« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 8-12 martie 2021
12.03.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Fals material în înscrisuri oficiale. Sustragere sau distrugere de înscrisuri. Abuz în serviciu.Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei V.C.A., la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr.50/2008.
În acest context, inculpata V.C.A., în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat un număr de trei cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea a 34 de autoturisme.
Ulterior, cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conținutului, ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței de judecată creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată.
Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial și implicit soluționarea cererilor respective într-un timp foarte scurt.
Hotărârile judecătorești, după intrarea în posesia proprietarilor, deveneau obligatorii pentru Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care era obligată să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie-februarie 2020, inculpatul, prin intermediul unei alte persoane, ar fi pretins de la administratorul unei firme, pentru sine și pentru funcționari din cadrul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, suma de 30.000 euro și un comision de 10% (310.000 lei), din valoarea totală a facturilor emise și neîncasate de societatea omului de afaceri de la instituția publică menționată mai sus.
Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat pentru a-și exercita influența, pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra persoanelor din conducerea Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice Sector 1, astfel încât facturile respective să fie achitate.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
În prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– un 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a părăsi teritoriul României.

Dosarele de urmărire penală împreună rechizitoriul și cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Trafic de droguri de mare risc. Punerea în circulație de valori falsificate. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 96/VIII/3 din data de 01 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpați pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri de mare risc și punerea în circulație de valori falsificate, comise în formă simplă și continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii ianuarie 2021, pe raza municipiului Constanța, cei doi inculpați ar fi vândut unei persoane cantitatea 30 comprimate ecstasy (MDMA).
În același context, unul dintre inculpați ar fi încercat să pună în circulație un număr de nouă bancnote a câte 50 euro fiecare, falsificate.
De asemenea, la domiciliul unuia dintre inculpați au fost găsite 205 comprimate ecstasy (MDMA) și opt bancnote a câte 50 euro fiecare, falsificate.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de droguri de mare risc.

În prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– un an și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Secția de combatere a corupției. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, la data faptelor reprezentanți ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul cunoscut în spațiul public ca „dosarul Realitatea Media”, mediatizat prin mai multe comunicate de presă pe site-ul www.pna.ro.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, cei trei inculpați, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, ar fi falsificat mai multe documente (hotărârea adunării generale a membrilor Asociației Salariaților, acte constitutive etc.) care ar fi fost folosite ulterior la preluarea unei companii din România ce are ca obiect de activitate servicii din industria petrolului.
De menționat este faptul că, în timp ce se efectuau cercetări inclusiv pentru fals, unul dintre inculpați ar fi depus la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București un extras falsificat din Registrul acționarilor.
În acest moment, societatea preluată în modalitatea de mai sus, se află în insolvență.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SC SUINTEST SRL Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei administrator al SC Suintest SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Două persoane fizice, la data faptelor angajați în cadrul unei ferme ce aparține SC Suintest SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2017, în cadrul Măsurii 215 – “plăți pentru bunăstarea animalelor”, administratorul SC Suintest SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (deconturi justificative, avize, formulare de mișcare, etc.) în scopul de a obține în mod injust ajutoare financiare europene acordate pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și transport ale suinelor (porci).
O parte din documentele depuse la A.P.I.A. ar fi fost falsificate și puse la dispoziție fermierului de către ceilalți doi inculpați.
Cu titlu de exemplu se arată că o parte din acele documente atestau că porcii erau verificați și corespundeau din punct de vedere al sănătății pentru a fi scoși din fermă, cântăriți și transportați în vederea abatorizării. În realitate, aceștia erau dirijați pe jos de către salariații societății de la fermă la abator (care se afla amplasat în apropiere), contrar celor menționate în documentele care atestau transportul acestora cu mijloace de transport.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 264.459 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Anterior, la data de 17 decembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, la data faptei angajat în cadrul unei ferme ce aparține SC Suintest SRL, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de: complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În prezența apărătorului ales, aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– doi ani și patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și patru luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Galați.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Biroul Teritorial Baia Mare. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, Biroul teritorial Baia Mare, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, în calitate de președinte al unei asociații de creștere a bovinelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2016-2017, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (cereri-adeziune de înscriere în asociație, tabele centralizatoare privind acordul, datele de identificare, numărul de animale pe fiecare membru al asociației și suprafața alocată fiecărui membru etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
O parte din documentele depuse la A.P.I.A. ar fi fost falsificate chiar de inculpat pentru a atesta îndeplinirea condițiilor necesare de către asociația pe care o conducea.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 304.204 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2014, în contextul unui contract de finanțare nerambursabilă privind dezvoltarea unei exploatații agricole, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (cererea de finanțare, cererile de plată, etc.) prin care atestau că sunt îndeplinite condițiile necesare prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 103.759 lei, sumă care a fost restituită în totalitate de către inculpați Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– doi ani și șase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de patru ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
– doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și șase luni și interzicerea pe o perioadă de trei ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Luare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 136 din 17 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului C.C.I., ofițer în cadrul Penitenciarului Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2018 – 16 februarie 2021, inculpatul C.C.I., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la două persoane (martori în cauză) sumele de 5.000 euro și 2.500 lei în schimbul efectuării unor acte contrare îndatoririlor de serviciu.
Concret, pentru banii primiți, inculpatul ar fi trebuit să asigure protecția și condiții favorabile de executare a pedepselor pentru cei doi martori și pentru alte două persoane, toți deținuți în Penitenciarul Tulcea.
La data de 16 februarie 2021, inculpatul C.C.I. ar fi fost surprins în flagrant după ce ar fi primit de la unul dintre martori suma de 1.500 euro, context în care ar mai fi pretins, în scopul menționat mai sus, și suma de 2.000 euro care urma să fie plătită în luna martie a anului 2021.

În cauză procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, prin indisponibilizare, până la concurența sumei de 3500 euro și 2500 lei, asupra bunurilor deținute de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză și înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

V.A., la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăș S.R.L., la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de tăinuire cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Inculpatul V.A., în calitatea menționată mai sus, la instigarea celor trei inculpați, persoane fizice, ar fi conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane.
În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori:
– reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad,
– restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad.
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanțelor Publice și primăria Tauț (jud Arad) s-au constituit părți civile în cauză.

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul V.A. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză penală în care a și fost condamnat definitiv (detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8778).

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 04.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 29 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, în mod repetat și în baza aceleași rezoluții infracționale, a procurat și comercializat droguri de mare risc, în vederea obținerii unor foloase materiale injuste.
La data de 04.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Caras-Severin și B.C.C.O. Timișoara au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului, în timp ce acesta încerca să comercializeze cantitatea de 92,7 grame de amfetamină, contra sumei de 3.100 lei.
Ulterior activității de prindere în flagrant, a fost efectuată o percheziție domiciliară la locuința inculpatului, ocazie cu care a fost identificată și ridicată cantitatea de aproximativ 1 kg de amfetamină.

La data de 05.03.2021, Tribunalului Timiș a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de persoane. Trafic de minori. Reținere.

La data de 09.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 – 2021, mai multe persoane au racolat și exploatat stradal mai multe victime, prin amenințare și violențe, în scopul însușirii sumelor de bani rezultate din prestarea de servicii sexuale.
La data de 09.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost puse în aplicare 12 mandate de aducere.

În cursul zilei de astăzi, cei 2 inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de persoane. Trafic de minori. Proxenetism. Spălare a banilor. Deținerea și oferirea drogurilor de mare risc, fără drept și punerea la dispoziție, cu știință, a unei locuințe, pentru consumul ilicit de droguri. Reținere.

La data de 09.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 5 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, spălare a banilor, deținerea și oferirea drogurilor de mare risc, fără drept și punerea la dispoziție, cu știință, a unei locuințe, pentru consumul ilicit de droguri.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2021, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, al cărui membri, prin utilizarea metodei ”loverboy”, au recrutat și determinat la practicarea prostituției, pe teritoriul Spaniei, mai multe persoane vătămate, asigurându-le acestora în mod constant transportul din România către Spania și retur, cazarea, protecția și transportul de la locurile de cazare din Spania către zonele de exploatare, cu scopul de a obține foloase patrimoniale.
S-a reținut faptul că, tinerele erau racolate din rândul celor cu o situație materială precară sau din rândul unor familii destrămate, lipsite de o atentă supraveghere.
Inițial, membrii grupării cu atribuții legate de recrutare și determinare le ofereau tinerelor sume de bani sau diverse cadouri pentru a le crea o stare emoțională de atașament sentimental față de aceștia și totodată la crearea unei ”dependențe” față de acest stil de viață, astfel încât victimele erau dispuse a face orice le cereau inculpații.
La data de 09.03.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Giurgiu, în cadrul unei operațiuni comune cu Poliția Națională din Regatul Spaniei, cu sprijinul EUROPOL, au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sisteme informatice, obiecte și metale prețioase, înscrisuri, substanțe susceptibile a fi droguri și bunuri utilizate la cântărirea, dozarea, ambalarea drogurilor sau utilizate la consumul acestora.
Simultan, pe teritoriul Spaniei, au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară și 8 mandate de aducere, fiind reținute 2 persoane de cetățenie română.

În cursul zilei de astăzi, inculpații reținuți vor prezentați Tribunalului Giurgiu cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, I.J.J. Giurgiu și Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor și Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Contrabandă. Luare de mită. Dare de mită. Trafic de influenţă. Cumpărare de influenţă. Punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă. Percheziții domiciliare.

La data de 11.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției Generale Anticorupție au efectuat un număr de 57 percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

De asemenea, concomitent, în Franța și Italia, au fost efectuate, în baza unor ordine europene de anchetă, alte 2 percheziții domiciliare.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai 2020 – februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța şi București, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată. Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.
Astfel, liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.
Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.
Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.
Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale.
În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate.
În vederea obținerii sprijinului acestor funcționari, în formele menționate, în legătură cu neîndeplinirea unor acte intrând în atribuțiile lor de serviciu, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri sau în considerarea influenței pe care au lăsat să se creadă că o au asupra altor funcționari, pentru a-i determina să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.
Astfel, liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.
Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 40 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, al inspectorilor din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și al polițiștilor din cadrul INTERPOL.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Arad. Trafic internaţional de droguri de mare risc. Trafic intern de droguri de risc şi mare risc. Reținere.

La data de 09.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de risc şi mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la începutul lunii septembrie 2020, susnumitul a importat din Olanda, în România, droguri de mare risc în vederea comercializării.
La data de 08.03.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Arad au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite 3 kilograme de amfetamină, 17 grame de cocaină, 1000 bucăţi timbre LSD și 27 de ghivece cu plante de cannabis, 3 cântare de mare precizie, 2 corturi indoor, precum și mai multe obiecte folosite pentru creșterea și îngrijirea plantelor.

La data de 09.03.2021, Tribunalul Arad a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea. Viol. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 10.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că, în seara de 21.02.2021, cei trei inculpați, profitând de imposibilitatea unei persoanei vătămate minore de a-și exprima voința, au întreținut mai multe raporturi sexuale cu aceasta. Actele sexual au fost înregistrate de către doi inculpați și distribuit ulterior mai multor persoane, pe o rețea de socializare.

La data de 11.03.2021, Tribunalul Tulcea a dispus arestarea preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Tulcea.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud. Constituire a unui grup infracțional organizat. Înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Fals informatic. Reținere.

La data de 12.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2014 – 2020, un grup infracțional organizat, format din opt persoane, dintre care șapte angajați ai unei societăți, au indus în eroare și prejudiciat respectiva societate, prin derularea unor operațiuni frauduloase, constând în lansarea unor comenzi fictive, în numele unor clienți.
Ulterior, comenzile au fost implementate în sistemul informatic de gestiune, mărfurile produse au fost livrate către alți beneficiari, iar membrii grupului și-au însușit contravaloarea mărfurilor.
Prejudiciat estimat în cauză este de 938.486,158 euro.
La data de 11.03.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița – Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița – Năsăud au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate laptopuri, telefoane mobile, memory stick-uri și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.
În cursul zilei de astăzi, unul dintre inculpați urmează să fie prezentat Tribunalului Bistrița – Năsăud cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile și, de asemenea, se va solicita arestarea în lipsă pentru alți 2 inculpați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO și SICE Cluj-Napoca și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al IPJ Bistrița-Năsăud.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 11.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 8 inculpați, în cadrul a trei dosare penale, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpații au desfășurat activități de comercializare de cocaină și ecstasy către consumatori, inclusiv minori, de pe raza municipiului Brașov.
La data de 11.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate peste 3.900 de comprimate de ecstasy și peste 1 kilogram de cocaină, cu valoare de piață de aproximativ 130.000 euro. De asemenea au fost ridicate și sumele de 7.800 de euro și 10.750 de lei.
Tribunalul Brașov a dispus arestarea preventivă a unui număr de 6 inculpați, iar, în cursul zilei de astăzi, alți doi inculpați vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al IPJ Brașov, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi “Burebista” Brașov și al polițiștilor din cadrul Centrului Chinologic.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD