Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Avocați Drepturile omului Legal Days Mesaje de condoleanțe

Maestra Valerica Zamfir s-a stins

5 ianuarie 2024 | JURIDICE.ro

Baroul Constanța a postat luni, 1 ianuarie 2024, următorul mesaj de condoleanțe semnat de av. Cătălin Gabriel Filișan, Decanul Baroului, la plecarea dintre noi, la venerabila vârstă de 86 de ani, a Maestrei Valerica Zamfir, membră a Baroului Constanța din data de 12 decembrie 1969 și aflată încă pe Tabloul avocaților activi:

În ultima zi a anului trecut, DOAMNA AVOCAT VALERICA ZAMFIR și-a luat rămas bun de la noi și a plecat la îngeri.

A iubit fără limită și necondiționat profesia de avocat pe care a exercitat-o timp de 60 de ani și a plecat în veșnicie, fiind încă avocat activ.

Despre calitățile doamnei avocat Valerica Zamfir este greu sa vorbești, dar vorbesc miile de dosare în care a pledat și în care și-a lăsat tot ce avea mai bun ca avocat și om: multă știință de carte, o inteligență sclipitoare, perseverență, ambiție, dedicare profesională totală, dar și modestie.
Avocatura constănțeană ar fi fost mult mai săracă dacă nu ar fi existat doamna avocat Valerica Zamfir.

Lasă generațiilor următoare o zestre mare: exemplu de urmat, un reper.
O mamă și bunică iubitoare și la fel de dedicată cum i-a fost profesiei.

Îi mulțumim doamnei avocat Valerica Zamfir și ne rugăm pentru odihna veșnică în loc luminat.
Sincere condoleanțe doamnei avocat Daniela Zamfir Bodnariuk.

*

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Amintim faptul că, la 24 iunie 2022, în cadrul unui eveniment special organizat cu prilejul Zilei Avocatului Român de către Baroul Constanța, D-nei Avocat Valerica Zamfir, unul dintre cei mai longevivi avocați, i s-a decernat prestigiosul Premiu „Avocat Ion Theodorescu Valahu” (foto Baroul Constanța; VIDEO „Constanța TV”, aici).

Conferim Premiul (…), aflat la a treia ediție, unei doamne avocat cu o vechime de 52 de ani în Baroul Constanța, Valerica Zamfir, o doamnă avocat ce reprezintă un reper pentru ceea ce înseamnă exercitarea profesiei de avocat cu demnitate. O îndrăgesc și îi transmit acest lucru în mod direct. 
Destăinui faptul că prima dată când am intrat într-o sală de judecată, în sala 4 de astăzi a Judecătoriei Constanța, am asistat la o confruntare între doamna avocat Zamfir și doamna avocat [Cristina] Cristea. Poate colegii cu mai multă experiență își amintesc ce frumoase erau pledoariile celor două colege și cât de mult aveam noi de învățat. 
Astăzi, Baroul Constanța conferă acest premiu doamnei avocat Zamfir pentru activitatea îndelungată, desfășurată cu devotament și rezultate deosebite, în dezvoltarea și apărarea profesiei de avocat în Constanța„, a declarat atunci av. Cătălin Filișan, Decanul Baroului Constanța, citat de cotidianul „Cuget Liber„, „Ziarul Amprenta” și publicația „Constanța 100%” în relatările acestora de la manifestare.

La rândul său, av. Ionel Hașotti, fostul Decan al Baroului Constanța, a rememorat cu același prilej momentele din tinerețe când alături de soția sa, av. Doina Hașotti, deslușeau tainele profesiei de la somitățile în robă, printre care și D-na Av. Valerica Zamfir:

Soția mea a fost prima stagiară a doamnei avocat Valerica Zamfir. Și eu eram avocat stagiar și maeștrii noștri se confruntau și închipuiți-vă ce confruntări erau la noi acasă, seara. Câștiga profesia de avocat! 
Doamna avocat m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi. Pentru că, atunci când mă confruntam cu dânsa, intram într-o stare de emulație teribilă și trebuia să răscolesc bibliotecile pentru a fi cât mai bine pregătit la proces. Era o atmosferă teribilă și eram emoționat, ca nu cumva să pierd sau să mă fac de râs. După toate procesele, doamna Zamfir zâmbea și mi-am dat seama, pe parcurs, că era zâmbetul condescendenței pentru tinerețea și năvălnicia mea. 
Ulterior, am colaborat în foarte multe procese și pe unde ajungeam noi, echipa de la Constanța, eram respectați. 
Ce m-a impresionat cel mai mult la doamna avocat Zamfir, în afară de pregătirea extraordinară, a fost devotamentul pentru clienți. Nu am întâlnit până acum un avocat atât de devotat, care este în stare să facă orice, din punct de vedere legal, să depună orice efort pentru a-și apăra clienții. 
Eram uimit de puterea de muncă fantastică pentru a-și pregăti dosarele, ani la rând. 
O să rămâneți, în inimile noastre, un model de urmat pentru toate generațiile, distinsă doamnă!

În cadrul evenimentului evocat, D-na Av. Valerica Zamfir a rostit un emoționant discurs în cuprinsul căruia a făcut următoarea mărturisire de credință:

Vă mulțumesc pentru distincția primită, sunt mândră de ea.
Fără modestie, vă spun că am iubit profesia de avocat, m-am dedicat ei, cu mult respect pentru ceea ce înseamnă munca de avocat: cinste, perseverență, demnitate. Dacă aș fi la vârsta la care să-mi aleg profesia, tot profesia de avocat mi-aș alege. Am avut dosare grele, complexe, care au durat și 10-15 ani.
Dosare în care oamenii erau acuzați de fapte condamnabile cu pedeapsa cu moartea, înainte de Revoluție, și, cu multă muncă, multă dedicație, am reușit să obțin achitarea, la Curtea Supremă.
O muncă deosebită pentru oamenii sărmani, care poate nu aveau posibilitatea să-și angajeze avocat, am fost alături de ei până când s-a realizat respectarea drepturilor lor. Mi-am respectat cu devotament profesia, m-am implicat, am respectat Justiția, am lucrat zi și noapte pentru adevăr și litera legii.

***

În aceste zile de doliu, personalitatea distinsei Maestre Valerica Zamfir a fost elogiată de către presa constănțeană.

Într-un articol In Memoriam publicat luni, sub semnătura jurnalistei juriste Carmen Mocanu – redactor șef al ziarului –, cotidianul „Cuget Liber” a apreciat că cea plecată dintre noi a reprezentat „un model de demnitate, devotament, perseverență și elocvență, care a făcut cinste profesiei de avocat de mai bine de cinci decenii.
Fără doar și poate, avocata VALERICA ZAMFIR a fost o personalitate a justiției din Constanța și nu numai. Credința, nădejdea și iubirea profesiei dar și a oamenilor i-au fost stindard de-a lungul vieții și mereu a fost de neclintit.
Un avocat cu coloană vertebrală care a muncit zi și noapte, pentru a le asigura clienților săi cea mai bună reprezentare în fața Justiției.
Nu a uitat niciodată jurământul depus la momentul în care a intrat în profesie și nici misiunea avocatului, aceea de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului, bineînțeles cu respectarea principiului legalității. A fost și încă este un model de urmat pentru toate generațiile de avocați și, cu siguranță, așa va rămâne și de acum încolo.
Dar înainte de toate, a fost un OM cu majuscule, un OM minunat, cald, primitor, o mamă și bunică grijulie, o prietenă și o sfătuitoare în situații delicate, atentă până la detalii fine cu fiecare.

*

Același cotidian local a relatat că slujba de înmormântare a D-nei Av. Valerica Zamfir a avut loc miercuri, 3 ianuarie 2024, începând cu ora 12:00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa și a fost oficiată de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi.
După încheierea slujbei, cortegiul funerar a efectuat o scurtă oprire în faţa instanţelor de judecată constănţene şi, totodată, în faţa Baroului Constanța – unde au fost susținute scurte cuvântări –, după care regretata Maestră a fost condusă și înhumată la Cimitirul Central din Constanța (str. Bărăgan, nr. 2-4).

Trustul de presă „Cuget Liber” a transmis „sincere condoleanţe familiei îndurerate! 

Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în ceata drepților!

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership