Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Comunicare profesională Fiscalitate SELECTED Top Legal

ÎCCJ a dat o soluție care va fi punct de reper pentru industria care achiziționează servicii de reciclare/ valorificare deșeuri de ambalaje și pentru clarificarea unor aspecte importante în domeniul prețurilor de transfer

1 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat recent o soluție de referință referitoare la tratamentul fiscal al serviciilor de transfer de responsabilitate pentru îndeplinirea obiectivelor de reciclare/valorificare a deșeurilor de ambalaje.

ICCJ a admis recursul declarat de societatea asistată de o echipă de avocați din cadrul D&B David și Baias și a anulat actele de impunere emise de organele fiscale pentru impozit pe profit și TVA în cuantum de aproximativ 13 milioane de lei.

”Soluția ICCJ este de maximă relevanță întrucât a vizat două dintre aspectele cele mai complexe și des întâlnite în cadrul inspecțiilor fiscale din ultima perioadă. Speța a fost una complexă, aducând în discuție interpretarea atât a obligațiilor ce rezultă din legislația de mediu (referitoare la îndeplinirea obiectivelor de reciclare/valorificare prin transfer de responsabilitate), cât și a celor ce rezultă din legislația fiscală, iar soluția ICCJ va fi un punct de reper extrem de important pentru contribuabilii care activează în industrii în care astfel de servicii sunt achiziționate în mod constant”, a declarat Ana Maria Iordache, Avocat Partener D&B David și Baias.

Pe de o parte, în etapa procedurală a recursului, Înaltei Curți i-a fost solicitat să analizeze natura juridică a contractelor încheiate de societate cu organizațiile de implementare a răspunderii extinse a producătorului (OIREP), pe care organele fiscale și prima instanță de judecată le calificaseră drept contracte de reciclare și nu contracte de transfer de responsabilitate, așa cum societatea a susținut că ar trebui calificate conform legislației în vigoare în perioada analizată. Această chestiune a condus în primă instanță la negarea deductibilității cheltuielilor efectuate și la negarea dreptului de deducere a TVA aferentă, soluție motivată de imposibilitatea dovedirii prestării efective a serviciilor de către OIREP (nelegal calificate ca servicii de reciclare).

Pe de altă parte, în ceea ce privește problematica prețurilor de transfer, speța a adus în discuție, în fața Înaltei Curți, legalitatea utilizării metodei multianuale, în detrimentului metodei an cu an, în situația în care datele financiare ale societăților comparabile nu au fost disponibile în fiecare an.

Metoda aleasă de societate a fost inițial contestată, atât de organele fiscale, cât și de prima instanță, revenindu-i Înaltei Curți sarcina de a analiza legalitatea acesteia și de a anula obligațiile fiscale suplimentare stabilite în mod nelegal de către ANAF.

Soluția Înaltei Curți este de bun augur și din această privință, întrucât va prezenta elemente importante cu privire la modalitatea de interpretare a legislației specifice în materia prețurilor de transfer, mai ales în contextul în care, la nivelul instanțelor de judecată din țară, se cristalizează o practică neunitară în spețe similare. Deși hotărârea nu are caracter obligatoriu, aceasta este în măsură să pună capăt unei îndelungate practici nelegale a organelor fiscale, mai ales în contextul în care spețe similare urmează să fie soluționate de Înalta Curte în următoarea perioadă.

Echipa de avocați care a reprezentat societatea în acest caz este formată din Ana Maria Iordache, Avocat Partener D&B David si Baias, Andrei Iancu, Avocat Senior Coordonator şi Valentina Pință, Avocat Senior.

Despre D&B David şi Baias

D&B David și Baias este societatea de avocatură corespondentă PwC în România și este parte din rețeaua internațională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocați în peste 90 de țări. Echipa D&B David și Baias este alcătuită din 50 de avocați (dintre care opt parteneri) și acordă consultanță și asistență juridică societăților locale și multinaționale în domenii precum: fuziuni, achiziții și restructurări, societăți comerciale și grupuri de societăți, proprietăți imobiliare, concurență și ajutoare de stat, servicii financiare și piețe de capital, relații de muncă și resurse umane, proprietate intelectuală, protecția consumatorului și a datelor cu caracter personal, litigii fiscale și comerciale.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership