Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Noutăți legislative Procedură civilă Proiecte legislative Sistemul judiciar

Soluționarea unor aspecte în materia taxelor de timbru și a ajutorului public judiciar în materie civilă | Proiect. UPDATE: Dezbatere publică

19 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 26 februarie 2024, începând cu ora 12:00, Ministerul Justiției organizează o dezbatere cu privire la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, potrivit unui comunicat.

Dezbaterea va avea loc la sediul Ministerului Justiției, Sala de Consiliu, etajul I.

Accesul în sală este permis doar persoanelor care și-au exprimat intenția de a participa, prin transmiterea unui mesaj în acest sens, la adresa dean@just.ro, până la data de 23 februarie 2024, ora 10:00.

Observațiile și propunerile cu privire la proiectul care face obiectul dezbaterii pot fi transmise pe adresa: dean@just.ro. Participanții care doresc să-și prezinte verbal propunerea în cadrul dezbaterii publice sunt rugați să se înscrie la adresa de e-mail anterior menționată și vor avea la dispoziție 3 minute. Timpul alocat poate fi prelungit în funcție de numărul participanților înscriși. Luarea cuvântului se va realiza în ordinea înscrierii pentru participarea la dezbaterea publică.

***

Vineri, 19 ianuarie 2024, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.

Demersul legislativ vine ca urmare a faptului că la nivelul Ministerului Justiției s-a apreciat că în aceste domenii există o nevoie stringentă de intervenții legislative punctuale, destinate îmbunătățirii acestor reglementări. Acesta nu exclude ca în viitor, ca urmare a unei dezbateri mai ample, să existe o reformă în materia taxelor judiciare de timbru. În acest sens, există în procedură parlamentară proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 80/2013, potrivit unui comunicat.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Alina Gorghiu, ministra justiție: „Ajutorul public judiciar este maniera statului de protejare a cetățenilor care au procese civile și care au condiții materiale precare. Din acest motiv, cadrul legislativ trebuie să asigure accesul justițiabililor la această formă de ajutor.

Referitor la cuantumul taxelor judiciare de timbru, principala modificare vizează modalitatea de calcul a taxei în materia partajului judiciar. Modificarea propusă urmărește reducerea considerabilă a acesteia față de taxa pe care o plătește justițiabilul în condițiile actuale.

Totodată, prin proiect se instituie o prevedere expresă în sensul dovedirii doar prin extras de cont a plății prin virament sau online a taxei de timbru. Este un pas important în sfera digitalizării, a utilizării mijloacelor moderne de plată disponibile la momentul actual şi o măsură de stopare a practicii neunitare a instanțelor.

Legea va aduce o schimbare de substanță pentru mediul asociativ, pentru ONG-uri. Atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general, vor putea beneficia de toate formele de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător etc), dacă instanța apreciază că situația lor economico-financiară le afectează continuarea procesului”. 

Alte soluții cuprinse în proiect vizează următoarele:

– uniformizarea cuantumului taxei de timbru în materia divorțului, indiferent de cazul de divorț (prin acord, din culpa sau separare în fapt mai mare de 2 ani);

– instituirea unor noi cazuri de restituire a taxei de timbru: încheierea unei tranzacții, unui compromis sau achiesarea pârâtului la pretențiile reclamantului;

– în materia ajutorului public judiciar, instituirea obligativității acordării acestuia în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să limiteze accesul efectiv la justiție;

– tot în ceea ce privește ajutorul public judiciar, instituirea obligației pentru instanțe de a informa justițiabilii, la primul termen de judecată, despre posibilitatea și condițiile formulării cererii de acordare a acestuia.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale