Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internațională împotriva brutalității poliției


15.03.2021 | Cristi DANILEȚ
Secţiuni: Content, Drept penal, Legal Days, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Începând cu data de 15 martie 1997, Colectivul care se Opune Brutalității din partea Poliției organizează o demonstrație anuală pe străzile din Montreal pentru a evidenția Ziua Internațională împotriva brutalității poliției. Aceasta s-a răspândit deja din Canada și Elveția în Germania, Anglia, Franța, Belgia, Spania, Portugalia, până în Nigeria, SUA și Mexic.

În Montreal, Canada, s-a constituit acum 16 ani COBP, ca un grup al victimelor și martorilor brutalizați de poliție, ce își propune să denunțe hărțuirea, violența, intimidarea, arestările abuzive din partea poliției, respective să informeze victimele cu privire la drepturile lor și modul de reclamare al polițiștilor.

În România, există patru tipuri de poliție: cea națională, de frontieră, cea locală și penitenciară. Polițiștii din cadrul poliției române și poliției de frontieră trebuie să respecte statutul profesiei și Codul etic, cel din poliția locală să respecte codul etic aprobat de fiecare structură locală, iar polițiștii de penitenciare să respecte recentul cod de conduită etică al personalului din sistemul administrației penitenciare.

Intervenția în forță și folosirea armei din dotare sunt reglementate în art. 50 din Legea nr. 218/2002 și art. 49 din Legea nr. 17/1996 și cuprinde patru etape: somația „Stai!”, somația „Stai că trag”, foc în plan vertical, foc asupra persoanei.

Pentru încălcarea unor sarcini de serviciu, polițiștii pot fi reclamați la șeful ierarhic care va sesiza comisia de disciplină ce poate aplica o sancțiune de la mustrare până la destituire.

Pentru comiterea unor infracțiuni, ei vor fi anchetați penal, iar cei care fac parte din poliția judiciară vor fi anchetați direct de către procuror. Codul penal pedepsește cu închisoarea polițiștii care:

• insultă, amenință sau lovesc persoana față de care trebuie să presteze un serviciu public (purtare abuzivă, art. 296);
• pretinde favoruri sexuale de la acesta (folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, art. 299);
• îi provoacă puternice suferințe fizice sau psihice pentru a obține declarații sau informații, ori pentru a o pedepsi, intimida sau face aceasta din motive de discriminare (tortura, art. 282);
• închide o persoană care nu are nicio vină (represiune nedreaptă, art. 283);
• falsifică probe sau promite, amenință ori lovește o persoană pentru a obține anumite declarații sau pentru a-și retrage declarațiile în timpul unui proces (cercetarea abuzivă, art. 280);
• supune la tratamente inumane sau degradante o persoană privată de libertate (supunere la rele tratamente, art. 281).

Exemple recente de brutalitate din partea poliției:

Pe 25 mai 2020, poliția din Minneapolis, SUA, a fost anunțată la telefon 911 că o persoană a cumpărat țigări cu o bancnotă falsă de 20 dolari. Ofițerii sosiți la fața locului au arestat un cetățean de culoare, George Floyd. În timpul operațiunii, care a durat 8 minute și 46 secunde, Floyd a fost încătușat și, în timp ce alți doi polițiști îl țineau, unul dintre polițiști s-a așezat cu genunchiul pe gâtul său, ceea ce a dus la deces. Polițiștii au fost concediați a doua zi și trimiși în judecată pentru omor. Evenimentul a dus la mișcarea de protest „Black Lives Matter” în peste 100 de orașe din lume, ca reacție la modul în care poliția tratează minoritățile.

Pe data de 3 martie 2021, un număr de opt polițiști de la Secția nr. 16 din București au fost reținuți și anchetați pentru torturarea și lipsirea de libertate a doi tineri, în septembrie 2020. Ei susţin că au fost agresați de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce le-au atras atenţia agenţilor că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei. Ambii au fost încătușați, urcați în mașina poliției și loviți, după care unul a fost dus pe un câmp de lângă București și lăsat acolo, iar al doilea abandonat într-o zonă rău famată din oraș.

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro