Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Contencios contravențional Drepturile omului SELECTED

FNSAP amendată de CNCD pentru publicarea unui comunicat de presă ref. deținutele care sunt mame

19 ianuarie 2024 | JURIDICE.ro

Vineri, 19 ianuarie 2024, Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminării a constatat, cu majoritate de voturi, săvârșirea faptei de discriminare de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FNSAP) prin publicarea unui comunicat de presă referitor la propunerea de modificare a legii de executare a pedepselor în ceea ce privește deținutele care sunt mame, aplicând o amendă contravențională în cuantum de 5.000 lei, potrivit unui comunicat.

Modul în care FNSAP a prezentat informațiile respective nu a fost făcut într-o manieră neutră, ci cu trimitere directă la o deținută, U. G. E., etichetând-o și ironizând-o, doar pentru faptul că își exprimase suportul pentru o propunere de îmbunătățire a legislației privind regimul de executare a pedepselor, depășind cu mult sfera caracterului informativ al subiectului care prezenta interes pentru opinia publică.

CNCD a reținut că partea reclamată, FNSAP, își argumentează punctul de vedere prin punerea la îndoială a deciziei unei femei deținute cu privire la maternitatea sa, decizie luată pe parcursul procedurilor în instanță când aceasta beneficia de prezumția de nevinovăție potrivit legislației în vigoare, blamând-o pentru imaturitatea și lipsa de responsabilitate de care, în opinia sa, aparent a dat dovadă, fapt care reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată și familie, prevăzut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului ( art. 8).

De altfel, ”scopul constituirii Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, conform art. 6 alin. 1 din Statutul acestei organizații, este acela de a apăra drepturile prevăzute în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale precum și în contractele sau acordurile colective de muncă, respectiv asupra raporturilor de serviciu și de a promova interesele profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor de sindicat, conform legii și principiului subsidiarității”, și nu acela de a interveni în modul de executare a pedepselor, respectiv de a se pronunța asupra inițiativelor deținutilor din penitenciare unde salariații, membri ai sindicatelor componente FNSAP, desfășoară activitatea.

Așadar, exercitarea dreptului la liberă exprimare cu privire la diferite informații de interes public trebuie protejată prin garantarea libertăţii de exprimare şi de informare.

Exercitarea acestui drept nu justifică declarațiile cu caracter ofensator, umilitor și jignitor și care aduc atingere demnității, prin crearea unei atmosfere ofensatoare, bazată pe criteriul de gen.

O parte din conținutul comunicatului de presă dat publicității de către FNSAP:

”Dacă era atât de interesată de soarta propriului copil, Elena Udrea ar fi trebuit să anticipeze consecinţele faptului că infracţiunile săvârşite de aceasta îi prevesteau statutul de persoană privată de libertate, mai ales după trimiterea în fata instanţei de judecată, iar acest statut i-ar pune în dificultate relaţia cu un eventual copil. În ciuda acestui fapt, Udrea a ales să facă un copil. În acest context, cine este vinovatul pentru apariţia unor sincope în dezvoltarea psiho-emoţională a fiicei acesteia? Statul roman sau propriile decizii? (…)”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership