Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

Consiliul Europei solicită Poloniei să ofere acces legal la avort
15.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 9-11 martie 2021, a avut loc a 1398-a reuniune a Comitetului Miniștrilor dedicată supravegherii executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, adoptând o rezoluție interimară privitoare la Polonia.

Comitetul de Miniștri din cadrul Consiliului Europei are, potrivit art. 46 din Convenție, atribuții esențiale în supravegherea executării hotărârilor și face eforturi susținute pentru ca statele să recunoască victimelor o reparație completă și să schimbe situațiile care au determinat constatarea încălcării.

Astfel, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie prin care solicită Poloniei să adopte proceduri clare și eficiente privind măsurile pe care femeile trebuie să le ia pentru a avea acces la avortul legal.

Rezoluția interimară se referă la punerea în aplicare de către Polonia a trei hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind avorturile legale (P. și S., Tysiac și R.R.), care au precedat restricțiilor legii privind avortul legal în Polonia, așa cum rezultă dintr-o hotărâre a Curții Constituționale din 22 octombrie 2020.

Aceste proceduri ar trebui să garanteze că nu sunt impuse condiții inutile femeilor însărcinate care solicită în prealabil avortul legal în spital. Autoritățile ar trebui, de asemenea, să se asigure că femeile vor primi informații adecvate cu privire la aceste proceduri.

Acesta solicită autorităților poloneze să se asigure că avortul legal și examinarea prenatală sunt efectiv accesibile în toată țara fără disparități regionale semnificative și fără întârzieri cauzate de refuzul de a executa din cauza utilizării clauzei conștiinței sau a restricțiilor impuse de pandemia CVID-19.

De asemenea, recomandă autorităților să adopte fără întârziere reformele necesare și să includă în legislație obligația spitalelor de a transfera un pacient într-o bază medicală alternativă în cazul în care un serviciu medical este refuzat.

:: Rezoluția

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti