Secţiuni » Executori judecătoreşti
Executori judecătoreşti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Executori Interviuri Life SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Noemi Bozsoki: Femeile au oportunitatea de a-și construi cariere solide în domeniul juridic

19 ianuarie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Noemi Bozsoki

Noemi Bozsoki

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă executor judecătoresc Noemi Bozsoki, fondator SCPEJ BOZSOKI SI HRUBAN, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Noemi Bozsoki: Cu mare plăcere, Alina. Aș spune că ceea ce mă definește ca profesionistă este, în primul rând, curiozitatea și dorința neîntreruptă de a învăța și înțelege cât mai mult. Când vorbesc despre curiozitate, mă refer la faptul că în orice profesie, inclusiv în aceasta pe care o practic, esențial este să nu ne mulțumim cu nivelul cunoștințelor existente, ci să rămânem deschise, să punem deoparte ego-ul și să adresăm întrebări, să ascultăm cu atenție și să înțelegem în profunzime, pe mai mule straturi, cu adevărat. Am învățat că orice persoană care se prezintă în fața mea, – fie în calitate de creditor sau în calitate de debitor- cu orice problemă ce intră în atribuțiile unui executor judecătoresc, merită respectul meu, pentru că nu știi niciodată cine poate oferi o cărămidă la baza cunoștințelor tale.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Noemi Bozsoki: În mod teoretic și legal, implicarea femeilor în profesiile juridice nu este limitată. Cu toate acestea, în realitate, societatea noastră este încă influențată de prejudecăți legate de ideea că femeile „diferite” de imaginea tradițională pot întâmpina obstacole. Astfel, există situații în care implicarea femeilor în aceste profesii poate fi percepută ca fiind limitată.

Cu toate acestea, cred că determinarea unei femei poate să depășească orice astfel de limită percepută. Într-o lume în continuă schimbare, cu o conștientizare crescută asupra diversității și incluziunii, femeile au oportunitatea de a-și construi cariere solide în domeniul juridic. Este important ca fiecare femeie să știe că are dreptul și capacitatea de a-și urma pasiunea și că, prin educație, susținere reciprocă și perseverență, pot depăși stereotipurile și așteptările învechite.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Aș încuraja pe această cale femeile interesate de profesii juridice să își urmeze visele, să se implice activ și să contribuie la schimbarea percepțiilor legate de gen în acest domeniu. Îmi doresc foarte mult ca sa putem construi un mediu profesional mai echitabil și deschis, în care fiecare femeie să se simtă încurajată și sprijinită în realizarea potențialului său.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Noemi Bozsoki: Consider că pentru a naviga cu succes între aceste „roluri”, fiecare persoană trebuie să găsească un echilibru conștient între ele. Esențial este să luăm decizii cu înțelepciune, indiferent de stadiul vieții în care ne aflăm. Mai mult decât atât, pentru a evita să ne simțim captive într-un anumit rol, ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce ne aduce împlinire. Nu există nimic greșit în a fi o soție/iubită fericită sau o mamă fericită fără a urma o carieră, sau, de ce nu, să integram toate aceste aspecte în viața noastră la un loc.

Un alt element important în găsirea echilibrului între femeia profesionistă și cea care îndeplinește rolurile de soție/iubită/mamă este implicarea partenerului. O relație sănătoasă și de sprijin poate contribui semnificativ la găsirea acestui echilibru, iar partenerul poate fi un susținător esențial în parcursul femeii profesioniste/soție/iubită/mamă. Aceste aspecte aplică la fel de bine și în cazul bărbaților care își împart rolurile de soț/iubit/tată/profesionist.

În final, consider că fiecare individ are dreptul de a-și construi propria definiție a echilibrului și fericirii, indiferent de gen. Important este să alegem conștient și să fim deschiși la diversitatea modalităților în care fiecare dintre noi poate îmbina și celebra aceste diferite aspecte ale vieții.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Interesantă întrebare… În viziunea mea, o femeie este completă și perfectă în sine, indiferent de orice altceva.

Dacă discutăm despre dorința de a urma o carieră în domeniul juridic, răspunsul meu este afirmativ: mediul juridic oferă cu siguranță această oportunitate femeilor. Pot oferi propriul meu parcurs ca exemplu concret. Am crescut într-o familie în care am fost prima persoană care a urmat studii universitare, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Deși părinții mei au avut altă viziune pentru mine și m-au înscris la o altă facultate, eu încă din clasa a IX-a aveam în fața ochii minții mele Facultatea de Drept, chiar dacă nu știam exact ce implică acest domeniu și care e ramura pe care trebuie să merg.

Am renunțat la traseul prestabilit de părinții mei după scurt timp și m-am înscris la Facultatea de Drept, o decizie care nu a fost întotdeauna apreciată de ei. De-a lungul timpului, am întâmpinat obstacole, am avut eșecuri și reușite, dar uite, am ajuns în acest moment al vieții mele. Astfel, experiența mea dovedește că da, mediul juridic oferă oportunitate femeilor de a-și atinge aspirațiile, chiar și atunci când acestea nu se bucură de susținere, încurajare și nu au suficiente cunoștințe, fiind la început.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Noemi Bozsoki: În contextul actual, observăm cu bucurie o schimbare semnificativă în privința implicării și recunoașterii femeilor în domeniul juridic, inclusiv în funcții precum executor judecătoresc. Este evident că perioada contemporană oferă femeilor mai multe oportunități și un mediu mai prielnic pentru dezvoltarea lor profesională și personală.

Acestea pot juca un rol crucial în promovarea conștientizării că fiecare individ este responsabil de alegerile sale, atât în plan profesional, cât și personal. Prin succesul lor și prin sprijinul acordat altor femei, pot contribui la o cultură a meritocrației și pot deschide calea către egalitatea de gen. Ca executor judecătoresc, respectarea principiilor etice și legale poate servi ca exemplu și poate consolida ideea că alegerile trebuie să se bazeze pe valori solide.

Prin astfel de eforturi, ele pot contribui la edificarea unei societăți mai echitabile și la înlăturarea prejudecăților, consolidând, în același timp, imaginea femeilor în domeniul juridic.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Noemi Bozsoki: Da, bunica mea din partea mamei a fost sursa mea constantă de inspirație. Mă gândesc la ea cu multă apreciere și drag. Ea a reprezentat pentru mine un exemplu remarcabil de curaj și independență într-o perioadă în care astfel de trăsături nu erau întotdeauna apreciate, ba chiar puteau fi percepute ca motive de rușine.

Bunica mea a avut curajul să fie diferită, să își urmeze propriile convingeri și să nu se conformeze normelor sociale restrictive. A luptat pentru drepturile și independența ei într-o societate în care astfel de atitudini erau adesea privite cu reticență. În ciuda posibilelor judecăți și dificultăți, ea și-a păstrat demnitatea și a rămas fidelă valorilor sale.

Consider că modelele noastre nu trebuie să fie idilice, ci să fie persoane care se confruntă cu provocări și eșecuri, depășindu-le cu hotărâre și învățând din ele. Eșecurile nu sunt obstacole, ci oportunități de creștere și întărire a caracterului. Bunica mea m-a învățat că autenticitatea și curajul de a fi tu însuți sunt calități prețioase, chiar dacă, uneori, pot atrage priviri critice.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Noemi Bozsoki: În perioada Pandemiei, m-am considerat norocoasă. Am reușit să transform timpul petrecut în izolare într-un interval util. La momentul respectiv, eram în perioada stagiaturii și am avut ocazia să mă pregătesc intens pentru examenul de definitivat în profesia de executor judecătoresc. Această perioadă mi-a oferit oportunitatea de a-mi dedica resursele și eforturile în direcția consolidării cunoștințelor și abilităților necesare în cariera mea.

Pe plan personal, am experimentat o adaptare la noi moduri de comunicare și interacțiune socială, iar capacitatea de a face față provocărilor a contribuit la dezvoltarea mea personală. Astfel, în ciuda contextului dificil al pandemiei, am încercat să valorific la maximum această perioadă și să mă pregătesc pentru provocările profesionale viitoare.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Noemi Bozsoki: Îndrăzniți să fiți altfel, să fiți voi în întregime. Fiecare dintre voi aduce o valoare unică în lumea juridică. Curajul de a fi autentice și de a-și urma pasiunile este o forță incredibilă. Împreună, putem construi un mediu profesional mai divers și mai incluziv. Succes în toate realizările voastre!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Noemi Bozsoki: Eu vă mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale