Varia
JURIDICE

ANRE. Modificarea Regulamentului privind acordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public


17.03.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 262 din 16 martie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 16/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013.

Potrivit modificărilor, dacă utilizatorul a notificat operatorul de rețea cu privire la încheierea contractului pentru executarea lucrărilor pentru realizarea instalației de racordare, acesta are obligaţia de a participa la recepție și pune în funcțiune instalația de racordare ca urmare a notificării terminării lucrărilor de realizare a instalației de racordare, transmise operatorului de rețea și utilizatorului de către executant, conținând confirmarea executantului referitoare la îndeplinirea condițiilor care permit punerea sub tensiune a instalației de racordare.

Lucrările de întărire necesare în vederea evacuării în rețea a puterii aprobate utilizatorilor se realizează de către operatorul de rețea. Titularul avizului tehnic de racordare pentru un loc de producere sau un loc de consum și de producere contribuie la suportarea costurilor de realizare a acestor lucrări, cota sa de participare fiind achitată conform clauzelor contractului de racordare și inclusă în tariful de racordare stabilit în conformitate cu metodologia de stabilire a tarifelor de racordare aprobată de autoritatea competentă. Pentru lucrările de întărire cuprinse în planurile de dezvoltare ale operatorilor de rețea, cota de participare a utilizatorilor la aceste lucrări este zero.

Totodată, lucrările de întărire a rețelei electrice se includ și se evidențiază distinct în planul de dezvoltare al operatorului de rețea.

Dacă operatorul de rețea nu are posibilitatea realizării lucrărilor pentru realizarea instalației de racordare până la data solicitată de utilizator pentru punerea sub tensiune a instalației de utilizare, utilizatorul poate opta pentru achitarea integrală sau parțială a costurilor care revin operatorului, cu recuperarea ulterioară a acestora de la operator.

Operatorul va restitui costurile suportate de utilizator până cel târziu la data prevăzută în planul său de dezvoltare pentru punerea în funcțiune a instalațiilor rezultate din lucrările respective. În contractul de racordare se prevăd atât costul lucrărilor de întărire suportate de utilizator, cât și modalitatea de returnare a acestor cheltuieli de către operatorul de rețea.

Utilizatorul poate solicita încetarea convenției numai dacă la instalația de racordare sunt racordați alți utilizatori, situație în care operatorul de rețea preia în proprietate instalația de racordare cu justă despăgubire.

Dacă operatorul de rețea constată că cererea pentru punerea sub tensiune a instalației de utilizare pentru perioada de probe a fost depusă anterior realizării unor lucrări de întărire pentru realizarea instalației de racordare, operatorul de rețea are obligația de a reface calculele pentru regimurile de funcționare, cu luarea în considerare:
– a locurilor de consum și/sau de producere aflate sub tensiune în momentul respectiv;
– a locurilor de consum și/sau de producere aflate în etapa de punere sub tensiune, pentru care a fost depusă la operatorul de rețea cererea de punere sub tensiune, însoțită de documentația prevăzută la art. 48.

Dacă operatorul va recalcula valoarea componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finanțarea lucrărilor de întărire a rețelei electrice pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării locurilor de consum și de producere, cu luarea în considerare doar a lucrărilor rezultate ca fiind necesare pentru evacuarea puterii.

Utilizatorul este obligat să plătească operatorului de rețea valoarea recalculată sau este îndreptățit să primească de la operatorul de rețea sumele suplimentare față de valoarea recalculată, plătite până la data recalculării.

Valoarea recalculată a componentei tarifului de racordare reprezentând cota de participare a utilizatorului la finanțarea lucrărilor de întărire se reglementează între părți prin acte adiționale la contractul de racordare, în care se stabilesc termenele și modalitățile de plată a diferențelor de către utilizator sau de restituire a acestora de către operator.

Intrare în vigoare: 16 martie 2021

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti