Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CITR: Companiile românești vor avea acces la cadre de restructurare îmbunătățite. Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană în domeniul prevenției și restructurării intră în dezbatere publică
19.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Insolvență, Lege 9, Proiecte legislative, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

• Persoanele interesate pot transmite observațiile cu privire la conținutul proiectului până pe 9 aprilie 2021

CITR, consultant expert în consorțiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea Directivei UE 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării, anunță punerea în consultare publică de către Ministerul Justiției a unui nou proiect de lege pentru îmbunătățirea soluțiilor de redresare pentru companii. Demersul face parte din cadrul proiectului de asistență tehnică „Instrumente de avertizare timpurie şi cadre de restructurare în România”, finanțat prin Programul de Sprijin pentru Reforme.

Conform expunerii de motive a Directivei, în lipsa unor măsuri de prevenție adecvate mediului de afaceri, peste 200.000 de companii intră anual în faliment la nivel european, ceea ce conduce la pierderea a 1,7 milioane de locuri de muncă. În ceea ce privește situația din România, jumătate din cele aproximativ 30.000 de companii cu impact în economie se aflau deja în dificultate încă de dinainte de pandemie, iar un sfert dintre acestea au atins pragul insolvenței, fără a fi încercat să acceseze o procedură de restructurare. În lipsa unei culturi a prevenției în business, anul trecut au intrat în insolvență 5.694 de companii la nivel național, dintre care 80 de companii de impact în 2020.

Prin noile reglementări, UE își propune să stimuleze reluarea activității economice a companiilor care întâmpină dificultăți financiare, să faciliteze accesarea măsurilor de restructurare la primele semne de dificultate și să evite ieșirea din circuitul economic a companiilor viabile. Mai ales în contextul actual, când multe companii experimentează dificultăți punctuale sau sectoriale pe fondul pandemiei, transpunerea Directivei în legislația națională este o oportunitate care vine să sprijine însănătoșirea mediului de afaceri românesc.

„Transpunerea Directivei în legislațiile naționale ale statelor membre UE are ca rol crearea unei culturi a salvării și prevenției la nivel european, care să aducă, pe lângă avantaje pentru mediul de afaceri, și efecte sociale pozitive, precum salvarea locurilor de muncă. Numai prin măsuri comune de uniformizare a practicilor de restructurare a businessurilor la nivel european vom reuși să oferim un nou sens pozitiv cuvântului -restructurare- oferind cu adevărat o nouă șansă companiilor care trec prin dificultăți”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Președinte UNPIR Filiala Cluj, unul dintre actorii cheie în reformarea cadrului legislativ în domeniul insolvenței și restructurării în România. Vasile a contribuit la evoluția legislației în domeniu de-a lungul celor peste 18 ani de experiență, atât din poziția de practician în insolvență și avocat, cât și din rolul de manager de criză și specialist în reorganizări.

Odată adoptată legislația, antreprenorii români se vor bucura de proceduri mai clare, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executărilor silite, iar creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor prin apelarea la mecanisme de restructurare încă de la primele semne de dificultate. În plus, noua legislație va încuraja acordarea de finanțări în procedură și va cuprinde prevederi care încearcă să elimine blocajele care tergiversează aprobarea unui plan de reorganizare.

Principalele direcții și capitole pe care se concentrează noua legislație:

1) Modificarea procedurilor pre-insolvență astfel încât acestea să fie în primul rând accesate, deoarece cadrul legislativ actual nu a încurajat deloc acest aspect, să fie eficiente, mai ușor de implementat și utile:

a) Introducerea unei proceduri noi de restructurare, inspirată din legislațiile străine – acordul de restructurare, care pune accentul pe negocierea în afara instanței pentru o restructurare mai rapidă și renunțarea la mandatul ad-hoc, instrument ineficient, care nu a fost aplicat în practică;

b) Modificarea substanțială a procedurii concordatului preventiv – în sensul introducerii unor reglementări mai clare, cu posibilitatea de suspendare a executărilor silite pe o perioadă de timp și care să încurajeze accesarea acestei proceduri  într-un stadiu cât mai incipient al dificultății;

c) Încurajarea și protejarea finanțărilor acordate în procedurile de pre-insolvență, atât de eventuale acțiuni în anulare într-o eventuală procedură ulterioară de insolvență, cât și prin acordarea unei super-priorități pentru restituire

2) Modificarea prevederilor privind procedura reorganizării judiciare, astfel încât aceasta să fie mai rapidă și mai eficientă:

a) Prevederi care urmăresc limitarea perioadei de observație;

b) Prevederi care urmăresc confirmarea mai rapidă a planului de reorganizare;

c) Prelungirea perioadei de reorganizare de la 3 la 4 ani.

3) Digitalizarea acțiunilor din proceduri, cu efect asupra întregii legislații, ceea ce va permite desfășurarea adunărilor de creditori, a comitetelor și a licitațiilor publice online. Această abordare aduce procedurile mai aproape de contextul actual în care comunicarea online și digitalizarea reprezintă noua realitate.

Ce presupune procesul de transpunere a Directivei UE 2019/1023 în legislația națională

Transpunerea Directivei Europene, începută la mijlocul anului 2020, presupune activități de cercetare și studiere comparativă a legislațiilor europene în domeniul restructurării, consultări cu stakeholderii la nivel național, redactarea proiectului de lege de transpunere, care ulterior să fie aprobat de Guvern şi adoptat de către Parlamentul României. În plus, proiectul prevede și o campanie de informare a publicului cu privire la noile măsuri legislative, care va sprijini receptarea acestor instrumente de redresare de către mediul de afaceri.

În procesul de transpunere, CITR, în calitate de consultant în consorțiul selectat de Comisia Europeană în cadrul Proiectului, a  purtat discuții cu autoritățile naționale, inclusiv cele fiscale, cu UNPIR (Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență), INPPI (organul de pregătire profesională a practicienilor în insolvență), profesioniști ai dreptului insolvenței (practicieni în insolvență, judecători sindici, avocați), mediul bancar și mediul de afaceri, astfel încât prevederile deja existente în legislație să fie îmbunătățite, iar mecanismele nou create să fie adaptate nevoilor pieței și în linie cu prevederile obligatorii ale Directivei.

Din rolul de consultant, CITR își va canaliza expertiza și va mobiliza know-how-ul pe care îl deține ca parte din hub-ul de business Impetum Group, pentru a contribui la reformarea procedurilor de pre-insolvență și pentru crearea unei comunități de profesioniști din rândul asociaților profesionale, camere de comerț și asociații de business, care să funcționeze ca un sistem de suport pentru companiile în dificultate.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției aici, iar persoanele interesate pot transmite observațiile cu privire la conținutul proiectului până pe 9 aprilie 2021 la adresele de email: dean@just.rocrosianu@just.rohdumitrescu@just.ro.

Răspunsuri la câteva dintre întrebările generate de procesul de transpunere a Directivei puteți regăsi aici.

Ulterior încheierii acestei etape, proiectul de lege, în forma modificată ca urmare a dezbaterii publice, va fi transmis ministerelor de resort, în procedura de consultare şi avizare interministerială. Apoi proiectul de lege, în forma avizată și aprobată de Guvern, va fi transmis către Parlament.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti