« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Semnătura electronică și fragilitatea unor lanțuri de încredere
18.03.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Roxana-Elena Daskălu

Roxana-Elena Daskălu

Dan-Rareș Răducanu

Dan-Rareș Răducanu

Dan-Rareș Răducanu, Senior Partner STOICA & Asociații, și Roxana-Elena Daskălu, Senior Associate STOICA & Asociații, au redactat materialul Semnătura electronică și fragilitatea unor lanțuri de încredere, în care au arătat, printre altele, că „În spațiul public s-a creat imaginea eronată că obținerea unei semnături electronice calificate implică multă birocrație și costuri ridicate. În realitate, în prezent, datorită Regulamentului UE nr. 910/2014, există o piață internă la nivelul Uniunii Europene pe care activează peste 200 de prestatori de servicii de încredere calificați. Aceștia, în virtutea prevederilor Regulamentului UE nr. 910/2014, vin cu soluții care nu mai presupun deplasarea la sediul lor pentru identificare, folosind mijloace de identificare video certificate ca fiind echivalente cu prezența fizică. În plus, după ce s-a realizat identificarea într-un astfel de mod, tot datorită Regulamentului UE nr. 910/2014, se poate opta pentru semnătura calificată în cloud, accesibilă de oriunde și de  orice tip de dispozitiv, laptop sau telefon mobil, fără a mai fi necesar un token criptografic. Iar în ceea ce privește prețul, dupa identificare, o persoană care are nevoie să semneze ocazional, pentru aplicarea unei astfel de semnături electronice calificate în cloud pe un document, plăteste cam tot atât cât ar plăti pentru a face o fotocopie de 2 pagini la un prestator de astfel de servicii.”

:: textul integral aici.

STOICA & Asociații

STOICA & Asociații

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Semnătura electronică și fragilitatea unor lanțuri de încredere”

 1. Solicitarea de chei criptografice de nivel militar pentru validarea semnăturilor la încheierea contractelor dintre comercianţi sau a depunerilor de declaraţii la ANAF sau autorităţi reprezintă o exagerare şi o pierdere de vreme.
  Pentru actele notariale este de înţeles cheia criptografică, dar pentru activităţile normale economice şi relaţiile cu autorităţile nu se justifică nici birocraţia, nici costurile, nici securitatea de tip militar a semnăturii digitale.
  Birocraţia este uriaşă iar pierderile economice la nivel de ţară sunt foarte mari.
  În plus, într-o ţară săracă, se folosesc dispozitive criptografice de grad de securitate militară maximă pentru tranzacţii de valoare minimă pe când în ţările în care sunt tranzacţii de valori mari, simpla semnătură pe o hârtie transmisă prin email este suficientă.
  Este bizantinismul nostru transpus în lumea digitală.
  Este o lume paranoică condusă de birocraţi care au un singur scop în viaţă. Să facă procedurile în aşa fel încât să nu existe nicio posibilitate vreodată ca ei, birocraţii, să fie măcar deranjaţi atunci când există un conflict sau o fraudă.
  Pentru o fraudă mică, de 1 la un milion, birocraţii preferă să îngreuneze viaţa unui milion de oameni, decât să fie ei deranjaţi.
  Aproape toate procedurile administrative sunt create cu un singur scop la noi.
  Pentru a proteja şi crea un câmp defensiv în favoarea birocraţilor.
  Procedurile nu au scopul de a simplifica viaţa contribuabilului.
  De-alungul anilor, s-au construit straturi şi straturi de protecţie legislativă şi regulamentară a birocraţilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD