Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Raluca Turcan continuă seria consultărilor pentru corectarea Legii salarizării
17.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 16 martie 2021, Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a continuat seria consultărilor pentru corectarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu reprezentanții Federației Sindicatelor Apă-Canal România, precum și cu reprezentanții personalului auxiliar din justiție și ai personalului TESA din sănătate, potrivit unui comunicat.

Raluca Turcan: ”Împreună cu reprezentanții sindicali, am stabilit să realizăm o evaluare a nivelului de salarizare al personalului din domeniu, astfel încât să identificăm modalități de motivare a angajaților. Am mai stabilit, de asemenea, să discutăm concluziile evaluărilor noastre și cu Ministerul Economiei pentru a găsi împreună soluțiile potrivite pentru problemele semnalate astăzi. Obiectivul nostru este acela de a avea servicii publice de calitate, or acest lucru implică și o politică salarială adecvată, dar și capacitatea societăților cu venituri exclusiv private de a-și eficientiza activitatea și de a-și susține personalul.

Am stabilit, împreună cu reprezentanții sindicali, ca problemele semnalate în domeniul salarizării grefierilor să fie incluse în punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justiției. Cu această ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public:

– salariile de baza sa fie raportate la nivelul de 2.300 de lei;

– reconfigurarea grilei de salarizare, astfel încât salariile să fie motivante și în condițiile regândirii sistemului de sporuri;

– păstrarea sporurilor justificate și plafonarea lor la 20% din salariul de bază.

Obiectivul nostru principal în domeniul pensiilor este să aducem echitate în sistemul public, or acest lucru presupune, evident, să intervenim și asupra pensiilor de serviciu.

Când vorbim despre inechitățile din sistemul public de salarizare, un exemplu grăitor este cel al personalului tehnic-administrativ din sănătate, care include aproximativ 23.000 de salariați. Am discutat astăzi, cu reprezentanții sindicali din Uniunea TESA din sănătate, despre discrepanțele salariale dintre această categorie de angajați și celelalte categorii de personal din sănătate. Le-am reconfirmat faptul că susțin includerea personalului TESA din domeniul medical în grila de salarizare a familiei ocupaționale în care activează – ceea ce nu se întâmplă în momentul de față – pentru a permite astfel recuperarea decalajelor atât în ceea ce privește salariile de bază, cât și așezarea sporurilor. Propunerile sindicatelor în ceea ce privește reconfigurarea grilei de salarizare din sănătate vor fi incluse în varianta formulată de ministerul de resort, așa cum am procedat și în cazul celorlalte categorii profesionale. Noua lege a salarizării din sistemul public va reuni așadar propunerile Ministerului Muncii, pe cele ale ministerelor de linie și ale sindicatelor, cărora li se va alătura expertiza internațională, cu indicatori de performanță obiectivi.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti