Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Apel declarat în termen, motive de apel depuse direct la instanța de apel
02.04.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Arii de practică, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în baza art. 470 alin.  1 lit. c) C. proc. civ., încălcarea obligaţiei privind indicarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul este prevăzută de art. 470 alin. 3 din acelaşi cod, sub sancţiunea decăderii şi nu a nulităţii, astfel că neîndeplinirea obligaţiei procesuale a apelantului de a motiva apelul în cadrul termenului legal prescris, a atras ca efect al decăderii, imposibilitatea examinării motivelor de apel depuse direct la instanţa de apel care se va pronunţa în fond numai pe baza celor invocate în etapa procesuală anterioară. În speță, instanâa supremă a constatat că instanţa de apel, fiind sesizată cu soluţionarea unui apel exercitat în termen legal, dar nemotivat, a dat eficienţă dispoziţiilor art. 476 alin. 2 C. proc. civ., astfel încât motivele de casare prevăzute de art. 488 alin. 1 pct. 5 C. proc. civ., derivate din încălcarea dispoziţiilor procedurale criticate nu sunt fondate şi vor fi înlăturate ca atare. (Decizia nr. 190 din 28 ianuarie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti