« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Fake-news: magistrații pot face parte din serviciile secrete
11.03.2021 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Content, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Un jurnalist: Într-un ziar online găsim următoarea știre: Senatul a respins, luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin care s-ar fi instituit pentru magistraţi obligaţia de a nu colabora cu serviciile de informaţii, pe baza unor documente secrete. De aici, concluzia jurnalistului mascată într-o opinie: Analizând decizia în oglindă, poți deduce că judecătorii și procurorii pot face neîngrădit parte dintr-un serviciu secret.

O realitate: „Decizia” (?!) Parlamentului nu a trecut neobeservată: a pomenit de ea, de exemplu, Jurnalul, LuJu, Flux24, ZiuaNews.

Un proiect: În februarie 2019 este inițiat un proiect de lege. În avizul dat de Consiliul Legislativ sunt găsite mai multe probleme de redactare. Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaților a emis aviz negativ. Guvernul a emis un punct de vedere negativ. Proiectul trece tactic de Cameră ca urmare a nediscutării lui în 45 de zile și este respins pe 8 martie 2021 de către Senat.

O lege: Prin Legea nr. 247/2005 s-a modificat legea cu privire la statutul magistraților. Art. 7 din aceasta prevede: „(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.” Prin Legea nr. 242/2008 s-a extins această interdicție și la personalul conex (a se vedea forma actualizată a Legii nr. 303/2004).

Concluzie: Începând cu anul 2005 magistrații nu pot face parte din serviciile de informații ca agenți, colaboratori, informatori. Ca urmare, deducția jurnalistului expusă mai sus este greșită. De altfel, proiectul de lege nu se referea la această interdicție (ea figurând de 15 ani în legislație), ci la colaborarea cu serviciile de informații în baza unor Protocoale secrete (aspect devenit inutil după decizii repetate ale CCR în acest sens).

Judecător dr. Cristi Danileț

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD