmează să înceteze să mai folosească vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria), invocând probleme în livrare şi reputaţia proastă a acestuia, potrivit news.in-24.com.

***

Miercuri, 14 aprilie 2021, Danemarca a informat că renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria) împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare rare dar grave, potrivit bloomberg.com.

***

Joi, 18 martie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură și eficientă, potrivit ema.europa.eu.

Comitetul pentru siguranță al EMA afirmă că:
– Beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare
– Vaccinarea nu este asociată cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge
– Nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție
– Cu toate acestea, vaccinul ar putea fi asociat cu cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui.

Aceste cazuri au fost raportate la 25 de persoane din 20 de milioane vaccinate cu AstraZeneca în Europa. O legătură cauzală între aceste cazuri și vaccinarea nu este dovedită, dar este posibilă. De aceea, este nevoie de o analiză suplimentară.

***

Luni, 15 martie 2021, Germania, Franța și Italia au anunțat că suspendă utilizarea vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca, potrivit euronews.com.

***

Joi, 11 martie 2021, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a dat publicității următorul comunicat: „Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu  vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600  doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind  distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj,  Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava,  Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS,  ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate,  următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la  finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul  de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în  acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice  raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care  anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.”

***

Joi, 11 martie 2021, la scurt timp după anunțul făcut de Danemarca, și Norvegia, Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și Islanda au anunțat că vor suspenda vaccinarea din precauție, potrivit dw.com.

În Germania, multe dintre dozele de vaccin dezvoltate de AstraZeneca nu sunt utilizate din cauza temerilor că acestea sunt mai puțin eficiente împotriva mutațiilor.

Cu toate acestea, Carolina Darias, Ministrul spaniol al Sănătății, a declarat că țara sa va continua să administreze vaccinul.

***

Joi, 11 martie 2021, Danemarca a suspendat, din motive de precauţie şi până la noi ordine, administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate, potrivit hindustantimes.com.

Agenţia Naţională de Sănătate a declarat că decizia a intervenit după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, subliniind că, la ora actuală, nu pot trage concluzia că există o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti