« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Student la drept peste 5 ani. O viziune optimistă
15.03.2021 | Adela FRUNZĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adela Frunză

Adela Frunză

Despre drept și, în general, despre dreptate s-a scris, iar despre instituţiile fundamentale ale dreptului cu atât mai mult. Am ales să scriu despre ceva diferit. Astăzi vreau să vă vorbesc din poziţia mea de (încă) student la drept. N-am ales așa pentru că vreau să fiu altfel, ci pentru că tot ceea ce știu e încă prea puţin ca să pot scrie și despre altceva.

Poate că în anul 2021 să fii optimist e un soi de act necugetat sau, din contră, un act de vitejie. Totuși, privind în perspectivă și în speranţa unor zile mai senine, nu pot să nu mă întreb cum va arăta viitorul student la drept. În lumina istoriei recente, m-am gândit la impactul pe care contextul actual îl va avea (sau îmi doresc să îl aibă) asupra viitorului academic.

Studentul la drept peste 5 ani va fi, sper eu, măcar puţin mai conștient. Va fi înţeles despre importanţa constanţei, rigurozităţii și, cu siguranţă, a ceea ce înseamnă să fii autodidact. Va ști să înveţe și să se dezveţe, va ști să cerceteze și să privească orice lucru pe care îl aude sau îl citește cu un ochi critic. Va fi înţeles că deciziile pe care le ia azi, au consecinţe mâine. Va ști că ambiţia și perseverenţa sunt elemente intrinseci ale reușitei academice (și nu numai).

Va fi înţeles că întrebări precum „Unde învăţ? În ce format învăţ?” nu au însemnătate în faţa uneia singure „Ce mă face să continui?”. Va fi înţeles că să fii bun înseamnă să fii pasionat, să iubești ceea ce faci. Va ști că să fii avocat, procuror sau judecător e, înainte de toate, o chestiune vocaţională. Va fi înţeles că prestigiul și puterea pe care urmează (eventual) să o primești în virtutea funcţiei tale, va păli în faţa factorului uman. Să fii bun înseamnă să fii și drept, dar să fii drept, nu înseamnă întotdeauna să fii bun.

Va fi înţeles că în era în care (aproape) orice informaţie e la un click distanţă, ce și cât știe nu va face mereu diferenţa. Așa cum spunea Nicolae Steinhardt în Primejdia mărturisirii : „Degeaba le-am avea pe toate: inteligenţa, cultura, isteţimea, supracultura, doctoratele, supradoctoratele (ca profesorul din Lecţia lui Eugen Ionescu), dacă suntem răi, haini, mojici şi vulgari, proşti şi nerozi, doi bani nu facem, se duc pe apa sâmbetei şi inteligenţa, şi erudiţia, şi supradoctoratele… Nimic nu poate înlocui şi suplini niţică bunătate sufletească, niţică bunăvoinţă, toleranţă, înţelegere. Niţică susţinută bună-cuviință…”.

Îmi doresc ca studentul de peste 5 ani să ştie că a fi competitiv şi a concura cu toată lumea sunt două lucruri complet diferite. Să vrei să te autodepăşeşti e una, iar să vrei să fii cel mai bun din curtea şcolii cu orice preţ e alta. Să ajuţi te face mai frumos, nu te face să pierzi startul.

Vreau să cred că studentul va şti că frauda şi trişatul sunt armele celor slabi. Sper că va fi conştient că la finalul celor 4 ani îl aşteaptă examene de intrare în profesie, examene grele şi atotcuprinzătoare cărora va trebui să le facă faţă singur, fără sprijin. Și dacă asta nu-l convinge, vreau să ştie că la finele acestor examene vor fi oameni care vor conta pe el să împartă şi să facă, pe cât posibil, dreptate, iar nu o dreptate strâmbă. Cred cu tărie că bunicile noastre aveau dreptate: mai bine nu-ţi furi singur căciula. Mai devreme sau mai târziu oricum înveţi că atunci când trişezi, indiferent despre ce ar fi vorba, îţi faci un mare deserviciu. Recunosc că e greu să vorbeşti unui adolescent sau unui tânăr despre moralitate şi etică sau despre motivul pentru care sunt atât de importante. Am ajuns la concluzia asta pentru că şi eu sunt, adesea, tânărul despre care vorbesc.

Studentul din 2026 va şti să abordeze orice situaţie cu tact, va fi învăţat că să fii adaptabil înseamnă să fii inteligent şi va şti că situaţiile certe constituie excepţia, iar cele incerte regula. Va fi pregătit să se reinventeze ori de câte ori va fi necesar.

Va fi înţeles că intr-o lume în care toată lumea are dreptul la opinie, să respecţi opinia celuilalt e mai greu ca a avea o opinie bine argumentată şi bazată pe fapte relevante.

Va şti că aşa cum natura ne aseamănă şi educaţia ne deosebeşte, tot aşa şi respectul (sau lipsa lui) pe care îl purtăm celor care ne-au îndrumat şi ne-au inspirat să fim oamenii de mâine.

Vreau să le spun lor, studenţilor la drept de peste 5 ani că, finalmente, orice formă a dreptului se învaţă şi că până să fie studenţi trebuie să se cultive pe ei înşişi, să cultive oamenii din ei. Să-şi pună întrebări. Să aibă curaj să gândească. Să citească oricât şi orice. Să fie conştienţi că timpul nu are să mai fie vreodată aşa darnic.

Și poate, cel mai important, vreau să ştie că să greşeşti (şi să înveţi de pe urma celor pe care le-ai greşit) este şi azi şi va fi sigur şi în 2026, cea mai frumoasă dovadă a perseverenţei.

Adela Frunză
Student – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

 
Secţiuni: Content, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD