Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. T-515/19. LEGO A/S / EUIPO și Delta Sport Handelskontor GmbH. EUIPO a declarat, în mod greșit, nulitatea unui desen sau model industrial al unei cărămizi dintr-un set de joc de construcție LEGO
24.03.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

EUIPO nu a examinat pertinența aplicării excepției invocate de societatea Lego și nici nu a luat în  considerare toate caracteristicile aspectului cărămizii 

Societatea Lego este titularul următorului desen sau model industrial comunitar, înregistrat la 2 februarie 2010, pentru „blocuri de construcție dintr-un set joc de construcție”.

În cadrul unei cereri de declarare a nulității formulate de societatea Delta Sport Handelskontor, camera de recurs a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a considerat, prin Decizia din 10 aprilie 2019, că toate caracteristicile aspectului produsului vizat de desenul sau modelul industrial contestat erau impuse exclusiv de funcția tehnică a produsului, și anume aceea de a permite asamblarea cu alte cărămizi ale jocului și demontarea. EUIPO a declarat, conform dispozițiilor Regulamentului privind desenele sau modelele industriale  comunitare[1], nulitatea desenului sau modelului industrial în cauză. Societatea Lego a sesizat Tribunalul Uniunii Europene în scopul anulării acestei decizii.

Camera de recurs a identificat următoarele caracteristici ale aspectului produsului: în primul rând,  rândul de pastile de pe fața superioară a cărămizii, în al doilea rând, rândul de cercuri mai mici de pe fața inferioară a cărămizii, în al treilea rând, cele două rânduri de cercuri mai mari de pe fața inferioară a cărămizii, în al patrulea rând, forma dreptunghiulară a cărămizii, în al cincilea rând, grosimea pereților cărămizii și, în al șaselea rând, forma cilindrică a pastilelor. În opinia camerei de recurs, toate aceste caracteristici sunt impuse exclusiv de funcția tehnică a cărămizii de construcție, și anume aceea de a permite asamblarea cu alte cărămizi ale jocului și demontarea.

În hotărârea pronunțată azi, Tribunalul amintește, mai întâi, că, potrivit regulamentului, un desen sau model industrial comunitar nu conferă drepturi asupra caracteristicilor aspectului unui produs care trebuie să fie reproduse obligatoriu în forma și dimensiunile lor exacte pentru ca produsul în care este încorporat sau căruia i se aplică desenul sau modelul să poată fi racordat mecanic la un alt produs, să poată fi plasat în interiorul sau în jurul unui alt produs sau pus în contact cu un alt produs, astfel încât fiecare dintre produse să-și îndeplinească funcția proprie. Cu toate acestea, cu titlu de excepție, componentele mecanice ale produselor modulare pot constitui un element important al caracteristicilor inovatoare ale respectivelor produse și un avantaj important pentru comercializarea acestora, astfel încât trebuie să se prevadă și pentru ele posibilitatea de a beneficia de sistemul de protecție în cauză. Astfel, un desen sau model industrial comunitar conferă drepturi asupra unui desen sau model care are drept obiectiv să permită asamblarea sau conectarea multiplă a unor produse interschimbabile în interiorul unui sistem modular.

Tribunalul constată că camera de recurs nu a examinat pertinența aplicării excepției invocate de  societatea Lego, pentru prima dată, în fața sa. Tribunalul trebuie așadar, mai întâi, să examineze  aspectul dacă camera de recurs a EUIPO trebuia să evalueze condițiile de aplicare a excepției menționate și, astfel, să aprecieze dacă aceasta putea fi invocată pentru prima dată în fața sa.

Tribunalul consideră că, având în vedere că nici Regulamentul privind desenele sau modelele  industriale comunitare, nici Regulamentul de procedură al camerelor de recurs ale EUIPO nu precizează condițiile de aplicare a dispozițiilor referitoare la excepția în cauză, nu este posibil să se considere că invocarea de către Lego a respectivei dispoziții, pentru prima dată în fața camerei de recurs, era tardivă.

Tribunalul adaugă că, date fiind caracteristicile aspectului produsului vizat de desenul sau modelul industrial contestat, camera de recurs a EUIPO trebuia să aprecieze dacă acesta îndeplinea condițiile aferente excepției în discuție. În măsura în care nu a procedat astfel, aceasta a săvârșit o eroare de drept. 

Tribunalul arată, în continuare, că un desen sau model industrial trebuie să fie declarat nul dacă ansamblul caracteristicilor aspectului său sunt impuse exclusiv de funcția tehnică a produsului pe care îl vizează, dar că, în cazul în care cel puțin una dintre caracteristicile aspectului produsului vizat de un desen sau model industrial contestat nu este impusă exclusiv de funcția tehnică a acestui produs, desenul sau modelul industrial în cauză nu poate fi anulat. Or, cărămida în cauză are o suprafață netedă pe două laturi ale rândului de patru pastile de pe suprafața superioară și Tribunalul constată că această caracteristică nu figurează printre caracteristicile identificate de camera de recurs, deși este o caracteristică a aspectului produsului.

Tribunalul adaugă că revine solicitantului declarării nulității sarcina de a demonstra și EUIPO sarcina de a constata că toate caracteristicile aspectului produsului vizat de desenul sau  modelul industrial contestat sunt impuse exclusiv de funcția tehnică a acestui produs. Acesta concluzionează că camera de recurs a încălcat dispozițiile Regulamentului privind desenele sau modelele industriale comunitare în măsura în care nu a identificat toate caracteristicile aspectului produsului vizat de desenul sau modelul industrial contestat și, a fortiori, nu a stabilit că toate aceste caracteristici erau impuse exclusiv de funcția tehnică a acestui produs.

:: Hotărârea


[1] Regulamentul (CE) nr. 6/2002 al Consiliului din 12 decembrie 2001 privind desenele sau modelele industriale  comunitare (JO 2002, L 3, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 33, p. 70).


Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti