Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ministerul Mediului. Lansare campanie „Vinerea Verde”: STOP! Azi mașina stă pe loc! UPDATE: Emil Boc: O zi pe săptămână transportul public va fi gratuit la Cluj-Napoca
12.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 12 martie 2021, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a anunțat că începând din luna aprilie transportul public în municipiul Cluj-Napoca va fi gratuit o zi pe săptămână: „În cadrul acestui proieict de vinerea verde cum se numește, începând din aprilie Primăria Cluj-Napoca va implementa o zi gratuită pe transportul în comun în fiecare zi de vineri. Acest lucru se va întâmpla în luna aprilie. De ce spun în luna aprilie pentru că avem nevoie să pregătim hotărârea de CL să punem în transparență decizională, să o adoptăm în CL, să ne înțelegem cu CTP să vedem eventualele costuri financiare pentru acest lucru. Am discutat în principiu această temă cu conducerea CTP-ului în calitate de președinte al Asociației Metropolitane. Am căzut de acord că se poate face. Acum doar urmează să stabilim evident pașii procedurali pe care i-am descris. Asta înseamnă că este posibil ca, din luna aprilie, putem avea implementat acest proiect prin care, vinerea poți circula gratuit cu transportul în comun. Poți lăsa mașina acasă. Poți să te gândești că ai un stimulent să nu folosești mijloacele care poluează în oraș, să mergi cu transportul în comun în municipiul Cluj-Napoca.

Vorbim de transportul gratuit pe tot ce înseamnă municipiul Cluj-Napoca. Dacă vor veni și domnii primari din Zona Metropolitană cu un bănuț, evident, că vom da și în Zona Metropolitană. Aici este o chestiune care trebuie să fie și financiar sustenabilă. Până la urmă cineva trebuie să plătească chestiunile acestea. Noi vom plăti pentru ce înseamnă municipiul Cluj-Napoca. Se va calcula, se va face procentual cât înseamnă plusul acesta pentru o săptămână, pentru o lună și vom aloca o sumă de bani din bugetul CL, din bugetul Clujului. Eu spun o sumă minimă, vom vedea după aceea care este impactul la această măsură. Important este să încurajăm, să pornim la drum cu acest proiect. Vom vedea după aceea care vor fi costurile după ce vom face evaluarea finală.”

***

Vineri, 12 martie 2021, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează campania „Vinerea Verde”, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, potrivit unui comunicat.

Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.

”Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Barna Tánczos, ministru: ”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul  Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă  voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu  maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante, poate chiar cu amprentă zero de  carbon (mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun). Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități.

Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici.”

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, Tánczos Barna va veni la serviciu cu metroul, pe ruta Piața Romană – Piața Unirii.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti