« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană. Adeverință electronică verde pentru facilitarea liberei circulații în timpul pandemiei de COVID-19. UPDATE: Mandat de negociere cu Parlamentul European. UPDATE: Klaus Iohannis: Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi libertatea de mișcare. UPDATE: Aprobare certificat UE COVID-19. UPDATE: Q&A ref. certificatul UE COVID-19. UPDATE: Parlamentul Franței a respins certificatul de vaccinare COVID-19. UPDATE: Acord provizoriu ref. certificatul UE COVID-19. UPDATE: Semnarea Regulamentului ref. certificatul digital COVID-19. UPDATE: Intrare în vigoare în UE
01.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 1 iulie 2021, a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, potrivit unui comunicat.

Ursula von der Leyen: „Uniunea Europeană își respectă angajamentele asumate față de cetățenii săi. Certificatul digital european privind COVID este un simbol al unei Europe deschise și sigure, care se deschide cu prudență, punând pe primul loc protecția sănătății cetățenilor noștri.

În luna martie, am promis că vom dispune de un sistem la nivelul întregii UE care să faciliteze libera circulație în condiții de siguranță pe teritoriul UE înainte să înceapă vacanța de vară. Acum putem confirma că sistemul certificatului digital al UE privind COVID este operațional.

Marea majoritate a statelor membre ale UE sunt deja conectate la sistem și sunt pregătite să emită și să verifice certificatele. Au fost deja generate peste 200 de milioane de certificate.

Îi ajutăm pe europeni să își recâștige libertatea pe care o prețuiesc atât de mult.”

***

Luni, 14 iunie 2021, președinții celor trei instituții UE, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, au participat la ceremonia oficială de semnare a Regulamentului privind certificatul digital privind COVID-19, marcând finalul procesului legislativ, potrivit unui comunicat.

***

Joi, 20 mai 2021, Comisia Europeană a informat că instituţiile europene au ajuns la un acord provizoriu asupra certificatului UE COVID-19, care va fi implementat la sfârșitul lunii iunie, așa cum era planificat, potrivit unui comunicat.

***

Miercuri, 12 mai 2021, Adunarea Națională din Franța, camera inferioară a Parlamentului, a decis respingerea certificatului de vaccinare COVID-19, cu 108 voturi împotrivă și 103 pentru, potrivit stiripesurse.ro.

***

Miercuri, 5 mai 2021, Parlamentul European a informat că sprijină certificatul UE COVID-19 care ar permite călătoriile în Europa fără restricții suplimentare sau discriminare, potrivit europarl.europa.eu.

De ce avem nevoie de un astfel de certificat?
Pentru a restabili libertatea de circulație în cadrul Uniunii Europene, guvernele UE au cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere care să permită călătoriile cu un risc redus de răspândire a virusului COVID-19. Un certificat uniform ar trebui să devină acceptat de comun acord ca dovadă în toate statele membre UE și să înlocuiască măsurile naționale divergente impuse în prezent călătorilor străini.

Acest certificat va fi obligatoriu pentru călătorii?
Nu. Nimeni nu va fi obligat să folosească certificatul UE.

Cum se va numi certificatul?
Comisia Europeană a propus ca acesta să fie denumit „Certificat digital verde”. Parlamentul European propune ca acesta să fie numit pur și simplu „certificat UE COVID-19”.

Certificatul este un „paşaport de vaccin”?
Nu. Certificatul UE COVID-19 nu va fi un document de călătorie și nici o condiție preliminară pentru călătorie. Acesta are ca scop facilitarea trecerii granițelor interne europene fără restricții suplimentare de călătorie (precum carantina) în cazul în care o persoană a fost vaccinată, are un test negativ recent sau dacă s-a recuperat recent de COVID-19.

Mă voi confrunta cu discriminarea dacă nu sunt vaccinat?
Nu. Certificatul UE COVID-19 va atesta starea de vaccinare a unei persoane sau rezultatul recent negativ al testului COVID-19 sau dovada faptului că o persoană este recent recuperată din COVID-19.

Cât trebuie să plătesc pentru certificat?
Nimic. Certificatul va fi gratuit. Parlamentarii europeni doresc ca testele COVID-19 să fie de asemenea gratuite și ușor accesibile în toate statele membre.

Ce vaccinuri vor fi recunoscute?
Certificatul UE COVID-19 va stoca dovada oricărui vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. Parlamentul European declară că statele membre ar trebui să accepte și alte vaccinuri care au fost enumerate pentru uz de urgență de Organizația Mondială a Sănătății.

Cât timp va exista acest certificat?
Parlamentul European sprijină utilizarea certificatelor pe o perioadă de 12 luni. PE declară că orice propunere de extindere a utilizării acestora după 12 luni se va baza pe o nouă propunere legislativă a Comisiei și după o evaluare minuțioasă a impactului asupra liberei circulații, drepturilor fundamentale și nediscriminării, precum și a evoluției situației epidemiologice.

Dacă nu am un smartphone?
Certificatul va fi disponibil în format digital și pe hârtie.

Unde ar fi stocate datele cu caracter personal?
Nu va exista nici o bază centrală de date a UE care să conțină date medicale. Drepturile tuturor asupra datelor lor vor fi protejate în conformitate cu normele generale stricte ale UE privind protecția datelor. PE solicită să se facă posibilă verificarea datelor offline. Emitentul (țara A) nu ar trebui informat atunci când un deținător de certificat prezintă un certificat pentru verificare (țara B). Pentru fiecare vaccinare, testare sau recuperare ar trebui emis un certificat separat și nu ar trebui să se înregistreze un istoric pe certificat.

***

Joi, 29 aprilie 2021, Parlamentul European a informat că eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinței electronice verzi” ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult, potrivit unui comunicat.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața. Atât Parlamentul, cât și Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație,.

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului. Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, precum va vi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor: „Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare.”

***

Marți, 27 aprilie 2021, Klaus Iohannis, Președintele României, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat următoarele: „Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față de ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea.

Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important.

Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv.

Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării.”

***

Miercuri, 14 aprilie 2021, Ambasadorii UE au convenit asupra unui mandat de negociere cu Parlamentul European în ceea ce privește propunerea privind adeverința electronică verde, potrivit unui comunicat.

Această adeverință va facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în timpul pandemiei de COVID-19, furnizând dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la testul pentru depistarea bolii sau s-a vindecat de COVID-19.

António Costa, prim-ministrul Portugaliei: „Situația epidemiologică actuală rămâne deosebit de îngrijorătoare, dar, privind în perspectivă, avem nevoie de soluții care să funcționeze în toate statele membre. Adeverința electronică verde are rolul de a facilita libera circulație în condiții de siguranță. Este deosebit de importantă pentru cetățenii noștri, pentru societățile noastre și pentru redresarea economiilor noastre. Salut acest prim pas care demonstrează că suntem pregătiți să inițiem un dialog constructiv cu Parlamentul European și cu Comisia pentru a continua să avansăm rapid în privința acestor propuneri, astfel încât adeverința și sistemul să fie pe deplin operaționale în această vară.”

Cadrul legislativ al adeverinței electronice verzi constă în două propuneri legislative. Prima se referă la cetățenii UE și la membrii familiilor acestora, iar cea de a doua îi vizează pe resortisanții țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau având reședința legală pe teritoriul unui stat membru.

Potrivit acestor propuneri, adeverința va putea fi utilizată în toate statele membre ale UE. De asemenea, ea va fi introdusă în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Adeverința electronică verde va fi deschisă și unor inițiative dezvoltate la nivel mondial.

Principalele modificări introduse de Consiliu în textele legislative sunt următoarele:

– precizarea faptului că adeverința electronică verde nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nici un document de călătorie, pentru a sublinia principiul nediscriminării, în special în raport cu persoanele nevaccinate

– un nou articol referitor la dimensiunea internațională a adeverinței electronice verzi, care clarifică modul în care ar trebui tratate adeverințele eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor familiilor acestora, precum și resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere legală sau având reședința legală într-un stat membru, care s-au vaccinat în țări terțe

– dispozițiile privind protecția datelor au fost consolidate în întregul text al regulamentului principal, în special pe baza avizului comun al Autorității Europene pentru Protecția Datelor și al Comitetului european pentru protecția datelor

– textul include acum o dispoziție tranzitorie menită să asigure faptul că statele membre pot continua să utilizeze sistemele existente în prezent pentru o scurtă perioadă de șase săptămâni după intrarea în vigoare a regulamentului principal, până când cadrul privind adeverința electronică verde este pe deplin operațional pe teritoriul lor

– textul proiectului de regulament include o dispoziție care permite Irlandei și celorlalte state membre să accepte adeverințele eliberate resortisanților țărilor terțe, pe bază de reciprocitate

***

Miercuri, 17 martie, Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență: „Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”

Didier Reynders, comisarul pentru justiție: „Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulație în interiorul UE și să evităm fragmentarea, ci va fi și o șansă de a exercita o influență asupra standardelor mondiale și de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor.”

Elementele-cheie ale regulamentului propus astăzi de Comisie sunt următoarele:

1. Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE:

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

2. Nediscriminare:

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.

Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

3. Numai informații esențiale și date cu caracter personal securizate:

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD