« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ANRP. Soluționarea dosarelor de despăgubire este îngreunată de lipsa unui cadru legal privind aplicarea grilei notariale
22.03.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 19 martie 2021, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a dat publicității următorul comunicat: „Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) se află în prezent în imposibilitatea de a da soluții în peste 1.500 de dosare de despăgubire a căror analiză s-a încheiat, din cauza unui vid legislativ privind aplicarea grilei notariale.

La data de 18.03.2021, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale prevederile art. 21 alin. (6) din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 219/2020.

Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare: „Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania, cu modificările și completările ulterioare, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia. Prin excepție, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, iar dreptul de proprietate nu a fost tranzacționat după preluarea abuzivă de stat a imobilului, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Națională. Evaluarea se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.”

Până la adoptarea unui cadru legal clar privind modul de aplicare a grilei notariale, direcțiile din A.N.R.P. vor putea prezenta C.N.C.I. soluții doar pentru dosarele în care cuantumul despăgubirilor și modul de aplicare a grilei notariale au fost stabilite prin sentințe judecătorești.

Atragem atenția că întârzierea adoptării unor prevederi clare va conduce la blocarea procesului de despăgubire și la încărcarea instanțelor cu litigii care ar fi putut fi evitate.

Asigurăm titularii dosarelor de despăgubire că A.N.R.P. se va implica în mod activ în procesul legislativ astfel încât, fie Guvernul, fie Parlamentul, să adopte o soluție rapidă și echitabilă privind modul de stabilire a despăgubirilor.

De asemenea, transmitem persoanelor îndreptățite că activitățile de repartizare de noi dosare în lucru sau de analiză a documentelor depuse în completare nu vor fi influențate de lipsa cadrului normativ privind aplicarea grilei notariale.”

 
Secţiuni: CCR, Content, Drept civil | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD