Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Drept penal Opinii SELECTED

Consilierea justițiabilului de către avocat – la limita infracțiunii de favorizare a făptuitorului

3 iulie 2020 | Andreea NEDELCU
Andreea Nedelcu

Andreea Nedelcu

Potrivit art. 269 alin. (1) Cod Penal, “ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Ajutorul dat făptuitorului poate interveni după comiterea faptei prevăzute de legea penală, înainte de începerea urmăririi penale sau în tot cursul urmăririi penale (in rem sau in personam), în cursul fazei de cameră preliminară ori al judecății în primă instanță sau în apel ori după rămânerea definitivă a hotărârii, pănă la momentul executării sau considerării ca executate a pedepsei/măsurii educative[1].

Observăm faptul că textul de lege nu definește în mod concret noțiunea de “ajutor”, în sensul delimitării între mijlocul legal prin care acesta poate fi dat și cel prohibit de lege, această problemă urmând a fi apreciată de judecator în funcție de circumstanțele speței și practica judiciară în materie.

Neclaritatea noțiunii de “ajutor” apare și în ce priveste activitatea acordată de avocat în cadrul consilierii unui client, cu precădere în materie penală.

După cum este reținut atât în doctrină, cât și în jurisprudență, subiectul activ nemijlocit al infracțiunii de favorizare a făptuitorului poate fi și avocatul suspectului sau inculpatului.

În activitatea de asistență juridică și reprezentare, avocatul are dreptul şi chiar obligaţia de a susţine interesele personale ale făptuitorului, însă numai în limitele legale şi în vederea bunei desfăşurări a activităţii judiciare.

Se pune însă întrebarea unde începe și unde se termină caracterul prohibit al ajutorului dat justițiabilului în activitatea de asistență și reprezentare de către avocat.

Prevederile art. 111 din Statutul profesiei de avocat arată faptul că: „avocatul trebuie să depună toată diligenţa pentru apărarea libertăţilor, drepturilor şi intereselor legitime ale clientului”. Iar, conform art. 109 alin. (2) din acelaşi Statut: „Activitatea avocatului nu poate fi motivată decât în interesul clientului, apreciat în limitele legii, ale prezentului statut şi ale codului deontologic”.

Deși se reține și de către Curtea Constituțională, în considerentele Deciziei nr. 249/2017 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 269 Cod Penal, faptul că potrivit art. 39 alin. (3) din Legea nr. 51/1995 avocatul nu răspunde penal pentru susținerile făcute oral sau în scris, în forma adecvată […], în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicție și nici dacă sunt în legătură cu consultațiile oferite justițiabililor ori cu formularea apărării în acea cauză ori pentru susținerile făcute în cadrul consultațiilor verbale sau consultațiilor scrise acordate clienților, dacă ele sunt făcute cu respectarea normelor de deontologie profesională[2], caracterul confuz al actualei reglementări tinde să creeze în mod legitim o temere în rândul avocaților.

În realizarea elementului material al infracțiunii de favorizare a făptuitorului, subiectul activ trebuie să aibă reprezentarea legală a activității desfășurate de cel favorizat, însă, de cele mai multe ori, în demersul judiciar al avocatului, acesta se află în situația de a căuta un echilibru pentru protejarea drepturilor și intereselor justițiabilului fără ca acest demers să poată fi asimilat unei activități ce ar reprezenta o acțiune în sensul celei prevăzute de art. 269 Cod Penal.

De altfel, considerăm că actuala reglementare tinde să afecteze relația dintre avocat si client, în sensul ca aduce atingere independenței apărării acordate de către avocat, relație a cărei respectare ar trebui să asigure și să consolideze încrederea societății în profesia de avocat și în rolul avocatului, ca participant indispensabil la actul de justiție.

Este esential ca, în demersul său judiciar, avocatul să fie protejat împotriva oricărei ingerințe publice, care ar putea împieta asupra apărării și consilierii clientului.


[1] Mihail Udroiu, Drept Penal Partea Specială, ediția 6, Editura C.H.Beck, București 2019, p. 448-449
[2] Monitorul Oficial, Partea I nr. 768 din 27 septembrie 2017


Av. Andreea Nedelcu

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership