Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Turcia se retrage din Convenția de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. UPDATE: Poziția Consiliului Europei. UPDATE: Turcia s-a retras în mod oficial din Convenţia de la Istanbul


01.07.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 1 iulie 2021, Turcia s-a retras în mod oficial din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, potrivit france24.com.

Recep Tayyip Erdogan, Președintele Turciei, în ședința de prezentare a celui de-al patrulea Plan Național de Acțiune pentru Combaterea Violenței împotriva Femeilor, a declarat: „Combaterea violenței împotriva femeilor poate reuși doar cu participarea și contribuția sinceră a întregii societăți. Întotdeauna vom sta alături de femeile noastre în lupta pentru drepturile lor în fiecare domeniu, în special în problema violenței.

Violența împotriva femeilor, care este afectată de mulți factori, este o chestiune care are o dinamică diferită față de violența generală. Prin urmare, în primul rând, factorii care provoacă violență împotriva femeilor trebuie analizați și eliminați în profunzime.”

***

Duminică, 21 martie 2021, Heiko Maas, ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, președintele Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, și Rik Daems, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au făcut următoarea declarație referitoare la retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul: „Turcia a fost primul stat membru care a ratificat în 2012 Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, deschisă spre semnare la Istanbul în timpul președinției turcești a Organizației în urmă cu 10 ani. Și a făcut acest lucru printr-un vot unanim la Marea Adunare Națională.

Regretăm profund decizia președintelui Turciei de a se retrage din această convenție sprijinită pe scară largă în țară, fără nici o dezbatere parlamentară.

Reamintim că scopul convenției este acela de a preveni violența împotriva femeilor, de a proteja victimele și de a judeca făptașii. Aceasta susține drepturile fundamentale ale femeilor la o viață liberă de violență.

Părăsirea convenției ar priva femeile de un instrument vital de combatere a violenței.

Prin urmare, cerem autorităților să nu slăbească sistemul internațional pentru a proteja femeile împotriva violenței implementate de Convenția de la Istanbul.”

***

Vineri, 19 martie 2021, Recep Tayyip Erdogan, Președintele Turciei, a semnat decretul de retragere a Turciei din Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit edition.cnn.com.

Turcia a fost prima țară care a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice în 2011. Convenția de la Istanbul, numită după cel mai mare oraș din Turcia, urmărește prevenirea violenței împotriva femeilor, inclusiv împotriva violenței domestice.

Apărătorii drepturilor femeilor din Turcia protestează împotriva retragerii, în timp ce unii conservatori susțin că aceasta afectează valorile tradiționale ale familiei.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro