Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

VeDem Just solicită anchete și sancțiuni privind agresiunile comise de polițiști
15.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust

Cu ocazia Zilei internaționale împotriva brutalității poliției, asociația VeDem Just solicită anchete rapide și sancțiuni drastice privind faptele de agresiune comise de polițiști.

Acum o săptămână, opinia publică din România a fost revoltată de acuzațiile cu privire la faptele de tortură și lipsire de libertate comise de polițiștii unei secții de poliție din București. Din nefericire, nu sunt primele de acest gen.

În noiembrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea în cazul Vereș contra Românei prin care statul nostru a fost sancționat pentru că în anul 2009 forțele de poliție au dus la sediu un individ care s-a dovedit că în cursul evenimentului a suferit mai multe răni. În ciuda plângerilor repetate, organele de urmărire penală nu au desfășurat o anchetă efectivă. Acum, după mai mult de un deceniu, procesul se va relua pentru sancționarea celor vinovați, existând însă riscul împlinirii prescripției răspunderii penale.

De altfel, potrivit unui raport oficial al Curții Europene a Dreptului Omului, România a fost condamnată până acum în 53 de cauze pentru lipsa unei anchete oficiale atunci când victimele au raportat abuzuri ale organelor de ordine și de urmărire penală.

VeDem Just reamintește forțelor de poliție și opiniei publice standardele cu privire la probe: se presupune că orice vătămare pe care o suferă o persoană aflată în întregime sub controlul poliției este produsă de agenții statului; prin urmare, statul are obligația de a furniza o explicație plauzibilă asupra originii acestor vătămări și de a aduce probe care să contrazică acuzațiile victimei, în special dacă acestea sunt susținute de dovezi medicale.

Cu ocazia zilei de 15 martie, când se marchează la nivel mondial Ziua împotriva brutalității comise de forțele de poliție, asociația VeDem Just reamintește că, potrivit Legii nr. 360/2002, polițistul își desfășoară activitatea profesională în interesul și în sprijinul persoanei, comunității și instituțiilor statului și este obligat să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, Constituția și legile țării. De asemenea, este de părere că orice anchetă cu privire la un presupus abuz al organelor statului trebuie desfășurat rapid de către procurori și pedeapsa dată de judecători să fie una exemplară.

Multe cadre ale poliției își desfășoară activitatea cu vocație și empatie. Din păcate, în prea multe alte cazuri reformarea poliției a fost doar una formală. Durata cursurilor la școlile de poliție se dovedește a fi insuficientă. Lipsa de integritate academică a unor profesori de la Academia de Poliție este revoltătoare. Lipsa personalului suficient este crasă. Faptul că unii polițiști refuză să înregistreze plângeri ale oamenilor este de neadmis. Durata mult prea mare a cercetărilor penale este inadmisibilă. Numărul cauzelor cu autori necunoscuți este în creștere. Violența marcată în anumite situații de organele de ordine și de poliție împotriva populației pașnice este inacceptabilă.

Cât timp poliția nu este dotată cu resurse umane și materiale, cât timp incompetența afectează o parte din cadre, cât timp șefii sunt nepotriviți și sunt preocupați mai degrabă de grade și funcții, cât timp revendicările asociațiilor de polițiști sunt mai degrabă sindicaliste, drepturile omului sunt în pericol. De aceea, societatea are tot dreptul să reacționeze la modul în care sunt exercitate atribuțiile de către poliția română.

Oana Negru, președinte: „Asociația VeDemJust s-a constituit în anul 2015. Scopul său este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Principalul său proiect este EDUIURIS – educația juridică pentru copii și tineri.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti